Της Β. Παπαντωνοπούλου
Η Λόρα Ρόμπσον είναι η μοναδική τινέιτζερ ανάμεσα στις 50 κορυφαίες τενίστριες στον κόσμο. Στην 38η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η νεαρή Αγγλίδα προσπάθησε να μπει στην 32άδα των ισχυρών του Ουίμπλεντον, ώστε να αποφύγει τα μεγάλα ονόματα στους πρώτους τρεις γύρους, αλλά δεν τα κατάφερε. Αντίπαλός της στο χθεσινό ντεμπούτο της, το νο10 του κόσμου, η ανεβασμένη Μαρία Κιριλένκο που προερχόταν από ένα πολύ καλό Ρολάν Γκαρός.
Ομως στο τένις η κατάταξη είναι κάτι που μια δεδομένη ημέρα, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί και να μην έχει καν σημασία. Αποδείχτηκε προχθές με τον αποκλεισμό του Ράφα Ναδάλ από το νο135 στον κόσμο Στιβ Νταρσίς, αποδείχτηκε και χθες με την επικράτηση της Ρόμπσον επί της Ρωσίδας με 6-3, 6-4.
Η νίκη της Λονδρέζας σκόρπισε ενθουσιασμό στους ντόπιους, που τα τελευταία χρόνια είχαν μάτια μόνο για τον Αντι Μάρεϊ, καθώς το γυναικείο τένις της χώρας δεν είχε βγάλει κάποιο μεγάλο ταλέντο.
Την είχαν μεν χειροκροτήσει πέρσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν μαζί με τον Μάρεϊ κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στο μεικτό διπλό, όμως με τη χθεσινή της εμφάνιση η Ρόμπσον βγήκε οριστικά από τη σκιά του ταλαντούχου συμπατριώτη της: 8 άσοι, 80% κερδισμένοι πόντοι στο πρώτο σερβίς, 31(!) winners έναντι μόλις 8 της Κιριλένκο…
Και να σκεφτεί κανείς πως στα παιδικά της χρόνια παρακολουθούσε τους γονείς της και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια της να παίζουν οικογενειακό διπλό στο τένις, αλλά επειδή ήταν μικρή την έβαζαν να μαζεύει τα μπαλάκια. Αν τα μάζευε όλα, της επέτρεπαν να παίξει στο τέλος ένα δεκάλεπτο.
Για τους υπόλοιπους το τένις παρέμεινε χόμπι. Για τη Λόρα έγινε η ζωή της. Πλέον όλοι τους έχουν σκορπίσει. Ο πατέρας της, σύμβουλος σε πετρελαϊκές εταιρείες, πρόσφατα μετακόμισε λόγω της εργασίας του στην Ελλάδα μαζί με τη μητέρα της, η αδελφή της είναι στη Νέα Ζηλανδία και ο αδελφός της σπουδάζει στον Βορρά της Αγγλίας. Η μοναξιά είναι δεδομένη, αλλά αυτό τη βοηθάει να αφοσιώνεται στο τένις.
Οσο για εκείνους; Σε οποιοδήποτε αθλητικό σάιτ του κόσμου κι αν έμπαιναν χθες, η φωτογραφία της κόρης τους φιγουράριζε πρώτη πρώτη. Και σίγουρα θα ένιωσαν περήφανοι ακούγοντας τη Βιρτζίνια Γουέιντ να λέει ότι «η εμφάνιση της Ρόμπσον ήταν εκπληκτική. Μακάρι να κρατηθεί σε αυτό το επίπεδο, γιατί ξεπερνάει κάθε προσδοκία».
Ποια είναι η Βιρτζίνια Γουέιντ; Η τελευταία Βρετανίδα που κατέκτησε το τουρνουά του Ουίμπλεντον, εν έτει 1977…