03/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ατζέντα

      Pin It

Η Χαρούλα ταξιδεύει σε Δύση και Ανατολή

Η Χάρις Αλεξίου εμφανίζεται απόψε στο Ηρώδειο (21.00). Η κορυφαία ερμηνεύτρια διάλεξε να συνεργαστεί με έξι σολίστες, που ενώθηκαν για χάρη της σε Nouveau Sexter, με τραγούδια που συνδέουν το άρωμα της Ανατολής με την επινοητικότητα της Δύσης. Τραγούδια νέα, παλιά, γνωστά και άγνωστα, μπαλάντες, δημοτικά, ανατολίτικα, ακόμα και κάποια με τζαζ διάθεση ερμηνεύονται από 20 διαφορετικά όργανα και τη γεμάτη συναίσθημα φωνή της Αλεξίου. Μια περιπλάνηση στις μουσικές του κόσμου, εκεί που το σύγχρονο τραγούδι συναντάει την παράδοση.

Αρχίζει η περιοδεία της Ρεμπούτσικα

«Το αστέρι και η ευχή» είναι ο τίτλος της καλοκαιρινής παράστασης της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, με μουσικές γεννημένες μέσα από εικόνες. Μουσικές από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, με χρώματα κι αρώματα Ανατολής και Δύσης. Μια παράσταση που κατέκτησε τον κόσμο και γέμισε ασφυκτικά τις πρόσφατες εμφανίσεις της στο Gazarte στην Αθήνα. Κανονάκι, ακορντεόν, πιάνο, κοντραμπάσο, τύμπανα, και βιολί με αγαπημένες μελωδίες που περιλαμβάνουν μουσική από το «Αστέρι και την ευχή», τις «Μικρές ιστορίες» και τη «Φωνή Αιγαίου», την «Πολίτικη Κουζίνα» και τις τουρκικές ταινίες «Babam ve Oglum» και «Ulak». Η περιοδεία της Ρεμπούτσικα αρχίζει σήμερα από το Ηράκλειο Κρήτης (Θέατρο Τεχνόπολις), ενώ αύριο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (Στρατόπεδο Κόδρα Καλαμαριά). Μαζί της η Κωνσταντίνα Μελαχροινούδη (τραγούδι).

Σινεμά και ηχοχρώματα

Επιλεγμένα έργα τριών μεγάλων δημιουργών του παγκόσμιου σινεμά και λάιβ μουσική από τον Μηνά Ι. Αλεξιάδη (πιάνο και συνθεσάιζερ) προτείνει η Αμαξοστοιχία Θεάτρου «το Τρένο στο Ρουφ», που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Goethe. Σήμερα το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη Lotte Reiniger, τη μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου που δημιούργησε το πρώτο μουσικό κλιπ στην ιστορία του σινεμά, πάνω σε μοτίβα του Μότσαρτ. Θα προβληθούν: «Το ιπτάμενο μπαούλο», «Η χρυσή χήνα», «Ο Τζακ και η φασολιά», «Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Αχμεντ» .

Ωρα έναρξης 21.30. Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως – Προαστιακός Ρουφ, τηλ.: 210-5298922, www.totrenostorouf.gr. Είσοδος: 5 €.

Λουκιανός και Βαγγέλης μαζί

Δυο φίλοι από παλιά, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και ο Βαγγέλης Γερμανός, συναντώνται για μια βραδιά, απόψε στην «Τεχνόπολις» (Πειραιώς 100). Θα πουν τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές δουλειές τους αλλά και άλλων συνθετών που αγαπούν. Μαζί τους οι Red Wing σε κάντρι και γουέστερν τραγούδια. Λουκιανός και Βαγγέλης έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, εκφράζοντας το καλό ελληνικό τραγούδι. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ προπώληση, 12 ταμείο, 15 καθήμενοι.

Συναυλία για τον Αγγελο

Η έκθεση «Stop Carre Plus» αποκτάει ήχο μελωδικό, και μάλιστα από έναν άνθρωπο που έχει δώσει τη μουσική του σε πολλές ταινίες. Σήμερα στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας (20.00) ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος θα παρουσιάσει μια νέα συνεργασία με την Αγγελική Τουμπανάκη και τον Κλέωνα Αντωνίου, μια unplugged εκδοχή με τραγούδια, ορχηστρικά, world ήχους και αυτοσχεδιασμούς.

Οι τρεις τους δημιουργούν τη μουσική σύμπραξη «Ο Κήπος με τις Κιθάρες» και δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους του κινηματογράφου να συναντηθούν και να ενισχύσουν τον Αγγελο.

Ζουγανέλη «στη σκιά των Βράχων»

Τραγούδια από το νέο της άλμπουμ «Μετακόμιση τώρα» παρουσιάζει σήμερα στο Θέατρο Βράχων η Ελεωνόρα Ζουγανέη. Τραγούδια όπως «Μονάχα εγώ», «Να ’σαι καλά» σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου, «Μετακόμιση τώρα» και «Η επιμονή σου», σε μουσική και στίχους Κώστα Λειβαδά, το «Βαλς για ένα φιλί» σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη και στίχους της Sunny Μπαλτζή. Μαζί της οι σολίστες Ευρ. Ζεμενίδης, Β. Στεφανόπουλος, Γ. Αγγελόπουλος, Π. Κίτσος, Ν. Πασσαλίδης.

Ζωγραφική με pixel

«Από το συμβατικό στο ψηφιακό έργο τέχνης» είναι ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης του ζωγράφου Σπύρου Πουλημένου, που διοργανώνεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από τον Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού Σύρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 2013 Σύρος-Πολιτισμός (μέχρι 25 Ιουλίου). Μέσα από την έρευνα του καλλιτέχνη διαφαίνεται η επίδραση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην παραδοσιακή ζωγραφική και πώς από τα λεγόμενα bits -στοιχειώδεις καταστάσεις του ηλεκτρικού ρεύματος- δημιουργείται με pixels, ένα έργο τέχνης. Ο Σπύρος Πουλημένος είναι ένας πολυδιάστατος δημιουργός με βασικές σπουδές στην ηλεκτρονική τεχνολογία και μεταπτυχιακά στις Καλές Τέχνες και τον σχεδιασμό.

Αποχρώσεις τού μπλε

«Βlue» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που παρουσιάζεται στην «Kalfayan Gallerie» (Χάρητος 11, Κολωνάκι), με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν αξιοποιήσει τις ποικίλες εκφραστικές και συμβολικές ιδιότητες του μπλε χρώματος για να αποδώσουν μια αίσθηση μυστηρίου, χαλάρωσης ή ακόμα και την απεραντοσύνη του χώρου, όπως εκφράζεται στο έργο της Bouchra Khalili, η οποία είναι μία από τους νικητές του Abraaj Group Art Prize 2014.

Κάτοχος του ίδιου βραβείου, ο Raed Yassin παρουσιάζει νέα έργα από τη σειρά «Yassin Dynasty» και αντλεί έμπνευση από τις παραδοσιακές μπλε και άσπρες πορσελάνες της Κίνας και τη μαζική παραγωγή τους ως μέσου ιστορικής αφήγησης για την εκάστοτε κινεζική δυναστεία. Ο καλλιτέχνης μεταφέρει τη διήγηση σκηνών από τον Εμφύλιο Πόλεμο του Λιβάνου (1975-1990) στις επιφάνειες των σύγχρονων μπλε και άσπρων πορσελάνινων έργων.

Δουλεύοντας με τις πλούσιες ιδιότητες του χρώματος, ο Αλέξης Ακριθάκης έχει αποτυπώσει το βαθύ μπλε της θάλασσας, ενώ ο David Hockney (φωτ.) χρησιμοποιεί μπλε γραμμές για να αποδώσει εύστοχα το παιχνίδισμα του φωτός στην επιφάνεια του νερού της πισίνας. Το μπλε χρώμα πρωταγωνιστεί επίσης στη φωτογραφική σειρά του Στράτου Καλαφάτη «Αρχιπέλαγος», τμήμα της οποίας είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2006 στη 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο πλαίσιο της επίσημης ελληνικής συμμετοχής με τίτλο «Το Αιγαίο: Μια διάσπαρτη πόλη».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει ακόμα έργα των Barbara Hepworth, Matteo Montani, Γιάννη Μόραλη, Μιχάλη Μιχαηλίδη κ.ά.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Πειραιώς 260

Κτίριο Α: «Πρώτη ύλη» του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Β΄ Κύκλος. 27 Ιουνίου – 14 Ιουλίου (Εκτός Δευ., Τρ., Τετ.), 21.00 Πειραιώς 260, Κτίριο Α. Με τους Μιχάλη Θεοφάνους και Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Κτίριο Ε: «Ερωτας και ραδιουργία» του Φρίντριχ Σίλερ σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση-Νίκου Χατζόπουλου. Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννης Νταλιάνης, Μαρία Σκουλά, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος. 1-3 Ιουλίου, 21.00.

Κτίριο Δ: «Ο εχθρός του λαού» του Ερρίκου Ιψεν από τη βερολινέζικη Σαουμπίνε σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάιερ. Συνδυάζοντας τη σκηνική τόλμη και αρτιότητα με την κοινωνική ευαισθησία ο σπουδαίος σκηνοθέτης, εκατόν τριάντα χρόνια μετά τη συγγραφή του έργου, δίνει μια σημερινή διάσταση στα ιψενικά ερωτήματα. 3-5 Ιουλίου, 21.00.

Κτίριο Η: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα. Παίζουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Θανάσης Δήμου, Αγορίτσα Οικονόμου, Χριστίνα Μαξούρη, Γιάννος Περλέγκας, Ερατώ Πίσση, Κίτυ Παϊταζόγλου, Νεκτάριος Λουκιανός. 5-6 Ιουλίου, 21.00.

Κτίριο Η: «Miss Knife» με τον Ολιβιέ Πι. Ο Γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός, αυθεντία στο παιχνίδι των μεταμφιέσεων, ντύνεται γυναίκα και ανεβαίνει στη μουσικοθεατρική σκηνή. 9 Ιουλίου, 22.00 – 10 Ιουλίου, 21.00.

Κτίριο Ε: «Το κτίσμα» του Φραντς Κάφκα σε μετάφραση-σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου, δραματουργική επεξεργασία Βίκυς Γεωργιάδου-Μαρίας Καλλιμάνη, σκηνικά-κοστούμια Heike Schuppelius, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα, μουσική Κώστα Ανδρέου. Ερμηνεύει η Μαρία Καλλιμάνη. 11-12 Ιουλίου, 21.00.

Κτίριο Δ: «Insenso / Οπερα» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, σκηνικά-κοστούμια Ντόρας Λελούδα. Παίζουν: Sandra Garuglieri, Μαρία Ναυπλιώτου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Εύη Σαουλίδου, Ελενα Τοπαλίδου, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χριστίνα Αυγερίδη, Μαριλού Βόμβολου, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Βιργινία Κατσούνα, Κατερίνα Κυβετού, Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Δάφνη Μανούσου, Ελένη Πετάση, Ολγα Σπυράκη, Μαρία Σταύρακα, Δώρα Στυλιανέση, Αναστασία Χατζάρα. 12-15 Ιουλίου, 19.30.

Κτίριο Ε: «Λάθος κίνηση» του Στέφαν Τσβάιχ σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου, σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου, σκηνικά-κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική Σταύρου Γασπαράτου. Ερμηνεύει ο Γιάννης Νταλιάνης. 16-17 Ιουλίου, 21.00.

Κολωνός

«Κήπος Στάχτες Η εμπειρία μιας παράστασης» του Ηλία Κουνέλα από Angelus novus-Θέατρο Ορα. 1-5 και 7-12 Ιουλίου, 20.00.

Μουσείο Μπενάκη

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου και σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη. Πρωτότυπη μουσική: Μόνικα. Παίζουν Λένα Παπαληγούρα, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής, Ορφέας Αυγουστίδης, Λυδία Φωτοπούλου. 3-7 Ιουλίου, 22.00.

«Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς» από το Θέατρο Σημείο σε σύλληψη-σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. Ερμηνεύουν: Ελενα Αρβανίτη, Πέτρος Βερβερής, Αντώνης Γαλέος, Γρηγόρης Γαϊτανάρος, Σταύρος Γιαννακόπουλος, Ελένη Ζαραφίδου, Ιωάννα Μακρή, Ελενα Μετζέλου, Τατιάνα Μύρκου, Νίκος Παντελίδης, Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Γιάννης Πάρτογλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Σοφία Μελισσουργού, Κωνσταντίνα Σιδέρη, Χρήστος Σκούρτας, Κλειώ Σοφιανοπούλου, Ευαγγελία Σχοινά, Χρυσοβαλάντης Φράγκος, Στέλιος Χατζηαδαμίδης. 12-14 Ιουλίου, Παρασκευή-Σάββατο 18.00-21.00, Κυριακή 15.00-18.00.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

«Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο. Ensemble Artistique – Emmanuel Demarcy-Mota 1 Ιουλίου, 21.00.

«Η φωνή» του Γιώργου Βέλτσου σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, σκηνικό Γιάννη Σκουρλέτη. Παίζουν: Περικλής Μουστάκης, Δήμητρα Χατούπη, Αργύρης Πανταζάρας. 7 και 8 Ιουλίου, 21.00.

(Μικρή Σκηνή) «Hamletmachine – Something is rotten in this age of hope» του Χάινερ Μίλερ από deviant GaZe σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου, σύλληψη-σκηνοθεσία Γιώργου Ζαμπουλάκη. Εγκατάσταση-κοστούμι: Θάνος Βόβολης. Ερμηνεύει η Μαριάννα Δημητρίου. 10 Ιουλίου, 21.00.

«The Old Woman» του Δανιήλ Χαρμς σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ουίλσον. Παίζουν οι Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Ουίλιαμ Νταφόε. Στο «The Old Woman» ένας συγγραφέας επιχειρεί να γράψει για έναν θαυματοποιό, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με το πτώμα μιας γριάς. 18-21 Ιουλίου.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

«Μήδεια» του Ευριπίδη από το Θέατρο Βασιλάκου σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικό Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου. 5-6 Ιουλίου, 21.00.

«Πλούτος» του Αριστοφάνη από τον Θεατρικό Οργανισμό «Ακροπόλ» σε μετάφραση, σκηνοθεσία, μουσική Διονύση Σαββόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Αγγελου Μέντη, χορογραφία Ερμή Μαλκότση. Παίζουν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου, Διονύσης Σαββόπουλος. 12-13 Ιουλίου, 21.00.

«Σαμία» του Μενάνδρου από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη, σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη, χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη. Παίζουν: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Στέλλα Φυρογένη, Κώστας Δημητρίου, Σπύρος Σταυρινίδης, Δημήτρης Αντωνίου, Σταύρος Λούρας, Προκόπης Αγαθοκλέους, Θέα Χριστοδουλίδου, Νιόβη Χαραλάμπους, Αννα Γιαγκιώζη. 19-20 Ιουλίου, 21.00.

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά-κοστούμια Ερσης Δρίνη, μουσική Μίνωα Μάτσα. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Τρυγαίος), Φάνης Μουρατίδης (Ερμής), Γιώργος Κωνσταντίνου (Ποιητής της Παράβασης). 26-27 Ιουλίου, 21.00.

Ηρώδειο

«Ελένη» του Ευριπίδη από τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας-Αγρινίου σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, σκηνικά-κοστούμια Νίκου Σαριδάκη, μουσική Νίκου Ξανθούλη. Παίζουν: Πέμη Ζούνη, Νίκος Αρβανίτης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ευγενία Μαραγκού / Εύα Κάρτσακλα, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νίκη Παλληκαράκη, Αντώνης Καρυστινός, Γιώργος Τσαπόγας. Συμμετέχει 8μελής Χορός. 15-16 Ιουλίου, 21.00.

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή. «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ από τη Νέα Σκηνή-Θέατρο Οδού Κυκλάδων σε μετάφραση Λευτέρη Βογιατζή-Νίνου Φένεκ-Μικελίδη, σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, σκηνικά–κοστούμια Εύας Μανιδάκη, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Ημελλος, Βασίλης Κουκαλάνι, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Πανταζάρας, Μαρία Σκουλά, Χάρης Φραγκούλης. 22-26 Ιουλίου, 21.00.

Scroll to top