Οι Ιταλοί έφαγαν 8 γκολ σε 3 αγώνες για πρώτη φορά στην ιστορία τους
Της Β. Παπαντωνοπούλου
Η νέα Ιταλία του Τσέζαρε Πραντέλι αφοσιώνεται στο επιθετικό παιχνίδι και στον σωστό χειρισμό της μπάλας. Oμως στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών δείχνει μια πρωτοφανή -για τις δικές της προδιαγραφές- αδυναμία στην άμυνα. Σε τρεις αγώνες έφαγε οχτώ γκολ και 41 σουτ κατά της εστίας της.
Στην αναμέτρηση με το Μεξικό το λάθος έγινε από τον Αντρέα Μπαρτσάλι, με την Ιαπωνία από τον Ματία ντε Σίλιο… Και το Σάββατο, στην ήττα από τη Βραζιλία με 4-2 στο Σαλβαδόρ της Μπαΐα, τόσο ο τερματοφύλακας και αρχηγός της «Σκουάντρα Ατζούρα» Τζανλουίτζι Μπουφόν όσο και ο Τζόρτζο Κιελίνι βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής για τον ρόλο τους στα τέρματα που έβαλε η «σελεσάο».
Ο πολύπειρος πορτιέρο άφησε μεγάλο κενό στο πρώτο δοκάρι για το πρώτο γκολ του Φρεντ, ενώ έδιωξε με την παλάμη προς το κέντρο της άμυνας το σουτ του Μαρσέλο, που οδήγησε στο δεύτερο γκολ του Βραζιλιάνου επιθετικού. Ο Κιελίνι έχασε τον Φρεντ γενικώς, επιτρέποντάς του να «βομβαρδίζει» την ιταλική εστία κατά το δοκούν.
«Δεχόμαστε πολλά γκολ, κάτι που δεν συνάδει με την ποιότητα και τη δύναμή μας» παραδέχτηκε ο Μπουφόν μετά την ήττα των «ατζούρι». Η «σελεσάο» σούταρε 14 φορές στην εστία του, τρεις φορές λιγότερες απ’ ό,τι η Ιαπωνία, η οποία πέτυχε την Τετάρτη τρία γκολ επί της Ιταλίας.
«Οι Ιταλοί ποτέ δεν κατανόησαν την τέχνη της άμυνας» σχολίασε ειρωνικά στο twitter ο Γκάρι Λίνεκερ μετά το ματς με την Ιαπωνία. Τα τέσσερα τέρματα της Βραζιλίας ανέβασαν το συνολικό παθητικό των «ατζούρι» σε οxτώ στην πρώτη φάση μιας διοργάνωσης. Νέο αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία τους.
«Είναι υπερβολικά πολλά τα γκολ» παρατήρησε ο Κιελίνι, ο αρχηγός της άμυνας, με λιγότερη διάθεση για χιούμορ απ’ ό,τι ο Λίνεκερ και προβληματισμένος για τα γκολ που δέχτηκαν από στημένες φάσεις, δηλαδή τα έξι από τα οκτώ.
Ο προβληματισμός είναι δικαιολογημένος. Η άμυνα ήταν ανέκαθεν στο DNA του κάλτσιο και αποτέλεσε τη βάση για αρκετούς ιταλικούς θριάμβους, που έφεραν την ετικέτα του κατενάτσιο. Και στον χώρο της άμυνας «ανδρώθηκαν» και ξεχώρισαν μορφές όπως οι Γκαετάνο Σιρέα, Τζουζέπε Μπέργκομι, Φράνκο Μπαρέζι, Πάολο Μαλντίνι ή Φάμπιο Καναβάρο – ο τελευταίος αμυντικός που βραβεύτηκε ποτέ με τη Χρυσή Μπάλα.
Τώρα πια στο κέντρο της άμυνας φιγουράρουν ο Κιελίνι με τον Μπαρτσάλι, που του χρόνου στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχουν άθροισμα ηλικίας τα 63 χρόνια. Και οι δύο, μαζί με τον Λεονάρντο Μπονούτσι, έχουν πρόβλημα να βγαίνουν από την άμυνά τους με την μπάλα στα πόδια. Γι’ αυτό και η Ιαπωνία με τη Βραζιλία πίεζαν ψηλά με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις δεν φαίνονται μέχρι στιγμής. Ο Πραντέλι πάντως απαντάει κοφτά («καμία ανησυχία») και εστιάζει στο να αλλάξει την αντίληψη του ιταλικού ποδοσφαίρου αντιγράφοντας από τους θριάμβους της Μπαρτσελόνα και της εθνικής ομάδας της Ισπανίας.
Ο επόμενος αντίπαλος της Ιταλίας, στον σημερινό ημιτελικό, είναι οι «φούριας ρόχας», σε μια ρεβάνς του περσινού τελικού του Euro 2012 στον οποίο οι Ισπανοί φανέρωσαν όλες τις αδυναμίες των «ατζούρι» και τους φιλοδώρησαν με 4 γκολ σουτάροντας 11 φορές στην εστία του Μπουφόν – λιγότερες απ’ ό,τι η Ιαπωνία (17) ή η Βραζιλία (14) την περασμένη εβδομάδα.
«Δεν μου είχε συμβεί ποτέ» είπε ο Μπουφόν μετά τον ιαπωνικό «βομβαρδισμό» στο Ρεσίφε. Ο 35χρονος πορτιέρο της Γιουβέντους και της εθνικής ομάδας δεν είναι συνηθισμένος να έχει τόση δουλειά.
Ας όψεται ο θάνατος του κατενάτσιο…