Του Κ. Πετρωτού
Ο Ιβάν Σαββίδης έβαλε πια τον πήχη πολύ ψηλά για τον ΠΑΟΚ. Ζητά πρωτάθλημα, την κούπα του Κυπέλλου και πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Υπάρχει, όμως, και μια πρωτιά που η ομάδα του πέτυχε πέρυσι και ο μεγαλομέτοχός της δεν θέλει με τίποτα να την επαναλάβει: τις… αποβολές.
Καμία ομάδα από εκείνες που πρωταγωνίστησαν πέρυσι δεν πλησίασε καν τις κόκκινες κάρτες των παικτών του ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός έβγαλε τη σεζόν χωρίς αποβολή, ο Αστέρας είχε έξι, ο Ατρόμητος μόλις μία και τα Γιάννινα δύο. Τον «δικέφαλο» ξεπέρασαν μόνο ο Αρης με 13 και η Βέροια με 12. Είχαν όμως και πολλές υπέρ τους αποβολές.
Το πρόβλημα απειθαρχίας το εντόπισε εδώ και καιρό ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ και η σκέψη για να βρεθεί οριστική λύση παίζει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της νέας ομάδας αυτό το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και έχει ήδη προωθήσει την υλοποίηση έξι αποφάσεων για να κόψει μαχαίρι το κακό χούι των τσάμπα καρτών στην Τούμπα. Η «Εφ.Συν.» αναλύει:
1. Η πρώτη και πλέον πολυσυζητημένη κίνηση είναι η έλευση του Χουμπ Στέφενς. Ο Σαββίδης έπειτα από αρκετούς μήνες υιοθέτησης του μοντέλου «προπονητής – φίλος των παικτών» που εφάρμοζε ο Δώνης κατέληξε ότι τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ χρειάζονται ένα απόλυτο αφεντικό. Κι αυτός είναι ο Ολλανδός που θα είναι πάνω απ’ όλους σε επίπεδο αποφάσεων σε αγωνιστικό επίπεδο. Αυτός θα ορίσει τους κανόνες και θα επιλέξει πότε θα είναι στο πλευρό των παικτών και πότε θα βγαίνει στην κόντρα μαζί τους. Αλλωστε, η θητεία του έχει δείξει ότι δεν καταλαβαίνει από ονόματα.
2. Η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ίδιο τον Σαββίδη και το σοβαρό ενδεχόμενο να γίνει ο ίδιος πρόεδρος. Ο 54χρονος επιχειρηματίας θεωρεί ότι πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να παρεμβαίνει προσωπικά για να κρατά την πειθαρχία. Τελευταίο παράδειγμα, το τετ α τετ με τον Χακόμπο, ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί η τρίωρης διάρκειας ομιλία του εν μέσω των πλέι οφ και η παρουσία του στα αποδυτήρια του Περιστερίου στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ατρόμητο. Παρόντος Στέφενς, πάντως, είναι δύσκολο να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
3. Ο εσωτερικός κανονισμός της ομάδας θα γίνει ακόμη πιο αυστηρός για κρούσματα απειθαρχίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει ανάλογη προσαρμογή και στα συμβόλαια. Πρόθεση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, κατ’ εντολήν Σαββίδη, είναι να ελαχιστοποιηθούν οι… ανάρμοστες συμπεριφορές τη νέα σεζόν. Από την πρώτη στιγμή δεν θα χαριστεί η ΠΑΕ στους παίκτες, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο κρούσματα απειθαρχίας.
4. Στην ομάδα εκτιμούν ακόμη ότι θα λειτουργήσει θετικά για την πειθαρχία και ο ανταγωνισμός που θα δημιουργήσει η πληθώρα εναλλακτικών λύσεων στο ρόστερ. Ο φόβος της απώλειας μιας θέσης στην ενδεκάδα ή ακόμη και στη δεκαοκτάδα θα κάνει τους παίκτες να αποφεύγουν εριστικές συμπεριφορές που μπορεί να τους θέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ομάδας.
5. Στη διάρκεια των πλέι οφ ο τότε υπηρεσιακός τεχνικός Γιώργος Γεωργιάδης και οι συνεργάτες του είχαν προχωρήσει σε καθημερινή πλύση εγκεφάλου των παικτών προκειμένου να έχουν το μυαλό τους μόνο στο ποδόσφαιρο και σε τίποτ’ άλλο. Ο ψυχολογικός παράγοντας θεωρείται καθοριστικός, γι’ αυτό και στην Τούμπα δεν κρύβουν τις σκέψεις για την πρόσληψη ενός ψυχολόγου, κάτι που συζητιέται από την περίοδο Δώνη ακόμα.
6. Τέλος, επιδιώκεται μια αλλαγή στάσης απέναντι στη διαιτησία, ειδικά από τη θέση του προπονητή. Η ατάκα του Στέφενς «εγώ στην καριέρα μου είμαι πάντα φίλος με τους διαιτητές» ξάφνιασε πολλούς που είχαν συνηθίσει στο εκρηκτικό στιλ του Δώνη και του Μπόλονι, που συχνά έφερνε άσχημα αποτελέσματα για τον «δικέφαλο».