Της Χαράς Τζαναβάρα
Σχεδόν ένα Μνημόνιο ξοδέψαμε τα 16 τελευταία χρόνια για να αποκτήσει η δημόσια διοίκηση υποδομές, αλλά βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο. Τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης παραδέχονται ότι η πάταξη της γραφειοκρατίας θα μειώσει τα λειτουργικά κόστη κατά 25% και σήμερα οργανώνουν συζήτηση, με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, για να αποκαλύψουν τη «συνταγή»!
Τα συμπτώματα είναι πάντως γνωστά, η πολιτική βούληση αναζητείται, όπως αναδείχθηκε στο συνέδριο που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα το Τεχνικό Επιμελητήριο. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι αποκαρδιωτικά:
* Δαπανήθηκαν 7 δισ. ευρώ από το 1996 έως σήμερα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για συστήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο Δημόσιο, από τα οποία τα περισσότερα είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν είτε είναι πλέον ξεπερασμένα! Και, για να φανεί πιο ανάγλυφα το μέγεθος της σπατάλης, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι τα οικονομικά μέτρα για το 2013 ανέρχονται σε 9,4 δισ. ευρώ.
«Στημένοι» διαγωνισμοί, υπερβάσεις κόστους και συστήματα που πληρώνονταν ως ολοκληρωμένα αλλά αποδεικνύεται ότι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, συνθέτουν μια πραγματικότητα που φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.
Υπάρχουν, σε κάποιο βαθμό, ευθύνες των υπαλλήλων που, με το επιχείρημα ότι «δεν βολεύουν», παρακάμπτουν τα μηχανήματα και προτιμούν το χειροκίνητο σύστημα.
* Κάθε κάθε χρόνο ξοδεύουμε 310 εκατ. ευρώ για τηλεφωνικές κλήσεις από τα σταθερά τηλέφωνα των υπηρεσιών του, ενώ, αν είχε εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Σύζευξις», θα αρκούσαν μόνον 150 εκατ. ευρώ, που σημαίνει οικονομία περίπου 52% και μάλιστα για καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες.
Το πρώτο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2005 και έως τώρα έχουν συνδεθεί on line περίπου 18.500 κτίρια, μειώνοντας τη δαπάνη κατά 50%. Για το 2013 προγραμματίζεται η επέκταση του συστήματος σε άλλα 34.000 κτίρια.
* Την περασμένη χρονιά, οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με 155,77 εκατ. ευρώ για ενοίκια στα 686 ακίνητα που χρησιμοποιούνται για τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων. Υπολογίζεται ότι οκτώ στις 10 χρησιμοποιούν νοικιασμένα και κατά κανόνα ακατάλληλα κτίρια.
«Τσουχτερά» ενοίκια εξακολουθεί να πληρώνει το υπουργείο Οικονομικών, που δίνει 78.000 ευρώ τον μήνα (!), ενώ άλλα 34.000 ευρώ τον μήνα καταβάλλονται για τα κτίρια του ΣΔΟΕ.