Pin It

Δεν αποτυπώνεται ούτε οργανόγραμμα που να καθορίζει τις θέσεις εργασίας ούτε πόσα κανάλια, ραδιόφωνα και άλλες υπηρεσίες θα έχει ο νέος οργανισμός

 

Κατά κύριο λόγο το νέο νομοσχέδιο παραπέμπει στο νομοσχέδιο Μόσιαλου, καθώς οι περισσότερες διατάξεις είναι αυτές στις οποίες είχε καταλήξει η Επιτροπή Ν. Αλιβιζάτου

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Χωρίς καμία μέριμνα για το μεσοδιάστημα, κατατέθηκε χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -και σήμερα αναμένεται να πάρει τον δρόμο για το Κοινοβούλιο- από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη το νομοσχέδιο για τον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Και σε αυτό πάντως δεν αποτυπώνεται πόσα κανάλια, ραδιόφωνα, σάιτ και άλλες υπηρεσίες θα έχει ο συγκεκριμένος οργανισμός, ούτε φυσικά οργανόγραμμα που να καθορίζει θέσεις εργασίας στον νέο δημόσιο οπτικοακουστικό φορέα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, γι’ αυτό το μεσοδιάστημα θα επιχειρηθούν άλλες δύο συναντήσεις του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους, με στόχο να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το μεταβατικό στάδιο. Χθες, στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να μην κάνουν αποδεκτή την πρόταση Καψή για το μεταβατικό σχήμα επιμένοντας στην επιστροφή όσων ίσχυαν προ της 11ης Ιουνίου μέχρι τη δημιουργία του νέου φορέα. Φαίνεται όμως ότι υπήρξαν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ δημοσιογράφων και ΠΟΣΠΕΡΤ, καθώς οι πρώτοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δική τους έγγραφη πρόταση με την οποία να απαντούν στον αρμόδιο υφυπουργό για την κρίσιμη μεταβατική περίοδο. Πάντως, αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση κατόπιν αυτών, είναι σαφές ότι την ευθύνη θα αναλάβει ο ειδικός διαχειριστής Γκίκας Μάναλης (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ) που έχει τοποθετηθεί από τον βασικό μέτοχο της υπό εκκαθάριση εταιρείας, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

 

Η ανεξαρτησία

 

Βασικός στόχος με το νέο νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, είναι η αυτονόμηση και ανεξαρτησία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από κάθε κυβερνητική παρέμβαση. Οι πρώτες πληροφορίες πάντως δημιουργούν… θολά σημεία που μπορεί και να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ενός… έμμεσου κυβερνητικού εναγκαλισμού ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν. Φαίνεται πάντως να είναι κατά κύριο λόγο το γνωστό και ως νομοσχέδιο Μόσιαλου, καθώς οι περισσότερες διατάξεις είναι αυτές στις οποίες είχε καταλήξει η επιτροπή Ν. Αλιβιζάτου. Προβλέπεται όμως το επταμελές Εποπτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) – το οποίο αναφερόταν και στο νομοσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο Σίμος Κεδίκογλου μετά τις αντιδράσεις για το λουκέτο και το μαύρο στην ΕΡΤ. Το εταιρικό όνομα του νέου φορέα είναι αυτό που είχε εμφανιστεί τότε, ΝΕΡΙΤ Α.Ε. (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία – Ιντερνετ – Τηλεόραση), αλλά εδώ το πρώτο Ε.Σ. ορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο μόνο για ένα χρόνο (2013-2014) και αυτό μαζί με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (Παντελής Καψής) ορίζουν και το αρχικό διοικητικό συμβούλιο του φορέα. Μέσα σε αυτό το διάστημα η ΝΕΡΙΤ θα αναζητήσει διεθνή εταιρεία αξιολόγησης η οποία θα καταλήξει σε μια δεκάδα προσωπικοτήτων κύρους και από αυτή τη λίστα θα επιλεγούν τα νέα επτά μέλη του Ε.Σ., προφανέστατα με τη σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Με την ίδια διαδικασία αυτό το Ε.Σ. μαζί με τον κ. Καψή (αν δεν έχει προκύψει αλλαγή, ανασχηματισμός ή εκλογές) θα επιλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο για τη ΝΕΡΙΤ.

 

Αυτός φαίνεται να είναι και ο τρόπος που θεωρητικά θα μπορέσει να απαλλαγεί ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας από τον συνήθη κυβερνητικό και κομματικό εναγκαλισμό που οδηγεί στα γνωστά παρατράγουδα, τις καταγγελίες για αμαρτωλά συμβόλαια, εξυπηρέτηση συμφερόντων και βόλεμα των «δικών τους παιδιών». Το νομοσχέδιο καθορίζει τις αρμοδιότητες του Ε.Σ. και τα ασυμβίβαστα, αλλά σε αυτό το σημείο φαίνεται αν μη τι άλλο να απαιτείται περαιτέρω συζήτηση, καθώς μπορεί να διαμορφωθούν οι αντίθετες συνθήκες από αυτές που υποστηρίζεται ότι επιδιώκονται. Ανοικτό φαίνεται να παραμένει και το θέμα συνδρομής συμβούλου για παράδειγμα από το BBC ή αν θα ζητηθεί τεχνογνωσία επ’ αυτού (που έχει προσφερθεί) από την EBU.

 

Ερωτήματα

 

Από τη στιγμή πάντως που δεν διευκρινίζεται πόσες και ποιες ραδιοτηλεοπτικές, διαδικτυακές, αρχειακές και άλλες υπηρεσίες θα διαθέτει ο νέος οργανισμός, δεν υπάρχουν και στοιχεία για το οργανόγραμμα, τον κανονισμό λειτουργίας και το προσωπικό, κάτι που γεννά -αναμφίβολα- ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα τα διαχειριστεί η κυβέρνηση.

 

Κατά τα λοιπά, η ΝΕΡΙΤ θα είναι μια δημόσια επιχείρηση που θα εποπτεύεται από το κράτος με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Μένει βέβαια ανοικτό και το θέμα του ανταποδοτικού τέλους και της συμμετοχής της στη διαφημιστική αγορά ή άλλων εσόδων που θα μπορεί να διαθέτει. Το αρχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα προκύψει έπειτα από την απαραίτητη απογραφή και αποτίμηση των περιουσιακών της ΕΡΤ.

 

* Ολόκληρη η γραπτή απάντηση των εργαζομένων της ΕΡΤ στον υφυπουργό Δημόσιας Ραδοτηλεόρασης στην on line έκδοση της «Εφ.Συν.».

 

[email protected]

 

 

Scroll to top