Η Ιπποκράτους απαντά στην αμφισβήτηση των παπανδρεϊκών αφήνοντας να διαρρεύσει ότι παρέλαβε την έκθεση για τη μαύρη τρύπα
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Την παραλαβή του πολυαναμενόμενου πορίσματος για τα οικονομικά του Κινήματος την περίοδο 2003-2011 άφησε να διαρρεύσει χθες το μεσημέρι η Ιπποκράτους. Το εν λόγω θέμα, που είχε προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις Βενιζέλου-Παπανδρέου, επανέρχεται στην επιφάνεια με ενδείξεις για ένα νέο γύρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.
Οπως έκαναν γνωστό υψηλόβαθμες πηγές του ΠΑΣΟΚ, το πόρισμα που είχε παραγγελθεί από τις έξι ελεγκτικές εταιρείες (Grant Thornton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche, PWC Greece και ΣΟΛ Α.Ε.), στοιχεία του οποίου είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο η «Εφ.Συν.», παραδόθηκε στον γενικό διευθυντή του κόμματος, Νίκο Σαλαγιάννη σε σφραγισμένο φάκελο, ο οποίος θα ανοίξει σε επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που όμως δεν προσδιορίζεται επακριβώς χρονικά.
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι «αυτή την περίοδο προτεραιότητα είναι η επικαιροποίηση και ολοκλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας και ο σωστός συντονισμός της κυβερνητικής λειτουργίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σασπένς της υπόθεσης θα μείνει αμείωτο για αδιευκρίνιστο ακόμη διάστημα.
Ο φόβος της διαρροής
Επιπλέον, υποστήριζαν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει λάβει γνώση του περιεχομένου του κλειστού φακέλου και ούτε πρόκειται να το πράξει πριν από τη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, έτσι ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διαρροών και, στο ενδεχόμενο που υπάρξουν, να εκμηδενιστεί η υποψία ότι αυτές θα προέρχονται από το προεδρικό περιβάλλον αλλά να χρεωθούν είτε στον κ. Σαλαγιάννη είτε στις εταιρείες ορκωτών λογιστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει σαφή εικόνα σχετικά με τη «μαύρη τρύπα» στα κομματικά ταμεία εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες (από τα μέσα Ιουνίου, όταν ξέσπασε η κυβερνητική κρίση για την ΕΡΤ), έπειτα από ενημερωτικού χαρακτήρα μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιπποκράτους με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των έξι εταιρειών και του Νίκου Σαλαγιάννη, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για το τελικό πόρισμα.
Σε κάθε περίπτωση, η σχετική εξέλιξη σημειώνεται με καθυστέρηση περίπου ενάμιση μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό που είχε κάνει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο είχε συνεδριάσει για αυτόν τον λόγο στις 9 Μαΐου και συμπίπτει με μια χρονική συγκυρία που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς:
α) Μαίνεται η παρασκηνιακή και δημόσια εσωκομματική αντιπαράθεση με επίκεντρο την κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.
β) Ο εσωτερικός αναβρασμός, που αναζωπυρώθηκε με αφορμή τις δηλώσεις Βορίδη-Λαζαρίδη, που προσωποποίησαν τις ευθύνες κατάρρευσης της χώρας στον Ανδρέα Παπανδρέου, σχηματοποιείται πλέον σε κόντρα βενιζελικής ηγεσίας – παπανδρεϊκής πτέρυγας, τείνοντας μάλιστα να λάβει διαστάσεις μάχης χαρακωμάτων. Η πλευρά Βενιζέλου δεν επιθυμεί εντάσεις, δίνοντας έμφαση στην κυβερνητική σταθερότητα, ενώ τα αντιπολιτευόμενα στελέχη που έχουν αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό κατηγορούν την Ιπποκράτους για άτολμη στάση στις προσβολές και τους εκβιασμούς της Δεξιάς του Αντώνη Σαμαρά.
γ) Σημαντικότερη παράμετρο για τη χθεσινή «είδηση» παράδοσης του πορίσματος αποτελεί η αισθητή πύκνωση των δημόσιων παρεμβάσεων του Γιώργου Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα, ο οποίος δείχνει διάθεση αμφισβήτησης και αποδόμησης των επιλογών του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις σκέφτεται την επιστροφή του πιο ενεργά στην κεντρική πολιτική σκηνή, αναφερόμενος στην ανάγκη μιας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».
Προειδοποιητικές βολές
Η στάση αυτή του κ. Παπανδρέου είναι βέβαιο ότι στο επιτελείο Βενιζέλου δεν ηχεί ευχάριστα και εκλαμβάνεται ως απόπειρα από τον πρώην πρωθυπουργό να λειτουργεί μόνιμα ως διαλυτικό στοιχείο και ανασταλτικός παράγοντας σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης του Κινήματος. Αποτέλεσμα ήταν η Ιπποκράτους να αποφασίσει να στείλει προειδοποιητικές βολές μέσω του πορίσματος, με σκοπό να μπει φρένο στην «ενοχλητική» τακτική του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική ήταν εξάλλου η αναφορά ανώτατων κομματικών παραγόντων ότι η γενικότερη αίσθηση που αποκομίζουν είναι πως η έρευνα των ελεγκτικών εταιρειών «είναι κακή για τον Γιώργο και τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε καίρια πόστα του Κινήματος την περίοδο της προεδρίας του».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την ανακοίνωση της παραλαβής των οικονομικών πεπραγμένων, που κατά βάση αφορούν τη θητεία του προκατόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου, φέρεται να ελήφθη μετά από επιβεβαίωση από το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου για την παρουσία του στη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος στις 2 το μεσημέρι στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή ημέρα η κινητικότητα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ήταν ασυνήθιστα έντονη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διαδοχικές συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το κατώφλι της Ιπποκράτους πέρασε και ο πρώην γενικός διευθυντής του Κινήματος επί Γιώργου Παπανδρέου, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες φέρεται να είχε υποσχεθεί να δώσει ένα σημαντικό ποσό στο ΠΑΣΟΚ για να καλυφθούν τα ελλείμματα που εμφάνιζαν τα κομματικά ταμεία, χωρίς όμως να τηρήσει την υπόσχεσή του.