01/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τσεκουριά» Βορίδη

Νέες τριβές στη συγκυβέρνηση, οργή στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πονοκεφάλους στον Ευάγγελο Βενιζέλο προκαλούν οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Μάκη Βορίδη.
      Pin It

Ενταση ανάμεσα στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., ότι βασικός υπεύθυνος για την κρίση στη χώρα είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Νέες τριβές στη συγκυβέρνηση, οργή στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πονοκεφάλους στον Ευάγγελο Βενιζέλο προκαλούν οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Μάκη Βορίδη, στο συνέδριο της Ν.Δ., ότι βασικός υπεύθυνος για την κρίση στη χώρα είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

 

Είναι ενδεικτικό ότι λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου με αφορμή την αποχώρηση Παναγιωτακόπουλου, αρκετά «παπανδρεϊκά» στελέχη (Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Μαριλένα Κοππά, Χρήστος Παπουτσής) έσπευσαν να υπερασπιστούν συντονισμένα την τιμή του ιδρυτή της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», ώστε να πάρουν εκείνοι το προβάδισμα και να ψέξουν τη στρατηγική του «επίσημου» ΠΑΣΟΚ, που μέχρι τότε έδειχνε αμήχανο και επεξεργαζόταν μια ενδιάμεση και πιο ήπια απάντηση.

 

Ωστόσο, η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα αλλά και οι ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε η ηγεσία της Ιπποκράτους από το εσωτερικό του κόμματος υποχρέωσαν τον κ. Βενιζέλο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσφορία του για τις δηλώσεις Βορίδη.

 

Επίσημη ανακοίνωση πάντως το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε εξέδωσε, επιλέγοντας να πάρει θέση μέσω κύκλων αλλά και με μια δήλωση του Δ. Καρύδη, στο twitter. Η συνέχεια δόθηκε χθες από τον εκπρόσωπο Τύπου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος, ανατρέχοντας στο παρελθόν του κ. Βορίδη, υπενθύμισε τις προτροπές του για «… φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» όταν ανήκε στις τάξεις του Ελληνικού Μετώπου.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος να είναι κατευναστικός. Η άποψη που επικράτησε μεταξύ των στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου ήταν ότι δεν έπρεπε να τροφοδοτηθούν περαιτέρω αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο εταίρων, καθώς το ξεκίνημα της δικομματικής, μετά και τη μονομερή αντικατάσταση των διοικήσεων του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ, η οποία αιφνιδίασε το ΠΑΣΟΚ, ήταν ήδη αρνητική, ενώ απευκταίος θεωρήθηκε και ο εσωτερικός αναβρασμός, που ωστόσο δεν αποφεύχθηκε, αφού στελέχη όλων των τάσεων (Φώφη Γεννηματά, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κρεμαστινός κ.ά.) δημοσιοποίησαν τη σφοδρή αγανάκτησή τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε εντολή στον Δημήτρη Καρύδη να προβεί σε ένα αιχμηρό σχόλιο στο διαδίκτυο, ενώ κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ανέβαζαν κι άλλο τους τόνους: «Θα ήταν έκπληξη αν έλεγε κάτι διαφορετικό ο γραμματέας της Νεολαίας του Παπαδόπουλου», τόνιζαν με νόημα, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο κ. Βορίδης σκοπίμως προέβη στην επίμαχη δήλωση, «προκειμένου να κερδίσει εσωκομματικούς πόντους από τη δυσαρέσκεια μερίδας γαλάζιων στελεχών για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

 

Επιπροσθέτως, σημείωναν ότι με τη στάση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. επιβεβαιώνει ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, παρά την κυβερνητική τους συνεργασία, εξακολουθούν να διατηρούν τις ιδεολογικές τους διαφορές.

 

Την ίδια ώρα όμως οι ίδιες πηγές έδειχναν εξισορροπιστικές τάσεις, εστιάζοντας στην ανάγκη να μην υπονομεύεται η «εθνική προσπάθεια» και να μη δημιουργούνται προβλήματα λόγω προσωπικών φιλοδοξιών στελεχών. Με εύσχημο τρόπο προσπερνούσαν τη βαρύτητα των ισχυρισμών του κ. Βορίδη, που σε μια άλλη πολιτική περίοδο θα οδηγούσαν τη σύγκρουση στα άκρα.

 

Κυβερνητική συνοχή

 

Ως προτεραιότητα για τη βενιζελική ηγεσία τέθηκε η διαφύλαξη της κυβερνητικής συνοχής, έστω κι αν η δημόσια εικόνα του Κινήματος -σύμφωνα με ορισμένους κομματικούς παράγοντες- υπέστη πλήγμα, αφού η επίσημη αντίδραση προς την πλευρά της Συγγρού κρίθηκε καθυστερημένη και ανεπαρκής.

 

Παραμένει πάντως το ερώτημα αν η διακριτικότητα στους χειρισμούς της Ιπποκράτους θα σταθεί ικανή να αποτρέψει νέες κρίσεις στο μέλλον για πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, όπως κρίσιμες ψηφοφορίες.

 

Τυχόν ασύντακτη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που, για διάφορους λόγους, θα επιδιώξουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη σύμπραξη με τη Ν.Δ., είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει το σχέδιο του Ευάγγελου Βενιζέλου για μακροημέρευση της κυβέρνησης «εθνικής ευθύνης».

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………………

 

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου

 

Για το θέμα παρενέβη για δεύτερη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ, υπερασπίζεται τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, κατηγορώντας για ανευθυνότητα τη Ν.Δ. την περίοδο της διακυβέρνησής του. Παράλληλα, μιλώντας για το αύριο της χώρας, τάχθηκε υπέρ μιας νέας εθνικής ενότητας, μια ακόμη ένδειξη ότι σκέφτεται την επιστροφή του στη μαχόμενη πολιτική.

 

 

Scroll to top