01/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διευκολύνσεις σε όσους… «ξεπλένουν» χρήματα

Επισπεύδονται οι διαδικασίες από την αρμόδια Αρχή, δίνοντας στο κράτος την ευκαιρία είσπραξης οφειλών και προστίμων από το υπουργείο Οικονομικών.
      Pin It

Επισπεύδονται οι διαδικασίες από την αρμόδια Αρχή, δίνοντας στο κράτος την ευκαιρία είσπραξης οφειλών και προστίμων από το υπουργείο Οικονομικών

 

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει ελέγχους σε μεγαλοκαταθέτες που απέστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 50.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011 χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην Εφορία

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Στα «μαλακά» θα πέφτουν οι φορολογούμενοι σε βάρος των οποίων, εκτός των προστίμων για φοροδιαφυγή, έχουν επιβληθεί και ποινές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

 

Σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν οι υποθέσεις τις οποίες επιμελείται η αρμόδια Αρχή και να ενισχυθούν οι εισπράξεις από τα πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί «διευκολύνσεις» ακόμη και για αυτούς τους φορολογούμενους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας σχέδιο με το οποίο θα δίδεται η δυνατότητα στους ελεγχόμενους για ξέπλυμα χρήματος να καταβάλουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί εντός 20ημέρου.

 

Σε αυτή την περίπτωση, παύει κάθε ενέργεια από την πλευρά της Αρχής, ενώ των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων των φορολογουμένων επιλαμβάνεται η εφορία.

 

«Καθαρίζουν» με τις ποινές

 

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, οι φοροφυγάδες θα «καθαρίζουν» με τις ποινές που τους επέβαλε η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και θα έρχονται αντιμέτωποι μόνο με αυτές της εφορίας. Αυτό προβλέπει σχετική διάταξη που ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που αναμένεται να δοθεί σήμερα για διαβούλευση και φαίνεται να έχουν λάβει επί του θέματος ακόμα και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

 

Η διάταξη θα αφορά κατηγορίες πολιτών που δεν βαρύνονται μόνο με το αδίκημα της φοροδιαφυγής, αλλά και για περιουσιακά οφέλη τα οποία προέκυψαν από το ξέπλυμα χρήματος. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι διπλό.

 

Για παράδειγμα, για κάποιον που κατηγορείται για φοροδιαφυγή και με τα αδήλωτα κεφάλαια έχει αγοράσει ακίνητα, οικόπεδα, καταστήματα ή ακόμη και κότερα που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του, τότε οι «καμπάνες» βάσει νόμου είναι ξεχωριστές. Μία από τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ, εφορίες) και μία δεύτερη από την Αρχή για το μαύρο χρήμα.

 

Οταν επιβάλλονται αυτές οι ποινές, το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να εισπράξει τα δικά του πρόστιμα, αφού οι ελεγχόμενοι μπλέκουν με τα μεγαλύτερα «γρανάζια», αυτά της αρμόδιας Αρχής. Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν για χρόνια, αφού οδηγούνται στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα στο τέλος το Δημόσιο να μη βάζει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του από αυτούς που συνέλαβε για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

 

Για τον λόγο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών, μετά από συνεννόηση με την Αρχή για το μαύρο χρήμα, θα δίνουν τη δυνατότητα στον ελεγχόμενο να πληρώσει μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα το πρόστιμο που του επέβαλε η Αρχή για το «πόθεν έσχες», ώστε να μπορεί να οδηγηθεί στη συνέχεια στα… «νύχια» της Εφορίας.

 

Από την τελευταία θα γλιτώσει μόνο αν πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην προκαταβολή ή την εγγύηση που του όρισε το δικαστήριο, εφόσον προηγήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, και τις δόσεις που ακολουθούν μετά από αυτές τις ενέργειες. Σημειώνεται ότι το αδίκημα της φοροδιαφυγής συνοδεύεται και από ποινικές κυρώσεις.

 

Η διάταξη, πάντως, έρχεται σε μια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει ελέγχους σε μεγαλοκαταθέτες που απέστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 50.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011 χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην Εφορία.

 

Πρόκειται για 24.710 φορολογούμενους που εκτιμάται ότι «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό κεφάλαια που ξεπερνούν κατά 7 δισ. ευρώ τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων έως και 45%, πέραν των άλλων κυρώσεων του νόμου.

Scroll to top