«Δεξαμενή» για απολύσεις θεωρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, από τις οποίες επιδιώκει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1.000 «θύματα» και να καλύψει τις απαιτήσεις της τρόικας. Είναι σχέδια που βρίσκουν αντίθετους τους περίπου 7.300 εργαζόμενους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι εφικτό με βάση το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας.
«Από το 2002 είμαστε ανώνυμη εταιρεία, που δεν εισπράττει κρατική ενίσχυση» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων Γιώργος Βασιλόπουλος. Αναφέρει ότι η εταιρεία έχει κέρδη που φτάνουν τα 5-6 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, ενώ παλιότερα ξεπερνούσαν τα 25 εκατ. ευρώ. Σημειώνει ότι το Δημόσιο δεν εφαρμόζει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει και δεν καταβάλλει τα κονδύλια που οφείλει για την εξυπηρέτηση περίπου 1,2 εκατ. πολιτών, κυρίως αυτών που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές. «Εχουμε έλλειψη προσωπικού», μας ενημερώνει και αναφέρει ότι η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει υποβάλει αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία για πρόσληψη 1.000-1.500 εποχικών υπαλλήλων.
Το 90% των ΕΛΤΑ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το υπόλοιπο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι εργαζόμενοι δεν αντιτίθενται στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης, ζητούν όμως τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και επισημαίνουν ότι ήδη, ως ένδειξη καλής θέλησης και για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας σε συνθήκες ανταγωνισμού, υπέγραψαν με τη διοίκηση των ταχυδρομείων επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει ότι ώς το τέλος του 2014 θα διαθέσουν με τη μορφή «δώρου» 20 εκατ. ευρώ από τους μισθούς τους.
Χ.ΤΖ.