Για τρύπα στον κρατικό κορβανά που μπορεί να φτάσει και το μισό δισ. ευρώ από το ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ κάνουν λόγο οι εργαζόμενοί της και καλούν σε συνάντηση χωρίς προαπαιτούμενα και τετελεσμένα απολύσεων τον υφυπουργό για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελή Καψή, αν επιθυμεί να βρεθεί λύση
Του Σωτήρη Μανιάτη
Οχι απλώς δεν αποφέρει δημοσιονομικό όφελος το λουκέτο και το μαύρο στην ΕΡΤ με την απόλυση 2.650 εργαζομένων αλλά, όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή η «Εφ.Συν.», προκαλεί και μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στον κρατικό κορβανά που υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 300 έως και 500 εκατομμύρια ευρώ!
Αυτό υποστήριξαν χθες, παρουσιάζοντας και στοιχεία, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν.
Επειδή, μάλιστα, ο νέος υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής στις πρώτες του δηλώσεις («Κοινωνία ώρα MEGA») επισήμανε ότι προϋπόθεση εξομάλυνσης είναι να φύγει το μαύρο από τις συχνότητες της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι μέρος της λύσης είναι και οι εργαζόμενοι, απάντησαν ότι «μοναδική λύση είναι οι εργαζόμενοι» και τον κάλεσαν σε συνάντηση χωρίς προαπαιτούμενα και τετελεσμένα απολύσεων.
Χωρίς σχεδιασμό
Ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Γιώργος Γιουκάκης ανέφερε ότι είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση τονίζοντας ότι η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ «δημιουργεί αυτή τη στιγμή στα κρατικά ταμεία, στα δημόσια λογιστικά της χώρας, ένα επιπλέον χρέος που με πολύ μέτριους υπολογισμούς ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, ίσως να πλησιάσει και το μισό δισ. ευρώ. Οι αποζημιώσεις των 2.650 εργαζομένων, οι ρήτρες διεθνών συμβολαίων, η ακύρωση συμφωνιών παραγωγών προγράμματος, τεράστια κόστη για αποζημιώσεις πάσης φύσεως, με την “ΚΥΑ Κεδίκογλου” μεταφέρονται όλες στο δημόσιο λογιστικό και στον ελλειμματικό προϋπολογισμό.
»Είναι ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που άμεσα θα κληθούν οι Ελληνες πολίτες να καλύψουν με το γνωστό τρόπο των περικοπών μισθών, συντάξεων, επιπλέον χαρατσιών [...] Και στην περίπτωση που υπάρξει ο ενδιάμεσος φορέας, εμείς οι συμμέτοχοι σε αυτόν, θα συνεχίσουμε να αμειβόμαστε από τα δημόσια ταμεία.
»Ολα αυτά, προφανώς και δεν θα υπήρχαν, εάν η οποιαδήποτε επιχείρηση αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ γινόταν εν λειτουργία.
»Ακόμη και οι αποζημιώσεις απόλυσης όλων μας θα πληρώνονταν από την ίδια την ΕΡΤ και στα δημοσιονομικά η επιβάρυνση θα ήταν μηδενική. Ρωτάμε αν όλα αυτά τα γνωρίζει η Τρόικα, ο Ολι Ρεν και η Κομισιόν». Στον «αέρα» βρίσκονται ακόμα και συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξεκαθάρισαν ότι περιφρουρούν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, συνεχίζουν να εκπέμπουν πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία φθορά, τονίζοντας ότι μοναδική λύση είναι η επιστροφή στα όσα συνέβαιναν πριν από το λουκέτο, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ.
«Η μόνη παρανομία που εξακολουθεί να υφίσταται -επισήμανε ο Γ. Γιουκάκης- είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες διέταξαν να επανέλθουν άμεσα κανονικά οι συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης…»
Κίνδυνος για συχνότητες
Στον «αέρα» βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αγορά 300 πομπών που χρειάζονται για την ψηφιακή εποχή. Οπως επισήμανε ο πρώην γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης, εξ αυτού «υπάρχει κίνδυνος να της αφαιρεθεί η άδεια παρόχου δικτύου» και στην περίπτωση αυτή «οι συχνότητές της θα αποδοθούν στον ιδιώτη ανάδοχο [πιθανότατα μαζί με τον υπάρχοντα εξοπλισμό της]. Η ζημία είναι ανυπολόγιστη όχι μόνον οικονομικά αλλά και γιατί το Δημόσιο θα μείνει χωρίς δικές του συχνότητες και δίχως δικό του δίκτυο στην ψηφιακή τηλεόραση». Ο κ. Μιχαλίτσης αναφέρθηκε και στην τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας που διαθέτει η ΕΡΤ (είναι άλλωστε αυτός που έστησε όλη την υπηρεσία ειδικά της παροχής High Definition) κάτι που τόνισε ότι «πολεμήθηκε από τους ιδιωτικούς σταθμούς». Επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αχρηστευτεί εξοπλισμός που κόστισε περίπου 8.000.000 ευρώ. «Η μεγαλύτερη ζημία, ωστόσο, είναι η μετατροπή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από πρωτοπόρο σε ουραγό στην τεχνολογική εξέλιξη».
Στη διαβούλευση για τον διαγωνισμό σχετικά με τον πάροχο δικτύου κατατέθηκαν 31 απαντήσεις (μεταξύ των οποίων από τη NOVA, το ΕΣΡ κ.ά.), εκ των οποίων οι περισσότερες περιείχαν κυρίως καταγγελίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις και με την Ενωση Περιφερειακών Καναλιών να ξεκαθαρίζει ότι θα προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Ε.Ε. Ο κ. Μιχαλίτσης, όμως, τόνισε ότι, περιέργως, δύο από αυτές χαρακτηρίσθηκαν εμπιστευτικές και δεν δημοσιοποιήθηκαν: «Πρόκειται για τις απαντήσεις της Digea και του OTE TV…» Γιατί άραγε;
Στον «αέρα» το ΕΣΠΑ
Σημείωσε όμως και τις ζημίες περίπου 3,1 εκατ. ευρώ από τη μη παροχή δορυφορικού σήματος, ενώ τόνισε ότι βρίσκεται στον αέρα και το πακέτο περίπου 10 εκατ. ευρώ που είχε προεγκριθεί από προγράμματα ΕΣΠΑ. Οπως είπε, αυτόν τον μήνα αναμένονταν τελική έγκριση για πέντε υποέργα ύψους 5,8 εκατ. ευρώ ενώ για άλλα δύο ύψους 4,8 εκατ. ευρώ αναμένονταν τον Σεπτέμβριο. Ποιος αλήθεια θα αναλάβει την ευθύνη και θα λογοδοτήσει για το χαμένο όπως φαίνεται ΕΣΠΑ;
Χρεωμένοι παραγωγοί
Σε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όχι μόνο εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αλλά και σε παραγωγές που παραμένουν στον αέρα, καθώς είτε έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν πληρωθεί, είτε βρίσκονται στα γυρίσματα και το μοντάζ, αναφέρθηκε η διευθύντρια προγράμματος Πανδώρα Μουρίκη.
Τόνισε ότι καταστρέφονται παραγωγοί που είναι χρεωμένοι σε τράπεζες, έχουν βάλει υποθήκες και είναι «σε τραγική θέση γιατί πρέπει να παραδώσουν τις παραγωγές που ανέλαβαν και η ΕΡΤ παραμένει κλειστή». Ανέφερε, μάλιστα, και παραδείγματα παραγωγών όπως «Εξάντας», «Παρασκήνιο», «Μεσόγειος», «Κουτί της Πανδώρας» κ.ά. που έχουν μείνει με έτοιμα επεισόδια ή άλλα που βρίσκονται στο μοντάζ και είναι απλήρωτα.
Τέτοιου τύπου προβλήματα αντιμετωπίζονται και με ταινίες που συγχρηματοδοτεί η ΕΡΤ και βρίσκονται στον «αέρα». Ανέφερε χαρακτηριστικά την ταινία «Ξενία» του Π. Κούτρα που το ARTE και το Euroimages χρηματοδοτούν με 530.000 ευρώ και η παραγωγή σταμάτησε, καθώς η ΕΡΤ τη συγχρηματοδοτεί με 130.000 ευρώ και οι ξένοι θεωρούν ότι αυτά τα χρήματα πλέον δεν υπάρχουν.
Σε σωρεία νομικών προβλημάτων, εξαιτίας του λουκέτου της ΕΡΤ, που οδηγούν σε αγωγές και μηνύσεις αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΣΠΕΡΤ Δ. Περπατάρης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη η ΕΡΤ να επανέλθει στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από το κλείσιμο.