troika-thema

30/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ

Η τρόικα «καίει» Ταμεία, Δημόσιο

Με «άγριες» διαθέσεις επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, βάζοντας στο τραπέζι επιπλέον θέματα, όπως αύξηση του αριθμού των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση 150 φόρων υπέρ τρίτων, δημιουργώντας πρόβλημα σε φορείς και ασφαλιστικά ταμεία που επιβιώνουν μ’ αυτά τα έσοδα. .
      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Με «άγριες» διαθέσεις επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, βάζοντας στο τραπέζι επιπλέον θέματα, όπως αύξηση του αριθμού των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση 150 φόρων υπέρ τρίτων, δημιουργώντας πρόβλημα σε φορείς και ασφαλιστικά ταμεία που επιβιώνουν μ’ αυτά τα έσοδα.

 

Πρόκειται συνολικά για 8 «σκοπέλους» από τους οποίους κρίνεται η εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ που προσδοκά να εισπράξει η χώρα μας μέχρι τέλος Ιουλίου από την τρόικα.

 

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι δύο δόσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2013 (4,1 δισ. ευρώ), μέρος των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMP’s) που έχουν ήδη εγκριθεί για εκταμίευση αλλά αυτό δεν έχει συμβεί (2,2 δισ. ευρώ) και μία εκ των δύο δόσεων του ΔΝΤ (1,8 δισ. ευρώ).

 

Η τελευταία εκταμίευση που μπορεί να κάνει για την Ελλάδα το ΔΝΤ είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου φέτος. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό του, δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί χώρα που δεν έχει εξασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών της για τουλάχιστον 12 μήνες. Οπως είναι ήδη γνωστό, μετά τον Αύγουστο του 2014 η Ελλάδα θα εμφανίζει χρηματοδοτικό κενό, 4,6 δισ. ευρώ.

 

Η κυβέρνηση έχει ανάγκη τα λεφτά του ΔΝΤ καθώς πρέπει να εξοφλήσει ένα ομόλογο που λήγει τον Αύγουστο, ύψους 2,17 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο που λήγει ο επόμενος τίτλος 986 εκατ. ευρώ, έχει καιρό μπροστά της για να ρυθμίσει πώς θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ώστε να επαναληφθεί η χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

 

Για την ώρα προέχει ο «κάβος» του Ιουλίου που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερος δύσκολος, αφού στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ. πιθανότατα Δευτέρα) η τρόικα θα βάλει στην ατζέντα τα εξής θέματα:

 

1 Απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα πρόκειται να θέσει θέμα διπλασιασμού του ορίου των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από το 5% στο 10% για τις μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων.

 

2 Διαθεσιμότητες. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που έπρεπε να είναι έτοιμο ώς τα τέλη Ιουνίου, όπως και οι πρώτες 20.000 αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στην επιστροφή της η τρόικα περιμένει και ένα πρώτο στίγμα και για τις επόμενες 2.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο.

 

3 ΕΟΠΥΥ. Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία προκαλεί νέο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014. Μόνο στον ΕΟΠΥΥ η «τρύπα» υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί η μέχρι τώρα πορεία των εσόδων στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

 

4 Φορολόγηση ακινήτων. Η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει το 2014 έσοδα ύψους 3,17 δισ. ευρώ. Ετσι, ασκεί πιέσεις ώστε να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

 

5 Προϋπολογισμός. Η τρύπα των 550 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο φετινό πεντάμηνο έχει προβληματίσει την τρόικα, που ζητά παρεμβάσεις για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 σε ποσοστό 0,6%.

 

6 «Τρύπα» ΟΑΕΕ. Οι δανειστές ζητούν ισοδύναμες παρεμβάσεις από τη μη εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014. Εξετάζονται «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των οφειλών των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, ώστε οι επιχειρηματίες οφειλέτες να μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να διατηρήσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

7 Φοροαπαλλαγές. Το ΔΝΤ πιέζει για κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης στις ακριτικές περιοχές και ιδίως του μειωμένου κατά 30% καθεστώτος του ΦΠΑ. Ως εκ τούτου περιορισμένες είναι πλέον οι πιθανότητες να αποδεχθεί η τρόικα το ελληνικό αίτημα για πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

 

8 Φόροι υπέρ τρίτων. Προς κατάργηση οδεύουν περίπου 150 (από τους 350) ανταποδοτικούς φόρους και τέλη υπέρ τρίτων, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, αφήνοντας σημαντικές «τρύπες» στα οικονομικά πολλών φορέων και οργανισμών, οι οποίοι επιβιώνουν ουσιαστικά μ’ αυτά τα έσοδα. Οι φορείς θα πρέπει να ενημερώσουν μέχρι τις 15 Ιουλίου το Γενικό Λογιστήριο για τους φόρους χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα που εισπράττουν και ποιες δαπάνες καλύπτονται από τα συγκεκριμένα έσοδα.

 

Δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά οι εισφορές υπέρ των Ταμείων αποτελούν κοινωνικούς πόρους και τυχόν κατάργησή τους θα τα οδηγούσε σε άμεσο οικονομικό αδιέξοδο και αδυναμία καταβολής παροχών και συντάξεων προς τους ασφαλισμένους. Τα Ταμεία μέσω των κοινωνικών πόρων εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως. Μόνον από την εισφορά υπέρ ΟΓΑ το όφελος είναι 1 δισ. ευρώ.

Scroll to top