Η έκθεση της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας παρουσιάστηκε επιτέλους και στις Βρυξέλλες. Με φόντο εικόνες που αποκαλύπτουν την αστυνομική βία, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι και πολίτες συζήτησαν για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Στο σοκ που έχει προκαλέσει το μαύρο της ΕΡΤ σε ολόκληρη τη μη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη προστέθηκε χθες το σοκ από τις εικόνες της απροκάλυπτης αστυνομικής βίας εναντίον φωτορεπόρτερ και διαδηλωτών στην Ελλάδα των Μνημονίων.
Η έκθεση «Η είδηση υπό διωγμόν» της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) παρουσιάστηκε επιτέλους στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά. Με φόντο φωτογραφίες από κλομπ και δακρυγόνα στην πλατεία Συντάγματος, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες συζήτησαν διεξοδικά για την έξαρση της καταστολής και τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, συνδέοντάς την ευθέως με τις μνημονιακές πολιτικές αντεργατικής λιτότητας.
«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να διαχειριστεί με τρόπο συμβατό με τη δημοκρατία την κοινωνική βία που γέννησαν το Μνημόνιο και οι σκληρές πολιτικές λιτότητας, τις οποίες οι κυβερνήσεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων έχουν αποδεχτεί υπό την απειλή μιας σειράς εκβιαστικών διλημμάτων», επισήμανε η κ. Κοππά.
Η λέξη «ατιμωρησία» αποτέλεσε ακόμα μια φορά το ρεφρέν μιας συζήτησης σχετικά με την Ελλάδα. Ακόμα παραμένουν ατιμώρητοι οι δράστες των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, επισήμανε η Κονδυλία Γώγου από τη Διεθνή Αμνηστία. Η ατιμωρησία επικρατεί ακόμα και όταν υπάρχει φωτογραφημένο το πρόσωπο του δράστη, όπως στην επίθεση κατά της Τατιάνας Μπόλαρη, ή όταν διατάσσεται ΕΔΕ, όπως στην επίθεση ενάντια στον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο που έχασε την ακοή του και στο χτύπημα με κλομπ στο κεφάλι του προέδρου της ΕΦΕ Μάριου Λώλου, που παραλίγο να αποβεί μοιραίο.
Ανέκδοτο η λέξη ΕΔΕ
Η λέξη ΕΔΕ τείνει άλλωστε να αποτελέσει το συντομότερο ελληνικό ανέκδοτο, αν και ο Μάριος Λώλος επιχειρηματολόγησε πειστικά πως «το συντομότερο ανέκδοτο στην Ελλάδα σήμερα είναι: η κυβέρνηση σέβεται την ελευθερία του Τύπου». Αναφέρθηκε στην έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου το 2012, όπου η Ελλάδα κατρακύλησε στην 84η θέση από την 30ή που κατείχε το 2007, και διαπίστωσε: «Το μαύρο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που σοκάρισε τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους πριν από δύο εβδομάδες, εμείς οι φωτορεπόρτερ το βιώνουμε καθημερινά εδώ και χρόνια».
Σοκαρισμένος από τις εικόνες δήλωσε ο Μαρκ Γκρούμπερ, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που χαρακτήρισε την Ελλάδα εργαστήριο όπου δοκιμάζεται το πείραμα της καταστολής του Τύπου. «Αν αυτά πετύχουν στην Ελλάδα, θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη», είπε.
«Το δικαίωμα στη διαδήλωση και στην ελευθερία του Τύπου είναι ιερό. Η κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται», είπε ο Τάις Μπέρμαν.
Δεν είναι βέβαια μόνον η Ελλάδα. Παρόμοια προβλήματα καταστολής της ελευθερίας του Τύπου ανέφεραν η ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας Αννα Γκόμες και η ευρωβουλευτής της Ισπανίας Μαρία Μπαντία, δύο από τις χώρες PIGS, δείχνοντας ακριβώς ότι η σύνδεση των μνημονιακών πολιτικών με την καταστολή μόνο τυχαία δεν είναι.
Οπως δεν είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε., ένας από τους εταίρους της τρόικας, επιλέγει τη μακάρια σιωπή για τα ζητήματα αυτά στην επικράτειά της. «Κουνάει το δάχτυλο στις τρίτες χώρες, αλλά δεν ασχολείται με τα εντός της Ε.Ε.», διαπίστωσε η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Γερμανίας.
«Χρειάζεται να ξυπνήσουμε»
Το καλύτερο παράδειγμα το δίνει η επίμονη προσπάθεια της γραφειοκρατίας του Ευρωκοινοβουλίου να μην πραγματοποιηθεί η έκθεση, που είχε προγραμματιστεί να γίνει σε κεντρικό διάδρομο του κτιρίου πριν από έναν μήνα, αλλά αναβλήθηκε με γραφειοκρατικά προσχήματα.
«Ακούσαμε κριτική για την Τουρκία – θα ήθελα να ακούσουμε περισσότερα για όσα γίνονται μέσα στην Ελλάδα. Εχουμε αποκοιμηθεί από τις επιτυχίες της Ευρώπης στο παρελθόν και χρειάζεται να ξυπνήσουμε και να δούμε τι συμβαίνει στη χώρα μας», είπε ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.