Ο γενικός διευθυντής της BIS, της «τράπεζας των κεντρικών τραπεζών», προειδοποιεί τους πολιτικούς ηγέτες να μην ελπίζουν εσαεί σε νομισματική πολιτική με μηδενικά επιτόκια
→Οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν τα ξημερώματα του Σαββάτου να συνεννοηθούν για τη νέα τραπεζική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Απαιτείται διάσωση των τραπεζών με ίδιους πόρους, αλλά οι ισχυροί της Ε.Ε. δεν θέλουν να εφαρμοστεί στις χώρες τους το «παράδειγμα της Κύπρου»
Του Μπάμπη Μιχάλη
Η αποτυχία τους να συμφωνήσουν τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου σε έναν σημαντικό πυλώνα της νέας τραπεζικής αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης ήταν τραγελαφική και ήλθε σχεδόν ταυτόχρονα με την αυστηρή κριτική της «τράπεζας των κεντρικών τραπεζών» προς αυτούς.
Ο λόγος για τους πολιτικούς που κυβερνούν σήμερα την ευρωζώνη, και πιο συγκεκριμένα τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι, αφού κούρεψαν στο άψε – σβήσε τις καταθέσεις των Κυπρίων τον περασμένο Μάρτιο, συζήτησαν επί 20 συνεχόμενες ώρες στο Εcofin της περασμένης Παρασκευής και τελικά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ενιαίους κανόνες για τη διάσωση των τραπεζών με ίδιους πόρους (bail in). Συμφωνία που θεωρείται απαραίτητη για την τραπεζική ενοποίηση και η οποία, όπως προβλέπεται, θα επιβάλλει ζημιές πρώτα στους μετόχους και τους ομολογιούχους και στη συνέχεια στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Δοκιμάστηκε στην Κύπρο, αλλά η μετατροπή της σε ευρωπαϊκό καθεστώς σκοντάφτει στα συμφέροντα των μεγάλων της ευρωζώνης, και πιο συγκεκριμένα στις έντονες διαφωνίες μεταξύ Γερμανών και Γάλλων. Η Βρετανία, η Σουηδία και η Γαλλία θεωρούν ότι η επιβολή κουρέματος στους καταθέτες θα μπορούσε να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων και ζητούν περισσότερες ελευθερίες για τις εθνικές κυβερνήσεις. Από την άλλη, η Γερμανία θέλει ένα αυστηρό ευρωπαϊκό πλαίσιο και περιθώρια ελιγμών για τα κράτη-μέλη. Και οι δύο πλευρές βέβαια συμφώνησαν νωρίτερα όταν επρόκειτο για το bail in της Κύπρου.
Ετσι οι υπουργοί συναντώνται ξανά αύριο στις Βρυξέλλες, ενώ το ζήτημα θα απασχολήσει και τη μεθαυριανή σύνοδο κορυφής. Ομως η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή τους πολιτικούς ηγέτες -μαζί και τους ακραίους συντηρητικούς που κυβερνούν σήμερα την ευρωζώνη- να μην ελπίζουν εσαεί στο φτηνό χρήμα που τους παρείχαν εδώ και πέντε έτη οι κεντρικοί τραπεζίτες. Στην ετήσια έκθεσή της η BIS τόνισε ότι και οι πολιτικοί χρειάζεται πια να βάλουν το χεράκι τους για «τη σκληρή αλλά ουσιώδη εργασία της προσαρμογής». «Η επιστροφή στη σταθερότητα και την ευημερία είναι μια μοιρασμένη ευθύνη και η νομισματική πολιτική έχει κάνει αυτά που της αναλογούσαν» τόνισε ο γενικός διευθυντής τής BIS, Jaime Caruana.
Η BIS εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία «έχει περάσει την κορυφή της κρίσης» και ότι η στρατηγική χορήγησης φτηνού και άφθονου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, αφού επιπλέον αγορές κρατικών ομολόγων θα υπονομεύσουν την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε υγιείς βάσεις καθυστερώντας τις αναγκαίες «διορθώσεις» σε ισολογισμούς κρατών και νοικοκυριών.
«Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα χωρίς να αυξήσουν τα ρίσκα που έχουν ήδη δημιουργήσει», τονίζει ακόμη η BIS, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής καθιστούν την επιδιωκόμενη τόνωση της οικονομίας πιο επικίνδυνη.