Του Νίκου Σβέρκου
Μπορεί τα χρονικά περιθώρια για την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου να εξαντλούνται, ωστόσο οι τρεις κυβερνητικοί αρχηγοί θα ανοίξουν στη συνάντησή τους και το θέμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Στο Μαξίμου, την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου, στελέχη των τριών κομμάτων εμφανίζονται έτοιμα να προχωρήσουν άμεσα στη συζήτηση, έστω κι αν δεν υπάρχει σχετική δέσμευση στην προγραμματική συμφωνία και τυπικά απομένουν τριάμισι χρόνια για τις τακτικές εκλογές.
Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Φώτη Κουβέλη, που θα θέσει ο ίδιος το ζήτημα στους Σαμαρά και Βενιζέλο. Η πρόθεση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ενεκρίθη από την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, ενώ στενοί συνεργάτες του θεωρούν ότι θα βρεθεί «πρόσφορο έδαφος» στην πλευρά Σαμαρά.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει και αυτός «ψηλά» στη λίστα των προτεραιοτήτων την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς υποστηρίζει ότι «το εκλογικό σύστημα είναι το κορυφαίο θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας».
Ωστόσο, ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. αντικρούουν επισήμως ότι ο εκλογικός νόμος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και διατείνονται ότι πρόθεσή τους είναι να αποφύγουν με κάθε τρόπο τις κάλπες μέσα στο 2013.
Τους τελευταίους πέντε μήνες πάντως η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι έχουν αποκτήσει «πολύτιμη εμπειρία» από τη συγκυβέρνηση και τονίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση πρέπει να επιζήσει «για το καλό της χώρας» και πως επιβάλλεται να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε να μην προκληθεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός που θα διαταράξει αυτή τη συνέχεια.
Η κίνηση των τριών αρχηγών ουσιαστικά «στριμώχνει στον τοίχο» τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο οποίος στηρίζει διαχρονικά την «ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική» και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση.
Ενα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα μειώνει εκ των πραγμάτων τις πιθανότητες αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, επιβάλλοντας συνεργασίες κομμάτων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην Κουμουνδούρου ποσοστά κοντά στο 30%, ποσοστό όμως που δεν εξασφαλίζει με τον παρόντα νόμο την αυτοδυναμία.
Τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζουν τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, ενώ υποστηρίζουν ότι με όλη αυτή τη συζήτηση «η κυβέρνηση ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα» και της καταλογίζει «τερτίπια ώστε να ανακοπεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση».
Σε αυτή τη δυσεπίλυτη εξίσωση μπαίνει πάντως ακόμα ένας παράγοντας. Για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές το οποιοδήποτε νέο σύστημα, πρέπει το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Οι βουλευτές της συμπολίτευσης φτάνουν τους 166, οπότε είναι αναγκαίο να βρεθεί και άλλος σύμμαχος. Θα βρεθούν «πρόθυμοι» από άλλα κόμματα; Ή πρόκειται απλώς για μια συζήτηση που γίνεται για τα μάτια του κόσμου; Ο χρόνος θα το δείξει.