02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ελαστικές» συντάξεις και απολύσεις

Μόνο μαύρα μαντάτα θα πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
      Pin It

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας απαιτούν την επαναθέσπιση της ανταπεργίας αλλά και τον περιορισμό των απεργιών

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Μόνο μαύρα μαντάτα θα πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

 

Κατά πάγια συνήθειά του ο κ. Βρούτσης αναμένεται να πει «ναι» σε όλες τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας τόσο όσον αφορά την οριζόντια μείωση των συντάξεων στον ΟΑΕΕ όσο και στο κούρεμα των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων που αποτελούν ανάχωμα στις «ορέξεις» των εργοδοτών.

 

Τα όρια ομαδικών απολύσεων

 

Αναλυτικότερα, σήμερα θα ανοίξει το θέμα της μαύρης τρύπας των ασφαλιστικών ταμείων που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αδυνατεί να εισφέρει το παραμικρό στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η γενική γραμματέας Α. Στρατινάκη με τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων έχουν καταλήξει στον «σφαγιασμό» των εργαζομένων στα θέματα των απεργιών και των απολύσεων. Ετσι η κυβέρνηση προς δόξαν των δεσμεύσεών της, ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα στα εργασιακά και τις συντάξεις, έχει αποφασίσει να αυξήσει το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων από το 5% που ισχύει σήμερα σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους στο 10%. Αυτό ο διπλασιασμός βέβαια σημαίνει «ανανέωση» προσωπικού με τους καινούργιους εργαζόμενους να αποτελούν φτηνότερο προσωπικό και τους «ακριβούς» αλλά πολύπειρους μεγαλύτερους ηλικιακά να ρίχνονται στον Καιάδα της ανεργίας! Παράλληλα ο κ. Βρούτσης ετοιμάζεται να αποδεχτεί ως πειθήνιο όργανο ακόμη και την παραβίαση του κοινοτικού δικαίου σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αναμένεται να ζητήσουν ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση έγκρισης για ομαδικές απολύσεις, θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει το κοινοτικό και όχι το εθνικό δίκαιο!

 

Ομως η τρόικα και ο πειθήνιος υπουργός Γ. Βρούτσης δεν σταματούν εκεί, αφού αναμένεται να συζητήσουν και άρα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας να απαιτήσουν την επαναθέσπιση της ανταπεργίας (lock out) αλλά και τον περιορισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων.

 

Αναφορικά με την ανταπεργία, αναμένεται να δοθεί το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν σε μία απεργιακή κινητοποίηση των συναδέλφων τους, κλείνοντας την επιχείρηση και μη καταβάλλοντας τα ημερομίσθια!

 

Από την άλλη θέλουν να περιορίσουν το δικαίωμα της απεργίας θεσμοθετώντας αυξημένες πλειοψηφίες για τη λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση. Ετσι οι της τρόικας των δανειστών μας απαιτούν να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία του 50%+1 των μελών ενός συνδικάτου και όχι των παρισταμένων μελών σε μία γενική συνέλευση!

 

Οριζόντιες μειώσεις

 

Από την άλλη στο ασφαλιστικό σύστημα ο αποκαλούμενος και «σφαγέας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» Γ. Βρούτσης ετοιμάζεται να αποδεχθεί μείωση των συντάξεων στον ΟΑΕΕ καθώς θα πρέπει να εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ λόγω του ότι ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί η επιβολή εισφοράς επί του τζίρου επιχειρηματιών.

 

Να σημειωθεί ότι στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. € με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές που έχει υπερβεί το 30%. Πάντως η κυβέρνηση το παλεύει να περάσει το χαράτσι του 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων ώστε να μην αναγκαστεί να κόψει τις συντάξεις.

 

Βέβαια «μαύρη» σκιαγραφείται και η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία όπου υπάρχει τρύπα 2,5 δισ. ευρώ, με το πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα να καταγράφουν υποχώρηση κατά 696 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Scroll to top