Αναβρασμός στη Ν.Δ. για τον ανασχηματισμό. Βουλευτές κάνουν λόγο για «κυβέρνηση Βενιζέλου με πρωθυπουργό τον Σαμαρά»
Της Αλίκης Μάτση
Μεγάλο εκνευρισμό προκαλεί στον κόσμο της Ν.Δ. ο σχηματισμός της δικομματικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό διότι, εκτός των άλλων, δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός του πρώτου σε δύναμη κυβερνώντος κόμματος που θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει την απαρχή πολιτικών εξελίξεων, με πλήρη αλλαγή του υπάρχοντος σκηνικού και δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, του λεγόμενου ευρωπαϊκού κόμματος.
Ουδείς πάντως τοποθετείται ανοιχτά και δημόσια, εν όψει του συνεδρίου της Ν.Δ. το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά και του ανασχηματισμού – το ρεπορτάζ αυτό έγινε λίγο πριν από την ανακοίνωση των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Ωστόσο, η εκτίμηση αρκετών βουλευτών, μεταξύ των οποίων και κάποιων της καραμανλικής πλευράς, που μάλλον απηχούν και τις θέσεις του ίδιου του τέως προέδρου της Ν.Δ., είναι ότι πρόκειται «για κυβέρνηση Βενιζέλου, με πρωθυπουργό τον Σαμαρά», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά.
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της Ν.Δ. που θεωρούν πως τα πράγματα δεν θα είχαν οδηγηθεί εδώ αν κατ’ αρχάς ο πρωθυπουργός δεν είχε κάνει το λάθος να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ. Προσθέτουν δε πως αν στη συνέχεια το είχε αναγνωρίσει και επανορθώσει, δεν θα φτάναμε στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και δεν θα δινόταν η δυνατότητα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να χειρίζεται αυτή την ώρα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης».
Διότι, οι ίδιοι βλέπουν πως ο κ. Βενιζέλος «εκβιάζει» -αυτό το ρήμα χρησιμοποιούν- για τον θώκο του υπουργείου Εξωτερικών θέλοντας, εκτός των άλλων, να δημιουργήσει και αναταραχή στο εσωτερικό της Ν.Δ. Είναι πασίγνωστο, έλεγαν στην «Εφ.Συν.» πως ο Δ. Αβραμόπουλος θα αντισταθεί σθεναρά, ιδιαίτερα μετά τη στήριξη που προσέφερε στον πρωθυπουργό για το θέμα της ΕΡΤ. Ως τελικό στόχο πάντως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι, όπως λένε, το κόμμα του βρίσκεται «σε δημοσκοπικά τάρταρα», βλέπουν στον επόμενο ανασχηματισμό να επιδιώκει, εν όψει ευρωεκλογών αλλά και δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, τη διεκδίκηση του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε «να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης», αλλά «και να διασωθεί ο ίδιος». Τον επόμενο ανασχηματισμό πάντως τον «βλέπουν» υπό την προϋπόθεση ότι το φθινόπωρο η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές. Κάτι που αρκετοί εκτιμούν ως πιθανό ενδεχόμενο, λόγω των ελλειμμάτων στα κρατικά έσοδα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τους δανειστές να πιέσουν για τη λήψη και νέων μέτρων. Κάτι που «δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία».
Κι αν όλα αυτά μεταφέρονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, το επικείμενο συνέδριο της Ν.Δ. σφραγίζει τα στόματα. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Πρ. Παυλόπουλος που και χθες εξέφρασε, υπό την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, τη διαφωνία του με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το σκεπτικό του: Η ΕΡΤ αποτελεί δημόσια υπηρεσία και άρα, βάσει του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, η αναδιάρθρωσή της μπορούσε να γίνει μόνον εν λειτουργία. Λέγεται ότι αρκετοί είναι εκείνοι που ενστερνίζονται τις απόψεις του πρώην υπουργού, αλλά κανείς δεν έχει τολμήσει να το εκφράσει δημόσια.
Στο συνέδριο η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε αλλαγή του καταστατικού της, ενώ στο τραπέζι θα μπουν όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Κι ενώ η πλευρά Σαμαρά το χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία του κόμματος, οι ασκούντες κριτική το απαξιώνουν πλήρως. «Ενα πανηγύρι στο οποίο θα πάμε την πρώτη μέρα και μετά θα αποχωρήσουμε ησύχως», το χαρακτηρίζει βουλευτής που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος προσθέτει ότι «τουλάχιστον οι μισές τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. έχουν κλείσει, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται για το κόμμα. Ούτε καν ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, αφού στοχεύει σε έναν νέο σχηματισμό».
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τόσο τους «καραμανλικούς» όσο και την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη να μη βάζουν υποψηφιότητες για τις περίπου 170 θέσεις αιρετών μελών στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Βέβαιη ωστόσο πρέπει να θεωρείται η αλλαγή του γραμματέα της Ν.Δ. Για τη θέση προαλείφεται ο Αντ. Παπαμιμίκος, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ δεν έχουν προς το παρόν ακουστεί άλλα ονόματα. Ο νυν γραμματέας Μανώλης Κεφαλογιάννης θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2014.
Κατά ορισμένες πληροφορίες ο κ. Σαμαράς προτίθεται να του αναθέσει και την ευθύνη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, για τις οποίες μέχρι ώρας, η κυβέρνηση σκοπεύει να διεξαχθούν την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές.