30/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aπό δυο χωριά… Οικολόγοι

Φουντώνει η προσυνεδριακή συζήτηση με κόντρες για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. 158 πολίτες, νυν και πρώην στελέχη του κόμματος, ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός νέου.
      Pin It

Φουντώνει η προσυνεδριακή συζήτηση με κόντρες για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. 158 πολίτες, νυν και πρώην στελέχη του κόμματος, ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός νέου «πράσινου» πόλου

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Μία βδομάδα πριν από το συνέδριο και μία μέρα πριν από την Παναττική Συνδιάσκεψη, οι μάχες χαρακωμάτων στο εσωτερικό των Οικολόγων Πράσινων (Ο.Π.) για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος αναζωπυρώνονται με κινήσεις και εκατέρωθεν αιχμές.

 

Την Τετάρτη, με κείμενό τους, 158 ενεργοί πολίτες, νυν και πρώην στελέχη του κόμματος αλλά και προσωπικότητες ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός νέου «πράσινου» πόλου, του «Δικτύου Ριζοσπαστικής Οικολογίας – Αμεσης Δημοκρατίας». Μεταξύ τους βρίσκονται ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός, η Ιωάννα Κοντούλη, ο Μάκης Κοψίδης, ο Γιώργος Καραμέρος κ.ά., ενώ συνολικά συνυπογράφουν τρία από τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και δεκαέξι από τα 34 μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Ο.Π.

 

Η ιδρυτική διακήρυξη στο πολιτικό διά ταύτα τονίζει ότι «η Πολιτική Οικολογία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: θα ακολουθήσει τον δρόμο του περιβαλλοντισμού ή αυτόν της ριζοσπαστικής οικολογίας;», ενώ, παράλληλα, αφήνει σαφείς αιχμές (χωρίς να τα κατονομάζει) για στελέχη των Πράσινων Κομμάτων (συμπεριλαμβανομένων των Ο.Π.). «Η δική μας Πολιτική Οικολογία δεν διαπραγματεύεται με συγκυριακούς συμμάχους το όραμά μας» τονίζουν οι συντάκτες του κειμένου, προσθέτοντας ότι αντιτίθενται «στο μοντέλο μεγάλης μερίδας των Πράσινων Κομμάτων της Ευρώπης, το οποίο κάνει την πράσινη πολιτική τους να μετατρέπεται σε διακοσμητική ουρά της συστημικής διαχείρισης».

 

Μιλώντας στην «Εφ. Συν.», το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, Μ. Κοψίδης, τονίζει ότι η κίνηση αυτή δεν στοχεύει στη διάσπαση του κόμματος αλλά στο ξεκαθάρισμα της φυσιογνωμίας του, κατά των Μνημονίων και του Συμφώνου Σταθερότητας. «Δεν κοιτάμε προς τη Σοσιαλδημοκρατία, θέλουμε μια αριστερή προσέγγιση στην πολιτική οικολογία. Βλέπουμε το καράβι να μπατάρει δεξιά και εμείς θέλουμε τον επαναπροσανατολισμό του» σημειώνει.

 

«Παιχνίδια εντυπώσεων»

 

Με τη σειρά τους στελέχη της «άλλης πλευράς» (μεταξύ των οποίων ο νυν ευρωβουλευτής, Ν. Χρυσόγελος, αλλά και ο πρώην, Μ. Τρεμόπουλος) αποδίδουν την πρωτοβουλία σε «παιχνίδια εντυπώσεων πριν από το συνέδριο», κάνουν λόγο για «κινήσεις εκτός διαδικασιών του κόμματος» και τονίζουν ότι «κάποιοι μεταθέτουν τη συζήτηση από την πραγματική της βάση». Και ποια είναι αυτή κατά τη γνώμη τους; Οτι «η ομάδα που διοίκησε το κόμμα και το έφτασε στο εκλογικό 0,88% και στη συνέχεια έχασε την πλειοψηφία στο συνέδριο του Δεκεμβρίου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει να λογοδοτήσει». Κάποια από τα στελέχη αυτά μάλιστα προχωρούν ακόμα περισσότερο και εκτιμούν ότι η διακήρυξη αυτή αποτελεί απόδειξη μιας επιλογής διάσπασης, παρότι εμφανίζεται υπό το άλλοθι της ριζοσπαστικότητας. Μετά τις δίδυμες περσινές εκλογές έχει ανοίξει η συζήτηση στους Οικολόγους Πράσινους σχετικά με το «με ποιους πρέπει να πάνε και ποιους πρέπει να αφήσουν», αφού ορισμένοι φαίνεται να προσανατολίζονται σε προσέγγιση με τη Σοσιαλδημοκρατία (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) και τον λεγόμενο μεταρρυθμιστικό χώρο, ενώ άλλοι στρέφουν το βλέμμα σε συμμαχίες με τμήματα της Αριστεράς.

 

Στην κόντρα αυτή έχει εμπλακεί και το όνομα του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος φέρεται να έχει βλέψεις για κάθοδο στην Ελλάδα στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ πολιτικά και ιδεολογικά έχει σημεία επαφής και με τον «φιλελεύθερο» χώρο, εκφραστής του οποίου στην Ευρώπη είναι ο Γκι Φέρχοφσταντ. Μάλιστα κατά την επίσκεψή του προ ημερών στην Ελλάδα, o «πράσινος» Ντάνι παρουσίασε μανιφέστο με τίτλο «Κάλεσμα της Αθήνας», με το οποίο τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά με ήπιο τρόπο.

 

[email protected]

Scroll to top