02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμφώνησαν στις «δεξαμενές», «τρέχουν» για τις απολύσεις

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται να τάχθηκε υπέρ του μέτρου 1/1, δηλαδή για κάθε μία απόλυση να προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ ένας νέος υπάλληλος αυξημένων προσόντων.
      Pin It

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται να τάχθηκε υπέρ του μέτρου 1/1, δηλαδή για κάθε μία απόλυση να προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ ένας νέος υπάλληλος αυξημένων προσόντων, θεωρώντας το «εργαλείο» ανανέωσης του προσωπικού

 

Λευκός καπνός δεν βγήκε χθες βράδυ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η τρόικα εμφανίστηκε τουλάχιστον δυσαρεστημένη για το προαπαιτούμενο των απολύσεων που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

 

Οι επικεφαλής της τρόικας και ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν ραντεβού για αύριο, προκειμένου να θέσουν εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τόσο τις δεσμεύσεις όσο και το οριστικό σχέδιο διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

 

Η κινητικότητα φαίνεται να είναι το μεγάλο αγκάθι του νέου κύκλου συζητήσεων, το οποίο προκαλεί δυσκολίες στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κύκλοι του υπουργού τόνιζαν μετά τη διάρκειας δυόμισι ωρών συνάντηση ότι η συζήτηση συνεχίζεται, επιμένοντας πως ήταν μακρά και εποικοδομητική. «Ακουσαν με πολλή προσοχή» έλεγαν χαρακτηριστικά αναφερόμενοι στην τρόικα.

 

Εν τούτοις οι χθεσινές εξελίξεις δεν φαίνεται να χαροποιούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

 

Ζήτησε τρίμηνη παράταση

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, και μετά την πρωινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να ζητήσει από τους εκπροσώπους της τρόικας τρίμηνη παράταση του προγράμματος διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Κι ως πρώτο βήμα παρουσίασε τις 2.600 απολύσεις στην ΕΡΤ έναντι των 4.000 συνολικά απολύσεων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να κάνει φέτος. Εκτός του ότι εκκρεμούν άλλες 1.400 απολύσεις μέχρι τέλος του έτους, ακόμα και οι 2.600 της ΕΡΤ δεν καλύπτουν τον στόχο, δεδομένου ότι θα προσληφθούν 1.300 στη ΝΕΡΙΤ.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται να τάχθηκε υπέρ του μέτρου 1/1, δηλαδή για κάθε μία απόλυση να προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ ένας νέος υπάλληλος αυξημένων προσόντων, θεωρώντας το «εργαλείο» ανανέωσης του προσωπικού.

 

Ως προς την κινητικότητα, και δεδομένου ότι η τρόικα δεν έχει διαπιστώσει πως έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της αξιολόγησης, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παραμένει να συμφωνήσει η τρόικα σε μια πίστωση χρόνου μέχρι τον Σεπτέμβριο, με ανάληψη της δέσμευσης από την ελληνική πλευρά ότι θα υπάρχουν μηνιαίοι στόχοι για αποχωρήσεις υπαλλήλων.

 

Ο υπουργός παρουσίασε τις «δεξαμενές» άντλησης του προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα το προσεχές τρίμηνο, με το βάρος να πέφτει σε Αυτοδιοίκηση και Παιδεία. Σε αυτά προσθέτουν τη νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, για τις προσωρινές διαταγές που θα βάλουν τέλος στην επ’ αόριστον παραμονή υπαλλήλων στο Δημόσιο. Ακόμα, εντάσσουν την επικείμενη αναδιάρθρωση της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη συγχώνευση με ΕΑΒ και ΕΛΒΟ.

 

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση εξετάστηκε και το σχέδιο στελέχωσης όλων των υπουργείων, καθώς το χρονοδιάγραμμα λήγει τέλη Ιουλίου. Η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται για το σύνολο των υπουργείων, κάτι που αποδόθηκε στη φύση των υπηρεσιών.

Scroll to top