28/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προχωρά με γοργούς ρυθμούς

Αβάν πρεμιέρα Λυρικής σε εργοτάξιο

Με μια μικρή σκηνή από τη «Δύναμη του πεπρωμένου», με τους χορευτές ντυμένους σαν εργάτες, ξεκίνησε η χθεσινή ξενάγηση του Τύπου.
      Pin It

Με μια μικρή σκηνή από τη «Δύναμη του πεπρωμένου», με τους χορευτές ντυμένους σαν εργάτες, ξεκίνησε η χθεσινή ξενάγηση του Τύπου. «See you at 2016», έγραφε ένα μικρό πλακάτ στο τέλος της παράστασης. Η πρώτη κορδέλα θα κοπεί, πάντως, το φθινόπωρο-τότε θα δοθεί στο κοινό το δημοτικό πάρκο Καλλιθέας

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Με μια απρόσμενη «γεύση» από όπερα ξεκίνησε χθες συμβολικά η πρώτη ουσιαστικά ξενάγηση στο εργοτάξιο του νέου πόλου πολιτισμού, στον χώρο του παλιού ιπποδρόμου, στον Φαληρικό όρμο, που αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2016. Ομάδα καλλιτεχνών της Λυρικής, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Ρενάτο Τζανέλα, παρουσίασε μια συμβολική εκδοχή του έργου του Βέρντι «Η δύναμη του πεπρωμένου», με ένα μέρος των χορευτών να είναι ντυμένοι με ρούχα εργοταξίου. Αποκορύφωμα ήταν η μονομαχία ενός ιππότη με ξίφος με έναν εργάτη οπλισμένο με… σφουγγαρίστρα.

 

Η κατασκευή του συγκροτήματος της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης, που σχεδιάστηκε από τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου με 565 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Αλλά υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για τη μετακόμιση των δύο πολιτιστικών φορέων.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η παράσταση της Λυρικής έκλεισε με ένα μικρό πλακάτ που έγραφε: «See you at 2016». Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, πάντως, θα ανοίξει το προσωρινό κέντρο επισκεπτών δίπλα στο εργοτάξιο, στην κορυφή της ολυμπιακής Εσπλανάδας. Η σημερινή πρόσβαση του κοινού προς την παραλία έχει αποκλειστεί, αλλά τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει η προσωρινή μεταλλική γέφυρα των 100 μέτρων. Η πρώτη «κορδέλα», πάντως, θα έρθει μέσα στο φθινόπωρο. Τότε θα δοθεί στο κοινό το δημοτικό πάρκο Καλλιθέας, όπου έχουν φυτευτεί μεγάλες ελιές και πλατάνια, ενώ είναι έτοιμο το γήπεδο και βρίσκονται στα τελειώματα οι εγκαταστάσεις της πισίνας και του βοηθητικού κτιρίου.

 

Στο βήμα της χθεσινής παρουσίασης είχαν προηγηθεί ο διευθυντής του νέου πολιτιστικού κέντρου Γιάννης Τροχόπουλος, ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Μύρων Μιχαηλίδης. Κοινός παρονομαστής των ομιλιών τους ήταν η σημασία της προσφοράς στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, αλλά και η αποστολή των φορέων πολιτισμού στην ενίσχυση της κοινωνικής συνείδησης.

 

Δύο ήταν τα νέα στοιχεία της ξενάγησης στο εργοτάξιο, όπου σήμερα εργάζονται 500 άτομα:

 

▪Τα μυστικά της κατασκευής του μεγαλύτερου πολιτιστικού συγκροτήματος της χώρας.

 

▪Τα σημαντικά ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, που για πρώτη φορά θα συνοδευτούν με εργαστηριακές έρευνες με στόχο να έρθουν στο φως στοιχεία της ζωής των προγόνων μας.

 

Η πρώτη ματιά στο εργοτάξιο σταματά στους επτά μεγάλους γερανούς, οι οποίοι κατά την πλήρη ανάπτυξη των κατασκευών θα αυξηθούν σε 10. Ο χειρισμός τους γίνεται με ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες ατυχήματος.

 

«Φιλοδοξούμε να πάρουμε την ανώτατη διάκριση για τη χρήση πράσινων πρακτικών σε όλους τους τομείς της κατασκευής», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο πολιτικός μηχανικός Ελπιδοφόρος Παππάς, αναπληρωτής διευθυντής των έργων. Υπάρχει πρόβλεψη για να… πλένονται οι ρόδες των φορτηγών, ώστε να ελαχιστοποιείται η διασπορά σκόνης στο εργοτάξιο και κυρίως στη γύρω κατοικημένη περιοχή. Χρησιμοποιείται μάλιστα το νερό που αντλείται από τις ζώνες θεμελίωσης των κτιρίων.

 

Με σεβασμό στο περιβάλλον γίνεται και η κατασκευή του τεχνητού λόφου, που θα φτάσει στα 15 μέτρα και θα καλύπτει το σύνολο των κτιρίων της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης. Θα φυτευτούν 1.200 δένδρα και 300.000 θάμνοι. Η στάθμη του κεκλιμένου εδάφους έχει ξεπεράσει τα 7 μέτρα και οι επισκέπτες διαπίστωσαν ότι ήδη η θέα προς την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη θάλασσα είναι πανοραμική. Για τη στήριξή του αποκλείστηκαν οι συνήθεις τοίχοι αντιστήριξης και προτιμήθηκε το «οπλισμένο» χώμα, που είναι φυσικό υλικό. Είναι μια σύνθετη παρέμβαση και απαιτούνται συνεχείς μετρήσεις για να διαπιστωθεί η αντοχή του εδάφους.

 

Το υπέδαφος θεωρείται ιδιαίτερα προβληματικό, γιατί προέρχεται από φυσικές προσχώσεις και μπαζώματα. Γι΄ αυτό επιστρατεύτηκαν μέτρα ενίσχυσης της θεμελίωσης. Μόνον για την κεντρική σκηνή της Οπερας, που θα βρίσκεται σε βάθος 15 μέτρων από το φυσικό έδαφος, χρειάστηκε να τοποθετηθούν 238 μικροί πάσσαλοι.

 

Το «καμάρι» της κατασκευής είναι το μεγάλο στέγαστρο, το μόνο στοιχείο που θα εξέχει από το κτιριακό συγκρότημα. Θα καλύπτει ολόκληρη τη ζώνη της Οπερας και θα φτάνει τα 10.000 τετραγωνικά. Δύο είναι τα… μυστικά του, που έγιναν χθες γνωστά. Θα στρωθεί με φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσα από τα οποία θα εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών του συγκροτήματος, εκτός από τις ώρες λειτουργίας της Οπερας, οπότε τα φορτία είναι μεγάλα. Το δεύτερο αφορά τη χρήση ενός πρωτοποριακού υλικού, του ferrociment (τσιμέντο και μεταλλικά πλέγματα). Θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικό και κυρίως ελαφρύ υλικό, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε στέγη και σε τέτοια έκταση, γι΄ αυτό έχει κατασκευαστεί σε μια γωνιά του εργοταξίου ένα μικρότερο ομοίωμα.

 

[email protected]

Scroll to top