samaras-venizelos-slider

25/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανασχηματισμός των συμβιβασμών

Του Μπάμπη Αγρολάμπου Ενα κυβερνητικό σχήμα ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο, με νέα πρόσωπα εγνωσμένης προσήλωσης στο πρόγραμμα της τρόικας, όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης, που αναλαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Αδ. Γεωργιάδης, το Υγείας, και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, το Μεταφορών, επέλεξε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.
      Pin It

Ο Σαμαράς υποχώρησε στην αξίωση Βενιζέλου για τη θέση του αντιπροέδρου, αλλά επέβαλε τις επιλογές του σε όλα τα υπουργεία

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

3

 

Ενα κυβερνητικό σχήμα ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο, με νέα πρόσωπα εγνωσμένης προσήλωσης στο πρόγραμμα της τρόικας, όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης, που αναλαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Αδ. Γεωργιάδης, το Υγείας, και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, το Μεταφορών, επέλεξε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατόπιν συμφωνίας με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, ο οποίος πήρε τη θέση του αντιπροέδρου και το υπουργείο Εξωτερικών. Το πρόσημο της νέας κυβέρνησης σηματοδοτείται από την τοποθέτηση του Χαρ. Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε εναντιωθεί σκληρά στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.

 

Το οικονομικό επιτελείο

 

Αμετακίνητο είναι το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γ. Στουρνάρα, όπως και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, που έχουν προωθήσει με ζήλο το Μνημόνιο, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, που έδωσε τη χαριστική βολή στην ΕΡΤ.

 

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, που έγινε μετά πολλών κόπων και βασάνων, ύστερα από δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μέσα στο Σαββατοκύριακο και χρειάστηκε άλλη μία χθες το βράδυ, ικανοποιεί ουσιαστικά μόνον τις επιθυμίες των δύο αρχηγών της κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Σαμαράς κράτησε όλα τα βασικά υπουργεία και πήρε και αυτά που κατείχε η ΔΗΜΑΡ, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει την αποστολή των μαζικών εκκαθαρίσεων των οργανισμών του Δημοσίου και της εξόδου 12.500 υπαλλήλων με διαθεσιμότητα και την τροχιά σε κινητικότητα άλλων 15.000. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε την εκκρεμότητα του αντιρατσιστικού που πλέον θεωρείται λήξασα. Ο κ. Βενιζέλος πήρε την αντιπροεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών και, το σημαντικότερο, απέκλεισε τη σύσταση δεύτερης αντιπροεδρίας, γεγονός που προκάλεσε κρίση στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Δ. Αβραμόπουλο και μία σειρά από καραμπόλες στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

 

Ο κ. Σαμαράς υποχώρησε τελικά στην αξίωση του κ. Βενιζέλου για μία θέση αντιπροέδρου, αλλά επέβαλε τις δικές του επιλογές σε όλα τα υπουργεία. Εβαλε τον Μ. Χρυχοΐδη στο Μεταφορών αν και δεν ήταν στις πρώτες προτάσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου. Τοποθέτησε τον Γ. Μανιάτη στο ΠΕΚΑ, όπου αντικαταστάθηκε ο Ευ. Λιβιεράτος, που επίσης ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Και για τη θέση του υφυπουργού για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση κατέληξε στο πρόσωπο του δημοσιογράφου Π. Καψή με τον οποίο συνεργάστηκε όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην περίοδο Παπαδήμου.

 

Μία δεύτερη καραμπόλα έγινε με την αντικατάσταση του Π. Παναγιωτόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από τον Δ. Αβραμόπουλο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν δέχτηκε καμία άλλη θέση πλην αυτής του υπουργού Πολιτισμού. Το υφυπουργείο αποσπάστηκε από το υπουργείο Παιδείας και έγινε αυτοτελές υπουργείο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν στον πρώτο κύκλο των βολιδοσκοπήσεων που άρχισε το πρωί του Σαββάτου από τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη ήταν πολλές, με αποτέλεσμα η διαδικασία να συνεχίζεται μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, και το νέο σχήμα οριστικοποιήθηκε το βράδυ, μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο. Ενδεικτικό δε του εκνευρισμού που προκλήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι στον τελευταίο κύκλο κοινοποιήθηκε στους υπουργούς απλώς η απόφαση του πρωθυπουργού, χωρίς να δίνεται το παραμικρό περιθώριο συζήτησης.

 

Από εκεί και πέρα οι επιλογές του πρωθυπουργού ήταν θέμα τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών. Ο κ. Σαμαράς αντικατέστησε τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας, Ευρ. Στυλιανίδη και Ανδρ. Λυκουρέντζο, με τους Γ. Μιχελάκη και Αδ. Γεωργιάδη, που βρίσκονται πιο κοντά στην αντίληψη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προωθηθούν οι μνημονιακές εκκρεμότητες στα δύο αυτά υπουργεία.

 

Ο Αδ. Γεωργιάδης ήταν υποψήφιος και για το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου διετέλεσε υπουργός επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Τελικά προκρίθηκε η υποψηφιότητα του Μ. Βαρβιτσιώτη, που προέρχεται από την παλαιά καραμανλική πτέρυγα, αλλά κινείται πλέον στην ομάδα των νέων υπερ-φιλελεύθερων.

 

Η επιλογή Μητσοτάκη

 

Η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη, κύριου εκφραστή αυτής της αντίληψης, για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλοί και τη διάθεση του πρωθυπουργού να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις θα υλοποιηθούν και με το παραπάνω.

 

Ο πρωθυπουργός, με την κυβερνητική συνεργασία που συμφώνησε με τον κ. Βενιζέλο και την αναγόρευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, γνωρίζει ότι θα προκαλέσει στην οργανωμένη βάση του κόμματός του γκρίνιες και προβληματισμούς, ωστόσο με τη στελέχωση των κρίσιμων υπουργείων εκτιμάται ότι θα καταφέρει να πείσει το ακροατήριο της Ν.Δ. για την ανάγκη αυτού του συμβιβασμού.

 

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει σήμερα στις 12 και μισή και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

 

Scroll to top