→Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Της Χαράς Τζαναβάρα
Ομολογία της δυστοκίας στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», παραδέχεται ότι «η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο». Αλλωστε, για θεσμικά ζητήματα που χρειάζονται λίγο χρόνο -περίπου 15 ημέρες- για την επίλυσή τους είχε κάνει λόγο την Τρίτη ο Κωστής Χατζηδάκης, παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και των Υποδομών στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η διοίκηση της ΤΑΙΠΕΔ όμως επέλεξε να παίξει ρόλο… κομπάρσου στο πρωθυπουργικό success story και ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενέκρινε «το χρονοδιάγραμμα και τους όρους αξιοποίησης για την πώληση του 100% των μετοχών και τη μεταβίβαση του ελέγχου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού».
Η πρωτοφανής αοριστολογία μεταδόθηκε από ορισμένα μέσα ως δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εμφανίστηκε μάλιστα ως «πολύφερνη νύφη»!
Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρείας έχουν εκδηλώσει Ρώσοι και Κινέζοι, ενώ παλιότερα έβαζαν στη λίστα Γάλλους και Γερμανούς. Οι τελευταίοι, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για δωροδοκίες της Deutsche Bahn σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό. Αλλωστε, τα γερμανικά τρένα φτάνουν ως τα βόρεια ελληνικά σύνορα και τους είναι προτιμότερο, μέσω της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων, να χρησιμοποιούν το δίκτυο με τις δικές τους υποδομές, έναντι ενοικίου…
Το τίμημα πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ χαρακτηρίζεται από τους αρμόδιους ιδιαίτερα χαμηλό, αφού θα διαμορφωθεί γύρω στα 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μετά από απαίτηση των Ρώσων και των Κινέζων, η εταιρεία θα λάβει «προίκα». Πρόκειται για πέντε σημαντικά ακίνητα σε Πειραιά, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ.
Οι επίδοξοι επενδυτές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σε αυτά ελεύθερες εμπορικές ζώνες. Το ζήτημα εξετάζεται στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, οι οποίες ώς τώρα δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους για να περάσει στην ουσία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε φορείς εκτός Ε.Ε.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συγκροτήθηκε το 2005 ως θυγατρική του ΟΣΕ, από τον οποίο αποσχίστηκε πλήρως ένα χρόνο αργότερα και από το 2007 απέκτησε και το δίκτυο του προαστιακού, για το οποίο λέγεται ότι ενδιαφέρονται οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι.