02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την κινητή τηλεφωνία στους κινητούς εργαζόμενους

Τα σωματεία εργαζομένων στη Vodafone και στη Wind ανησυχούν ότι το σχέδιο ενοποίησης δικτύων των δύο εταιρειών θα φέρει απολύσεις και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων... .
      Pin It

Τα σωματεία εργαζομένων στη Vodafone και στη Wind ανησυχούν ότι το σχέδιο ενοποίησης δικτύων των δύο εταιρειών θα φέρει απολύσεις και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά και τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων στη Vodafone και τη Wind, με αφορμή τη μερική ενοποίηση των δικτύων των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε όλη τη χώρα πλην των μεγάλων αστικών κέντρων.

 

Προηγήθηκε η επικοινωνιακού τύπου συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής των δύο εταιρειών και η διθυραμβική κοινή ανακοίνωση των τελευταίων ότι η συνεργασία τους θα δημιουργήσει 650 νέες θέσεις εργασίας. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι έρχονται νέες απολύσεις. «Αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας, ώστε και εμείς με τη σειρά μας να σας εκθέσουμε πώς έχει πραγματικά η κατάσταση», αναφέρουν στην επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά και προσθέτουν ότι «το λεγόμενο sharing αφορά το σύνολο των 3.000 εργαζομένων στις δύο εταιρείες και τις οικογένειές τους, σε μια περίοδο που δεν αντέχουμε άλλη ανεργία, μειώσεις μισθών, καταργήσεις συλλογικών συμβάσεων και δικαιωμάτων». Αλλωστε στέλεχος της μιας εταιρείας σε συνάντηση με τους συνδικαλιστές είπε ότι δεν υπάρχει δέσμευση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας!

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε πιέσεις», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Στέφανος Μάλαμας, πρόεδρος των εργαζομένων στη Wind. Επικαλείται την πρόσφατη εμπειρία της συγχώνευσης με την Tellas, όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην έξοδο από την εργασία, που εμφανίστηκε ως «εθελουσία» αλλά στην πραγματικότητα είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στην αποχώρηση και την απόλυση.

 

Την ίδια τακτική ακολούθησε και η διοίκηση της Vodafone, όπως μας ενημέρωσε η Σοφία Θεοδωροπούλου, πρόεδρος των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι μειώθηκαν στους 1.700 και τα κενά καλύφθηκαν με την εντατικοποίηση της εργασίας αυτών που έχουν απομείνει ή με την εκχώρηση τομέων σε εργολαβικές εταιρείες, που πληρώνουν ψίχουλα στους εργαζόμενους. Πολύ συχνές και στις δύο εταιρείες είναι οι συμβάσεις με διάρκεια ενός μήνα και όρους εργασίας που παραπέμπουν σε… Βουλγαρία.

 

Οι δύο εταιρείες, που συνεργάζονται από χρόνια σε μεμονωμένα θέματα στον τεχνολογικό τομέα, θα μπορούσαν να συνεχίσουν αυτή την πολιτική, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. Αποφάσισαν όμως να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα εταιρεία, που δεν θα είναι θυγατρική τους, στην οποία θα μετέχουν με 50% η καθεμία. Σε αυτήν θα κληθούν να μετακινηθούν εργαζόμενοι και από τις δύο εταιρείες, κυρίως από τους τομείς της τεχνικής υποστήριξης, αλλά υπογράφοντας νέες, ατομικές συμβάσεις και με όρους που υπαγορεύονται από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

 

«Το νέο σχήμα θα είναι μια ακόμη μικρή εταιρεία υπεργολαβίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων της Vodafone και προσθέτει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν οδυνηρά σενάρια, όπως η παταγώδης αποτυχία της νέας εταιρείας ή η χειροτέρευση της ποιότητας των υπηρεσιών, που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και στους χρήστες της κινητής τηλεφωνίας. «Νέα εταιρεία σημαίνει ότι αυτόματα φεύγουμε από το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων. Οι διοικήσεις θέλουν να μειώσουν ριζικά το προσωπικό, προσθέτοντας κι άλλους στις στρατιές των ανέργων», τονίζει το σωματείο των εργαζομένων στη Wind, το οποίο, έχοντας παράδοση στις συμμετοχικές διαδικασίες, ετοιμάζει συνελεύσεις και διαβούλευση με τη βοήθεια της τεχνολογίας ώστε να συναποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

 

 

Scroll to top