05/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φοβούνται τον επόμενο

      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Κινήσεις τακτικής στη σκακιέρα των εντυπώσεων περιελάμβανε το μενού για ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Λοβέρδο την επόμενη ημέρα της ρήξης του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Στην Ιπποκράτους επέμειναν στη σκληρή στάση απέναντι στον πρώην υπουργό, χρεώνοντάς του ανοιχτά προμελετημένες ενέργειες στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου με καθαρά εγωκεντρικές βλέψεις.

 

Την ίδια ώρα, το βλέμμα των συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου παραμένει σταθερά στραμμένο στα 24 εναπομείναντα μέλη της Κ.Ο. υπό τον φόβο μην προκύψει νέα αιφνίδια διαρροή και προσχώρηση στη ΡΙΚΣΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου, κάτι που, αν συμβεί, θα αποτελέσει πρόσθετο ουσιαστικό και επικοινωνιακό πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ, που έτσι κι αλλιώς φυλλορροεί.

 

Τις βολιδοσκοπήσεις βουλευτών ανέλαβε ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Μανιάτης, χωρίς -σύμφωνα με πληροφορίες- να εντοπιστεί κάτι άμεσα ύποπτο, αφού το κλίμα που εισέπραξε ήταν σε γενικές γραμμές αρνητικό για την πρωτοβουλία του πρώην υπουργού. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι στην Ιπποκράτους εφησυχάζουν, αν και το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με όσους θέλουν και μπορούν».

 

Πάντως, πιο επίφοβη θεωρούν την περίπτωση του Χρήστου Αηδόνη, βουλευτή Δράμας και πολιτικού φίλου του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δεν έχει εκφραστεί ούτε θετικά ούτε αρνητικά και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν πρόκειται να το πράξει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή.

 

Στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να απεμπλακούν από τη μίζερη ενδοσκόπηση με πρωτοβουλίες που πιστεύουν ότι αγγίζουν μείζονα για την κοινωνία θέματα, όπως οι προτάσεις για τη Χρυσή Αυγή. Εν αναμονή βρίσκονται, τέλος, οι ανακοινώσεις Βενιζέλου για τα ονόματα των προσυνεδριακών οργάνων, με κυριότερο εκείνο της Γραμματείας της ΚΟΕΣ.

 

Από την άλλη πλευρά, ο Ανδρέας Λοβέρδος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ίδρυση της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το εγχείρημά του συναντά ευήκοα ώτα, γνωστοποιώντας ότι 1.000 άτομα μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «κορυφαία» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Αννα Διαμαντοπούλου, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή μαζί του.

 

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης τηρεί στάση ουδετερότητας, προέχει η σταθεροποίηση της χώρας», σχολίαζαν μέσω της «Εφ.Συν.» στο επιτελείο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, τηρώντας αποστάσεις από την προσέγγιση Λοβέρδου.

 

Ο επικεφαλής της ΡΙΚΣΣΥ έσπευσε παράλληλα να επαναλάβει τις αιχμές του προς τον κ. Βενιζέλο για την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά.

 

Ωστόσο, με δεδομένο ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν πλέον πλειοψηφία 150 βουλευτών, πολλά είναι τα στελέχη και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Λοβέρδος να αναζητήσει ρόλο ρυθμιστή σε πιθανές μελλοντικές ψηφοφορίες, ιδίως αν στην κίνησή του προσχωρήσουν κι άλλοι πράσινοι βουλευτές.

 

Στο μεταξύ, μνημονιακή και νεοσυντηρητική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία Λοβέρδου ο Στέφανος Τζουμάκας, «δεν είναι εποχή για ίδρυση κομμάτων» είπε ο Θ. Πάγκαλος, ενώ η Κατερίνα Μπατζελή κάλεσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να θέσει ο ίδιος ζήτημα ηγεσίας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Scroll to top