27/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις στην Ηπειρο για τα στρατόπεδα που… απολύονται

Μακρόσυρτο σίριαλ έχει καταντήσει η διακοπή λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών στην περιφέρεια στο πλαίσιο των περικοπών που απαιτεί το Μνημόνιο.
      Pin It

Μετά την κατάργηση πολλών δημόσιων υπηρεσιών (εφορίες, παραρτήματα ασφαλιστικών ταμείων, σχολεία κ.ά.) στους ακριτικούς νομούς, σειρά φαίνεται να έχουν και οι στρατιωτικές μονάδες

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Μακρόσυρτο σίριαλ έχει καταντήσει η διακοπή λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών στην περιφέρεια στο πλαίσιο των περικοπών που απαιτεί το Μνημόνιο. Στο νέο επεισόδιο, προστέθηκε η κατάργηση στρατοπέδων στην Ηπειρο, με τους κατοίκους της Κόνιτσας, των Φιλιατών και της Αρτας να διαμαρτύρονται για το πιθανολογούμενο λουκέτο στις μονάδες που φιλοξενούν.

 

Ακριβής πληροφόρηση για το τι προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπάρχει, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα. Αλλωστε, έχουν κλείσει ήδη τα τελευταία χρόνια και φυλάκια και στρατόπεδα στην Ηπειρο. Από την άλλη, η παρουσία ή μη στρατοπέδων σε μία περιοχή είναι πολύ πιο πολύπλοκη υπόθεση από τον σχεδιασμό των στρατιωτικών δομών.

 

Τοπική οικονομία

 

Για τους δήμους που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις για τη διατήρηση των στρατοπέδων, όπως ο Δήμος Κόνιτσας, το πρόβλημα είναι οικονομικό, αφού γύρω από το στρατόπεδο αναπτύσσεται ένα μέρος της τοπικής οικονομίας. Και είναι και θέμα ασφάλειας ειδικά σε μια περιοχή που αποτελεί μέρος μεγάλου δικτύου διακίνησης ναρκωτικών μέσω Αλβανίας. Είναι, όμως, και θέμα αντίληψης για τη δημόσια διοίκηση, γιατί σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της μεθοριακής γραμμής τα τελευταία χρόνια έκλεισαν εφορίες, τράπεζες, παραρτήματα ασφαλιστικών ταμείων, σχολεία.

 

Από ένα σημείο και πέρα, κάθε φορά που δημοσιοποιείται πλέον ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με λουκέτα και υποβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών, ολόκληρη η τοπική κοινωνία ξεσηκώνεται θεωρώντας ότι υπάρχει σχέδιο ερήμωσής της. Και μπορεί να μην υπάρχει ίσως κάποια συνωμοσία πίσω από όλα αυτά, υπάρχει όμως ένα ολοφάνερο κυβερνητικό πρόγραμμα περικοπών, το οποίο εντέλει οδηγεί τους κατοίκους της περιφέρειας να δαπανούν επιπλέον χρόνο και χρήμα για να εξυπηρετήσουν τις άμεσες ανάγκες τους, πηγαίνοντας στην πρωτεύουσα του νομού, η οποία βρίσκεται 50 και 60 χιλιόμετρα μακριά. Την ίδια ώρα, τα μόνα σχέδια που συζητούν τα κάθε λογής κέντρα εξουσίας για τη μεθοριακή γραμμή της Ηπείρου είναι πού θα λειτουργήσουν κέντρα φύλαξης μεταναστών ή πώς θα ιδρύσουν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμαρτύρεται ο κόσμος για τα στρατόπεδα. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν εμπλέκονται και πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, με τις διάφορες εκδοχές της ακροδεξιάς, για παράδειγμα, να βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτύσσουν όλη τη θεωρία των «θωρακισμένων συνόρων» και να αναπαράγουν εθνικιστικά και φοβικά στερεότυπα κατά των Αλβανών.

 

Πολιτικά, πάντως, ανώδυνη διέξοδος δεν υπάρχει, γι’ αυτό ίσως και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν δίνει γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην Ηπειρο. Θα χρειαστεί όμως να δώσει επίσημες απαντήσεις στη Βουλή καθώς έχουν κατατεθεί ερωτήσεις από βουλευτές της Ηπείρου. Ο Δήμος Κόνιτσας απειλεί από την πλευρά του με παραίτηση ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου και αποχή από όλες τις επόμενες εκλογές, ενώ το «όχι» στα λουκέτα είναι διακομματικό.

 

Και χωράει και λίγη επικαιρότητα, με την αναφορά σε εκλεκτικές συγγένειες που έχουν ορισμένες περιοχές της χώρας με την κεντρική εξουσία.

 

Τα κόμματα

 

Οπως αναφέρει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Ηπείρου και στέλεχος της Ν.Δ. Αλ. Καχριμάνης: «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει την απόσυρση του ελληνικού κράτους, με το κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων σε παραμεθόριες περιοχές και την ίδια ώρα να διατηρούνται ή να ιδρύονται νέες στην κεντρική Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες είναι και Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που μπορούν άνετα να λειτουργούν σε στρατόπεδα που βρίσκονται εγγύς των συνόρων».

 

Ενώ από τη μεριά της, η βουλευτής Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, το προχωράει και πιο πέρα… γεωγραφικά: «Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, προχωρά στο κλείσιμο των στρατοπέδων σε Αρτα, Κόνιτσα, Φιλιάτες, ανοίγοντας το στρατόπεδο της Καλαμάτας και ενισχύοντας το στρατόπεδο της Τριπόλεως».

Scroll to top