30/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΤΑΙΠΕΔ «είναι ανέκδοτο»

      Pin It

Με τη φράση «it’s a joke» φέρεται να περιέγραψαν τη λειτουργία του Ταμείου εκπρόσωποι των δανειστών. Ξαναφουντώνουν τα σενάρια για αναστολή λειτουργίας του και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων από ξένους οίκους και τράπεζες

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Οι απογοητευτικές επιδόσεις των ιδιωτικοποιήσεων επαναφέρουν τα σενάρια ανάληψης δράσης οίκων του εξωτερικού, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δικαίως ή αδίκως, η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) χρεώνεται το «φιάσκο» της ΔΕΠΑ και τις καθυστερήσεις στο μέτωπο του ΟΠΑΠ.

 

Με τη φράση «it’ s a joke», δηλαδή είναι ανέκδοτο, φέρεται να περιέγραψαν τη λειτουργία του Ταμείου εκπρόσωποι των δανειστών, αφήνοντας υπαινιγμούς για τη δομή και τη λειτουργία του Ταμείου, αλλά και των στελεχών του. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, οι αιτιάσεις των τροϊκανών έχουν διατυπωθεί μόνο προφορικά και στο Μαξίμου δεν έχει φτάσει ακόμα γραπτώς κάποια έκθεση ή πρόταση.

 

Η αναστολή λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων από ξένους οίκους–τράπεζες είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και νομικά, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

 

Από την άλλη πλευρά όμως, η υστέρηση εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, καθώς το πρόγραμμα είναι ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος και στόχων, θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές, δηλαδή από τα συνήθη υποζύγια, και η λήψη νέων μέτρων θα έχει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.

 

Διοικητικές αλλαγές

 

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να προχωρήσει σε διοικητικές αλλαγές σε πρώτη φάση, προκειμένου να κερδίσει χρόνο μήπως και καταφέρει να «χαλαρώσει» τον στόχο των 11,1 δισ. ευρώ έως το 2016, που προβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

 

Ηδη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, έχει ζητήσει να χαμηλώσει ο στόχος του 1 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο και έχει εισπράξει την άρνηση των δανειστών.

 

Ακόμα κι αν λήξει… αισίως η παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ στην Εmma Delta και ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν προκύψει (αν και είναι πολλοί αυτοί που δεν πιστεύουν σε ευτυχή κατάληξη), οι αλλαγές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούνται σχεδόν δεδομένες.

 

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι δανειστές να μεταθέσουν για το 2014 την αναστολή λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ με αντάλλαγμα την τοποθέτηση στη διοίκηση του Ταμείου ξένων μάνατζερ με αυξημένες αρμοδιότητες.

 

Κρίσιμο φθινόπωρο

 

Ολα πάντως θα κριθούν στη λεπτομερή και διεξοδική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και της πορείας του προγράμματος στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Αν τα αποτελέσματα δείξουν και πάλι υστέρηση εσόδων από φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις και καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα (απολύσεις στο Δημόσιο κ.λπ.), τότε η πρόταση που είχε διατυπωθεί πριν από δύο χρόνια για τη δημιουργία ενός νέου φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις θα «πέσει» και πάλι στο τραπέζι.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2011, το ευρωπαϊκό -για την ακρίβεια γερμανικό- σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα προέβλεπε τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας να περάσουν σε ένα ελληνικό fund το οποίο θα διαχειρίζονται ξένοι ειδικοί. Εναλλακτικό σχέδιο είχε καταθέσει η Φινλανδία και προέβλεπε τοποθέτηση των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας σε μία κρατικά ελεγχόμενη επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως εγγύηση για ένα νέο δάνειο από την Ε.Ε.

 

…………………………………………………………………………..

 

«Φταίει και το Μαξίμου»

 

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι φωνές που υπερασπίζονται, σε έναν βαθμό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι για την πορεία του προγράμματος υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες. Αναφέρουν ως χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της ΔΕΠΑ και τονίζουν ότι η «δουλειά» με την Gazprom χάλασε για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο δεν έδινε εγγυήσεις για την αποπληρωμή των χρεών των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ και δεύτερον, οι Ρώσοι ζητούσαν σταθερό φορολογικό καθεστώς για το φυσικό αέριο για την επόμενη δεκαετία.

 

«Προφανώς καμία από τις δύο εγγυήσεις δεν μπορούσε να τις δώσει το ΤΑΙΠΕΔ και όλοι γνωρίζουμε ότι αν είχε προχωρήσει η συμφωνία, τη δόξα θα την έπαιρνε αποκλειστικά το Μαξίμου. Είναι άδικο λοιπόν να χρεώνεται το φιάσκο στο Ταμείο» σημειώνουν στελέχη της αγοράς.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι αστοχίες του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η μη επίτευξη των εισπρακτικών στόχων θα διατηρήσουν το χρέος σε υψηλά επίπεδα, άνω του 120% του ΑΕΠ το 2022, ακόμα και στο 130% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

 

Scroll to top