26/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετοιμος για απολύσεις

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις του για περιορισμό του Δημοσίου. Ο προκάτοχός του.
      Pin It

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις του για περιορισμό του Δημοσίου. Ο προκάτοχός του, Αντ. Μανιτάκης, τον κάλεσε να μην ενταχθεί στα προαπαιτούμενα η μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Βλέποντας κανείς τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον τέως, Αντώνη Μανιτάκη, να σκουπίζουν αμφότεροι τον ιδρώτα στα μέτωπά τους κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, συνειδητοποιεί πως η κινητικότητα και οι απολύσεις υπαλλήλων και οι συγχωνεύσεις Οργανισμών έχουν αγγίξει το «σημείο βρασμού» που πρόκειται να εξατμίσει τη μάζα του Δημοσίου.

 

Δύσκολες αποφάσεις

 

Αποφασισμένος να λάβει δύσκολες αποφάσεις, με βασικό συστατικό τη Δικαιοσύνη, οι οποίες αν εξηγηθούν σωστά θα βρουν τη στήριξη της κοινωνίας, όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη συζήτηση περί μικρότερου ή μεγαλύτερου κράτους, σημειώνοντας πως το ζήτημα αφορά ένα «αποτελεσματικό κράτος», το οποίο δεν θα στέκεται εμπόδιο στον πολίτη και στην ανάπτυξη.

 

«Η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί από τη δυνατότητά της να κάνει μία δημιουργική υπέρβαση των μνημονιακών πολιτικών, καθώς οι σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν, γίνονται και θα γίνονται, όπως η μείωση του όγκου των διοικητικών μονάδων, η αξιολόγηση και η κινητικότητα, είναι υποχρεώσεις που πρώτοι εμείς θα έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει», συμπλήρωσε ο νέος υπουργός, ο οποίος ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, έως και της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ως εκ τούτου, η τοποθέτησή του στο πλέον νευραλγικό, ως προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων της κυβέρνησης με την τρόικα, υπουργείο επιδιώκει να δώσει μια επιτάχυνση στο έργο του απερχόμενου υπουργού, ο οποίος συχνά κατηγορείτο για καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

 

Από πλευράς του ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας εθνικής στρατηγικής διαπραγμάτευσης απέναντι στην τρόικα, ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αποκρούσει το αίτημα να αναχθεί σε προαπαιτούμενο η μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων. Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ευέλικτο δημόσιο τομέα, απολύοντας 15.000 υπαλλήλους, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως χρειάζεται προσοχή στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και όχι βιαστικές κινήσεις που θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.

 

Οι πρώτοι 4.000

 

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχει δεσμευθεί για την αποχώρηση-απόλυση 4.000 εργαζομένων στο Δημόσιο έως το τέλος του 2013. Για το 2014, ο κυβερνητικός σχεδιασμός υπολογίζει επιπλέον 11.000 αποχωρήσεις και την ένταξη 12.500 εργαζομένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

 

Την 1η ημέρα υπουργίας Κ. Μητσοτάκη προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου, στις 14.00, έπειτα από απόφαση του ΠΑΜΕ, με αίτημα την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κλείνει την ΕΡΤ και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Ανάλογη κινητοποίηση προγραμματίζεται, επίσης για σήμερα, στις 13.00, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Scroll to top