Pin It

Νομοσχέδιο επιτρέπει σε δικαιούχους οικοδομικών συνεταιρισμών σε μη οικοδομήσιμες περιοχές να μεταφέρουν το δικαίωμά τους σε «καθαρές», με το αζημίωτο

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

«Λαγούς με πετραχήλια» υπόσχεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σε χιλιάδες ιδιοκτήτες κληροτεμαχίων που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή σχήματα ιδιωτικής πολεοδόμησης. Με το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, θα ενεργοποιηθεί ο θεσμός της «τράπεζας γης», μέσα από τον οποίο όσοι κατέχουν μερίδια που δεν μπορούν να οικοδομηθούν γιατί βρίσκονται σε δασικές ή άλλες προστατευόμενες περιοχές θα το ανταλλάσσουν με άλλο σε «καθαρή» περιοχή, πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο για τη «μεταφορά».

 

Υπηρεσία μέσω Διαδικτύου

 

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους του οικοδομικού συνεταιρισμού στρατιωτικών στο Πικέρμι, ο Σταύρος Καλαφάτης ανακοίνωσε τη δημιουργία υπηρεσίας one stop στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνονται σε έξι μήνες τα σχετικά αιτήματα.

 

Ολες οι διαδικασίες θα προωθούνται μέσω Διαδικτύου ώστε να εξασφαλίζονται διαφάνεια και πιστή τήρηση των ρυθμίσεων. Ο τρόπος με τον οποίο θα «μεταφράζεται» σε τετραγωνικά το δικαίωμα του ιδιοκτήτη για δόμηση στη νέα περιοχή, από τεχνικής άποψης, είναι εφικτό να διασαφηνιστεί με το νομοσχέδιο ή με υπουργική απόφαση, δεδομένου ότι η νέα υπηρεσία προβλέπεται να λειτουργήσει σε έναν χρόνο από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι συνεταιρισμοί θα μπορούν να δημιουργήσουν εταιρείες ανάπτυξης, με τη συμμετοχή ιδιωτών, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τα έργα υποδομής και τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ανάλογη διαδικασία, μέσω της τράπεζας γης, θα τακτοποιηθούν και μεμονωμένα αυθαίρετα που δεν βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις (π.χ. μεγάλη πυκνότητα δόμησης) για ένταξη στο σχέδιο, με νέες διαδικασίες fast track που επίσης υπόσχεται το υπουργείο.

 

Το μεγάλο εμπόδιο είναι ο καθορισμός των ζωνών που θα υποδέχονται τη δόμηση από τα γήπεδα τα οποία δεν επιτρέπεται να οικοδομηθούν. Είναι βασικός λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας, με σειρά αποφάσεών του, έχει μπλοκάρει τη μεταφορά συντελεστή για ακίνητα σε εντός σχεδίου περιοχές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, π.χ. απαλλοτριώνονται για να ανοίξουν δρόμοι ή να δημιουργηθούν πλατείες. Είναι φανερό ότι οι ενστάσεις των δικαστών θα πολλαπλασιαστούν στις εκτός σχεδίου περιπτώσεις.

 

Οι συνεταιρισμοί που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Ραφήνας-Πικερμίου αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως «πιλότος». Στην έκταση των περίπου 6.000 στρεμμάτων σχεδόν το 50% δεν επιτρέπεται να οικοδομηθεί. Πρόκειται για δασικές εκτάσεις, τμήματα που εμπίπτουν σε αρχαιολογικές περιοχές και κομμάτια που εντάσσονται στο διάταγμα προστασίας της Πεντέλης. Γι’ αυτούς τους λόγους το 2000 το ΣτΕ είχε απορρίψει το σχέδιο διατάγματος για την πολεοδόμηση της έκτασης. Εκτός από τους αξιωματικούς που διαθέτουν το 41,3% της επίμαχης έκτασης, στην ίδια ζώνη βρίσκονται και άλλοι συνεταιρισμοί (εργαζόμενοι ΟΤΕ, «Φοίνικας», «Ολυμπιακή Στέγη»), ενώ το 33,52% ανήκει σε ιδιώτες.

 

Τα ερωτηματολόγια

 

Στο σύνολο της χώρας υπάρχουν περίπου 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ιδιωτικές πολεοδομήσεις, από τους οποίους μόνον οι 220 έχουν τακτοποιηθεί. Το υπουργείο έστειλε ερωτηματολόγια σε όλους τους φορείς για να καταγράψει τα προβλήματα. Ελαβε 195 απαντήσεις, από τις οποίες 81 αφορούν την Αττική και 114 την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο σύνολο της χώρας και με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί, μόνον οι 78 διαθέτουν «καθαρές» εκτάσεις που πολεοδομούνται χωρίς να προσκρούουν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

 

Στην Αττική, το 60% των συνεταιρισμών εμπίπτει σε δασικές εκτάσεις, το 5% διαθέτει έκταση που δεν μπορεί να πολεοδομηθεί, το 7% έχει πάρει αρνητική γνωμοδότηση από το ΣτΕ, το 4% διαθέτει γη με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ το 7% έχει διακόψει τις διαδικασίες. Στην υπόλοιπη χώρα, προβλήματα με δασικές ή άλλες προστατευόμενες εκτάσεις έχει το 22%, το 7% αντιμετωπίζει προβλήματα με το ΣτΕ, το 17% βρίσκεται σε περιοχή που δεν μπορεί να πολεοδομηθεί και το 11% έχει διακόψει τις διαδικασίες.

Scroll to top