02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γλίτωσαν από το καμίνι, τους απειλεί το λουκέτο

Ατύχημα με τέσσερις τραυματίες στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, που κινδυνεύει να κλείσει εξαιτίας της εχθρικής στάσης από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, όπως καταγγέλλουν... .
      Pin It

Ατύχημα με τέσσερις τραυματίες στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, που κινδυνεύει να κλείσει εξαιτίας της εχθρικής στάσης από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι αλλά και παράγοντες της Φθιώτιδας

 

Των Γιώργου Δελιχά, Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Τέσσερα άτομα, ένας εργάτης και τρεις μηχανικοί, τραυματίστηκαν χθες το πρωί στο -απειλούμενο με λουκέτο- εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα σε ατύχημα που σημειώθηκε στο καμίνι 3 κατά τη διαδικασία της αποσκουρίωσης. Τα θραύσματα της σκουριάς πετάχτηκαν στο πρόσωπο και στο σώμα των υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν τυχεροί και τη γλίτωσαν με ελαφρά εγκαύματα.

 

«Ευτυχώς που υπήρχε έλεγχος στη ροή της σκουριάς αλλιώς σήμερα θα μιλούσαμε για 4 θανάτους. Υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού εδώ και 3 χρόνια. Οταν κάποιος εργαζόμενος καλύπτει 2 και 3 πόστα εργασίας, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και κινδυνεύει διαρκώς» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ανδρέας Κορέντζελος. Το 2009 σε 3 διαφορετικά ατυχήματα είχαν πεθάνει 3 εργαζόμενοι στο ίδιο εργοστάσιο από εκρήξεις στα καζάνια, ενώ συνολικά 120 είναι οι νεκροί από εργατικά ατυχήματα από το 1953, έτος έναρξης λειτουργίας της εταιρείας.

 

Σύσκεψη στην Αταλάντη

 

Η ειρωνεία είναι ότι το χθεσινό ατύχημα συνέβη την επομένη της ευρείας σύσκεψης φορέων και παραγόντων στην Αταλάντη με πρωτοβουλία του Δήμου Λοκρών και στην οποία συμμετείχαν βουλευτές, εκπρόσωποι των εργαζομένων, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων για το (προδιαγεγραμμένο) μέλλον της ΛΑΡΚΟ.

 

«Θα έχουμε την… τύχη της ΕΡΤ και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» έλεγαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι ζητούν τη λήψη μιας σειράς πρωτοβουλιών προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης εκτιμήθηκε αρχικά η σημασία της ΛΑΡΚΟ για την εθνική οικονομία, καθώς «φέρνει 1 εκατ. δολάρια την ημέρα και έχει εξερευνημένη αξία νικελιούχων κοιτασμάτων της τάξεως των 20 δισ. ευρώ», όπως ειπώθηκε.

 

Τα συμπεράσματα μάλιστα της σύσκεψης προσδιορίζονται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα και το οποίο θα κοινοποιηθεί προς την πολιτική ηγεσία της χώρας. «Το τελευταίο διάστημα η ΛΑΡΚΟ όχι μόνο δεν στηρίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται εχθρικά από τους ίδιους της τους μετόχους (Δημόσιο-ΔΕΗ-Εθνική) και σε συνδυασμό με την περιορισμένη ταμειακή ρευστότητα λόγω πτώσης των τιμών νικελίου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της εταιρείας» τονίζεται στο ψήφισμα, όπου παράλληλα σημειώνεται ότι «το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ δεν είναι οικονομικό, παρά καθαρά πολιτικό» και επισημαίνεται η ανάγκη να ληφθούν μια σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, το εργασιακό μέλλον των περίπου 1.500 εργαζομένων αλλά και τις χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας που προκύπτουν από τον ευρύτερο κύκλο εργασιών της.

 

Οι προσλήψεις στη ΛΑΡΚΟ γίνονται πλέον μόνο μέσω υπεργολάβων που αναλαμβάνουν επιμέρους έργα και υπενοικιάζουν εργαζομένους, που αμείβονται με 800-900 ευρώ, δουλεύοντας κοντά σε θερμοκρασίες 1.400 βαθμών Κελσίου. Το εργοστάσιο είναι συνεχούς πυράς και οι εργαζόμενοι εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες. Οι δε μισθοί του μονίμου προσωπικού (445 άτομα από το 1988) με τις συνεχείς περικοπές έχουν πέσει κάτω από 1.800 ευρώ τον μήνα.

 

Επιπλέον στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο και να επανεξετασθεί η προοπτική καθετοποίησης με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα. Επίσης υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να επιστραφεί το συντομότερο ο οφειλόμενος ΦΠΑ που ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ, καθώς και να ρυθμιστεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τη διεθνή πρακτική τιμολόγησης.

 

Κόντρες με ΔΕΗ και ΤΑΙΠΕΔ

 

Το τελευταίο διάστημα η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε δικαστική μάχη με τη ΔΕΗ για το θέμα της τιμής του ρεύματος και των οφειλών, με το Πρωτοδικείο Λαμίας να κάνει αποδεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε απέναντι στο εξώδικο της ΔΕΗ.

 

«Πώς είναι δυνατόν μια τόσο ενεργοβόρος εταιρεία, όπως η ΛΑΡΚΟ, να είναι βιώσιμη όταν η ΔΕΗ μάς χρεώνει με 68 ευρώ την κιλοβατώρα σε σχέση με τα 42 ευρώ/kw που πληρώνει για παράδειγμα ο Ομιλος Μυτιληναίου; Ολα αυτά οφείλονται στον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθανασόπουλο, όσο ήταν ακόμα πρόεδρος της ΔΕΗ» τονίζει ο Ανδρέας Κορέντζελος από το σωματείο εργαζομένων. Στην προχθεσινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων άφησαν αιχμές για την οικονομική διαχείριση που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση, αλλά και για ορισμένα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, στα οποία καταλογίζουν ύποπτες επαφές με ανταγωνιστικές προς τη ΛΑΡΚΟ εταιρείες του εξωτερικού.

 

 

 

 

Scroll to top