03/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέδιο ομαδικών απολύσεων

      Pin It

Ο υπουργός Γ. Βρούτσης σχεδιάζει να φτιάξει ένα θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό που ισχύει για την εκ περιτροπής απασχόληση, όπου υπερισχύει… «το δίκαιο του εργοδότη»

 

Ο ισχύων νόμος (1387/1983) αποτελεί… μεταφορά στο Εθνικό Δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 75/129/ΕΟΚ, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών-μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, που η κυβέρνηση με την τρόικα προσδοκούν να κάνουν σαν την εκ περιτροπής απασχόληση, όπου τελικά υπερισχύει η βούληση του εργοδότη, άνοιξε και έκλεισε εν πολλοίς χθες η συζήτηση για τα εργασιακά των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση…

 

Από την άλλη, στο Ασφαλιστικό μπορεί το θέμα του ΟΑΕΕ και η μείωση των συντάξεων στους συνταξιούχους του να ξεπεράστηκε εν μέρει, ωστόσο εκεί που όλοι, λόγω της ανικανότητας Βρούτση να προτείνει οτιδήποτε, σήκωσαν τα χέρια ψηλά, είναι στην υστέρηση εσόδων στο ΙΚΑ. Ο υπουργός αρκέστηκε μόνο να παραθέσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι το ΙΚΑ μήνα τον μήνα ασφυκτιά όλο και περισσότερο να καταβάλει τις συντάξεις στους συνταξιούχους, αφού διαρκώς μειώνονται τα έσοδα του Ιδρύματος, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που γεννούν στρατιές ανέργων και λόγω της αδυναμίας των εργοδοτών να καταβάλουν τις εισφορές.

 

Από την άλλη, στο ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014, ο υπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις και τελικά δεν θα μειωθούν οι συντάξεις μέσα στο 2013.

 

Προϋπόθεση είναι να καταφέρει να βρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτηθεί η μαύρη τρύπα του Οργανισμού.

 

Βέβαια για το 2014 η τρύπα θα καλυφθεί με το χαράτσι 1-2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

 

Προσπαθεί να κοροϊδέψει

 

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ο κ. Βρούτσης επέμεινε να προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζομένους για όλα αυτά που έχει συμφωνήσει και τα οποία δεν συνιστούν τίποτε άλλο παρά παράκαμψη της κοινοτικής νομοθεσίας.

 

Ο υπουργός Γ. Βρούτσης αφήνει να διαρρεύσει ότι η Ελλάδα οφείλει να επανεξετάσει έως το τέλος του 2013 τη διαδικασία των απολύσεων με στόχο να εναρμονιστεί το Εθνικό Δίκαιο με το καθεστώς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Ομως ο νόμος των ομαδικών απολύσεων (1387/1983) αποτελεί ουσιαστικά πιστή μετάφραση και μεταφορά στο Εθνικό Δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 75/129/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 17ης Φεβρουαρίου 1975, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών-μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις.

 

Ως εκ τούτου καθίσταται σαφές ότι την κοινοτική νομοθεσία εφαρμόζει η Ελλάδα. Το τραγικό είναι ότι ο κ. Βρούτσης σχεδιάζει να φτιάξει ένα θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό που ισχύει για την εκ περιτροπής απασχόληση (που θέσπισε ο νυν πολέμιος και τότε φανατικός υποστηρικτής του Μνημονίου Ανδρ. Λοβέρδος), όπου ναι μεν υπάρχουν διαβουλεύσεις αλλά, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε υπερισχύει το σχέδιο του εργοδότη που μπορεί μονομερώς να θέτει σε εκ περιτροπής απασχόληση τους εργαζομένους. Ετσι, αν οι εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν σε ομαδικές απολύσεις, τότε θα επικρατεί το σχέδιο του εργοδότη, αφού ουδείς εκ της Πολιτείας θα δύναται να παρέμβει, όπως ισχύσει σήμερα με τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας ή τον περιφερειάρχη.

 

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν, τέλος, ότι το λοκ άουτ τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο οποιαδήποτε μεταβολή φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν. Να σημειωθεί ότι πανευρωπαϊκά προωθείται το μέτρο της υιοθέτησης της ανταπεργίας, του λεγόμενου lock out, και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία.

Scroll to top