Reuters

25/06/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΤΟΝΙΖΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ «ΑΚΡΟΒΑΤΟΥΝ» ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ανησυχεί η Παγκόσμια Τράπεζα για τη ΝΑ Ευρώπη

Οι όποιες θετικές ενδείξεις, όπως η αύξηση των εξαγωγών, και η βελτίωση των δεικτών στους τομείς της γεωργίας και της ενέργειας, δεν είναι ικανές να αντισταθμίσουν το δυσμενές κλίμα που επικρατεί, αναφέρει χαρακτηριστικά.
      Pin It

Τον προβληματισμό της εξέφρασε η Παγκόσμια Τράπεζα για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας ως «εύθραυστη» την ανάκαμψη των οικονομιών στα κράτη αυτή. Όπως ανέφερε, παρά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης των οικονομικών δεικτών οι χώρες συνεχίζουν να «ακροβατούν» εξαιτίας της κατάστασης στο διεθνές περιβάλλον, της ευρωπαϊκής κρίσης και της διεύρυνσης των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

Στην τελευταία, τακτική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (South East Europe Regular Economic Report), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως η ύφεση στην οποία περιήλθαν οι οικονομίες χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκαλεί προβλήματα στις προσπάθειες ανάκαμψης τους και οι όποιες θετικές «ενδείξεις» (αύξηση των εξαγωγών, βελτίωση των δεικτών στους τομείς της γεωργίας και της ενέργειας) δεν είναι ικανές να αντισταθμίσουν το δυσμενές κλίμα, το οποίο επικρατεί.

 

Τα δάνεια ασκούν πιέσεις

 

Από την έκθεση προκύπτει, επίσης, ότι σε ορισμένες χώρες της περιοχής, η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η πορεία επίτευξης του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης ασκούν πιέσεις στις προσπάθειες ανάπτυξης των οικονομιών. Επιπλέον, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών της περιοχής είναι απίθανο να επιταχυνθεί όσο η ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση.

 

Ο μέσος όρος ανάπτυξης των έξι οικονομιών της περιοχής ήταν 22,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2012, η ανεργία βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ο αριθμός των νέων ανέργων στη Σερβία (51,2%), την ΠΓΔΜ (53%) και άλλες χώρες είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο ανεργίας στην κάθε χώρα. Οι χώρες δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας ικανές να απορροφήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις νέες «εισόδου» στην αγορά εργασίας.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, το Κόσοβο αναμένεται να καταγράψει, φέτος, τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (+3,1%), εξαιτίας των δημόσιων επενδύσεων και της εισροής σημαντικού όγκου εμβασμάτων.

 

Η Σερβία προβλέπεται ότι θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 2%, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει οφέλη από την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, την επιρροή της αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT στη διαμόρφωση των οικονομικών της μεγεθών και την παραγωγή του αγροτικού τομέα.

 

Η Αλβανία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%, εξέλιξη που θα οφείλεται στην θετική πορεία των εξαγωγών. Το Μαυροβούνιο εκτιμάται ότι θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% εξαιτίας της ανάκαμψης τομέων όπως της γεωργίας και του τουρισμού.

 

Η ΠΓΔΜ εκτιμάται ότι θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,4%, με προϋπόθεση την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μόλις που «αγγίζει» το 0,5%, καθώς ορισμένα θέματα που σχετίζονται με το οικονομικό περιβάλλον της βαλκανικής αυτής χώρας θα περιορίζουν την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων και την προοπτική επέκτασης των εγχώριων εταιρειών, αναφέρεται στην έκθεση.

 

Η έκθεση SEE REP πραγματοποιείται δύο φορές ανά έτος, από ομάδα οικονομολόγων του τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης και Μείωσης της Φτώχειας της Παγκόσμιας Τράπεζας (περιοχή Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας).

Scroll to top