Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Αλλες κρύβουν την πραγματική τους οικονομική κατάσταση, άλλες ξεπλένουν χρήμα, άλλες στήνουν καρτέλ και φιξάρουν τα διατραπεζικά επιτόκια, στο τέλος όμως όλες «τη γλιτώνουν» με έναν συμβιβασμό.

 

Ο λόγος για τις μεγάλες τράπεζες της υφηλίου, οι οποίες, συνεπαρμένες από το κυνήγι του κέρδους, αρκετές φορές πιάνονται να παρανομούν. Χθες ήταν η σειρά της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, Deutsche Bank, η οποία αποκαλύφθηκε ότι, στο ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, απέκρυψε ζημιές 12 δισ. δολαρίων.

 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των γερμανικών «Financial Times», τρεις πρώην υπάλληλοί της έχουν καταγγείλει στις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ ότι η γερμανική τράπεζα δεν αποτύπωσε σωστά τεράστιες θέσεις της που διατηρούσε μεταξύ 2007 και 2009 σε χρηματοοικονομικά παράγωγα.

 

Και οι τρεις κατέθεσαν ότι αν η Deutsche είχε υπολογίσει κανονικά τις θέσεις αυτές, τότε η κεφαλαιακή της θέση θα είχε υποχωρήσει σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και ενδεχομένως να ζητούσε τη διάσωσή της από τη γερμανική κυβέρνηση. Κάτι που έπραξαν αρκετές ανταγωνίστριες της εκείνη την εποχή.

 

Αντίθετα, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Deutsche, Τζόσεφ Ακερμαν, καμάρωνε δημοσίως για την ισχύ της τράπεζάς του. Παρότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν στο φόρτε της, ο Ακερμαν δήλωνε στις αρχές του 2009 ότι η τράπεζά του είχε γεμάτα τα ταμεία της και ότι θα επέστρεφε εκείνη τη χρονιά στην κερδοφορία.

 

Αποκρύπτοντας τις ζημιές, η Deutsche συντήρησε το ίματζ της, διαλαλώντας ότι αντιμετώπιζε την κρίση καλύτερα απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές της. Αρκετοί από τους τελευταίους είδαν τη μετοχή τους να βουτά στο βαθύ κόκκινο για μήνες, όχι όμως η Deutsche Bank.

 

H παραποιημένη εικόνα για την οικονομική της κατάσταση τροφοδότησε την εκτόξευση της μετοχή της από τα 16 ευρώ τον Ιανουάριο στα 39 ευρώ τον Απρίλιο του 2009, όταν και ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 1,8 δισ. ευρώ. Η Deutsche απάντησε ότι οι καταγγελίες των τριών είναι τελείως αβάσιμες και ότι έγιναν από ανθρώπους που δεν έχουν προσωπική γνώση ή ευθύνη για το θέμα.

 

Εν τω μεταξύ, με διευθέτηση φαίνεται να ξεμπερδεύει από τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης HSBC. Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, η HSBC θα καταβάλει πιθανότατα 1,8 δισ. δολάρια προς το αμερικανικό Δημόσιο προκειμένου η υπόθεση να μη φθάσει ποτέ στα δικαστήρια.

 

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, μέσω των πλημμελών ελέγχων της, η HSBC επέτρεπε σε πελάτες της να μεταφέρουν ύποπτης προέλευσης χρηματικά ποσά από το Μεξικό, το Ιράν, τα νησιά Κέιμαν, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία.

 

Scroll to top