27/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «Ικαρος» συνδέεται με τα πρώτα του χρόνια

Νέα σειρά με ανερχόμενους ξένους συγγραφείς από τον οίκο των Νόμπελ

Ο Ιταλός Πάολο ντι Πάολο βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία και ακολουθούν ο Αμερικανός Αντονι Μάρα και οι Βρετανοί Σαμ Μπάιερς και Αλισον Μουρ... .
      Pin It

Ο Ιταλός Πάολο ντι Πάολο βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία και ακολουθούν ο Αμερικανός Αντονι Μάρα και οι Βρετανοί Σαμ Μπάιερς και Αλισον Μουρ

 

getFile (27)Στο ξεκίνημά του ο «Ικαρος», πριν ακόμα καθιερωθεί ως ο εκδοτικός οίκος της καλής ελληνικής ποίησης και πεζογραφίας -όχι τυχαία, έχει συνδεθεί με τους δύο νομπελίστες μας, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη-, έβγαζε άφθονη ξένη λογοτεχνία με κλασικούς τίτλους: από Σαρλότ Μπροντέ και «Τζέιν Εϊρ», «Οσα παίρνει ο άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ, μέχρι «Το άλικο γράμμα» του Ναθάνιελ Χόθορν.

 

Φέτος, που ο ιστορικός εκδοτικός οίκος γιορτάζει τα 70 χρόνια του, δεν «συμμαζεύεται», παρά την κρίση που πλήττει ιδιαίτερα τον χώρο του βιβλίου. Αντιθέτως, εξορμά με μια νέα σειρά ξένης λογοτεχνίας. Με νέους, ταχέως ανερχόμενους συγγραφείς, που ήδη συζητιούνται, με επίκαιρη θεματολογία, με πολύ καλούς μεταφραστές και εξώφυλλα που δίνουν το ιδιαίτερο στίγμα της σειράς.

 

Ηδη βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία ο πρώτος τίτλος, το «Πού ήσασταν όλοι», του 30χρονου Πάολο ντι Πάολο, σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη, που σκιαγραφεί τα προβλήματα της νέας γενιάς των Ιταλών που μεγάλωσαν με τον Μπερλουσκόνι. Με τις καλύτερες συστάσεις από τον Αντόνιο Ταμπούκι, που υπογραμμίζει ότι έχει «ταλέντο ενός αφηγητή ράτσας», και εγκωμιαστικές κριτικές από τον Τύπο, ο Ντι Πάολο θεωρείται φαβορί για το κορυφαίο ιταλικό βραβείο λογοτεχνίας Strega. «Γράφει για την κρίση αξιών, την απουσία προτύπων, τη δυσκολία του έρωτα. Είναι το βιβλίο μιας άτυχης γενιάς που δεν γνώρισε άλλον πρωθυπουργό από τον Μπερλουσκόνι», επισημαίνει ο Α. Χρυσοστομίδης. Και παρατηρεί και κάτι ακόμα: «Την επιστροφή του πολιτικού μυθιστορήματος, με άλλη μορφή, όχι σαν τον Γαβρά ή τον Ταμπούκι, από μια μη πολιτικοποιημένη γενιά».

 

Από Σεπτέμβριο, ο «Ικαρος» θα μας συστήσει άλλους τρεις συγγραφείς. Τον Αμερικανό Αντονι Μάρα και το βιβλίο του «Αστερισμός ζωτικών φαινομένων», σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, που εκτυλίσσεται το 2004 στην Τσετσενία. Πριν ακόμα κλείσει τα 30, ο Μάρα έχει τιμηθεί με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Whiting Writer’s Award, ενθουσιάζοντας κριτικούς και αναγνώστες. Ακόμα και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ προτείνει το μυθιστόρημά του για… Πούλιτζερ και για κάθε σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο.

 

Θα ακολουθήσουν δύο Βρετανοί: ο 34χρονος Σαμ Μπάιερς («Ιδιοπάθεια», μετάφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου), που ακολουθεί τα χνάρια της μεγάλης αγγλοσαξονικής παράδοσης του χιούμορ, και η 42χρονη Αλισον Μουρ («Ο φάρος», μετάφρ. Αθηνά Δημητριάδου), το πρώτο μυθιστόρημα της οποίας ήταν υποψήφιο πέρυσι για Man Booker και έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές.

 

«Θέλαμε να προτείνουμε κάτι καινούργιο και να παρουσιάσουμε νέους ή σχεδόν πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς», λέει ο Νίκος Αργύρης, νέος κι αυτός στην ηλικία, που συνεχίζει την παράδοση του «Ικαρου» και συναποφασίζει για τις επιλογές με την ξαδέρφη του Μαριλένα Πανουργιά, υπό την… επίβλεψη της Κατερίνας Καρύδη. «Οταν επιλέγαμε τα βιβλία, μέσω ατζέντηδων, τα περισσότερα δεν είχαν κυκλοφορήσει στις χώρες τους. Αλλά στην πορεία έκαναν μεγάλη επιτυχία». Μία ακόμα αποκάλυψη, όμως, είναι και ο Χρήστος Κούρτογλου, που σχεδιάζει τα εξώφυλλα. Τον εντόπισε η ομάδα του «Ικαρου», πριν του αναθέσει ο Γ. Λούκος την εικαστική παρουσίαση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

Παρή Σπίνου

Scroll to top