pasok-vouleutes

04/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στηρίξτε γιατί χανόμαστε

Προτροπές Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να σταματήσουν οι γκρίνιες για τη συνεργασία με τη Ν.Δ. Βολές Σκανδαλίδη για την καθυστέρηση στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.
      Pin It

Προτροπές Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να σταματήσουν οι γκρίνιες για τη συνεργασία με τη Ν.Δ. Βολές Σκανδαλίδη για την καθυστέρηση στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

getFile3Στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τη διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας αλλά και στην κρισιμότητα της ψήφου τους θέλησε να δώσει έμφαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη σε αυτή την αναφορά διόλου τυχαία, καθώς προς κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή αναμένεται το νέο μίνι μνημόνιο με την τρόικα, το οποίο ακυρώνει τη σημαντικότερη θέση των δύο κυβερνητικών εταίρων -στην ανύπαρκτη ακόμη επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία- για μη λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων, που τελικά αποδεικνύονται μάλλον αναπόφευκτα.

 

«Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι λειτουργεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Κρίσιμος και καθοριστικός είναι ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως και της Ν.Δ. Αυτό διασφαλίζει τη σταθερότητα, η ψήφος σας, το κουράγιο, οι ώμοι σας και πολλοί από σας το έχετε κάνει αυτό από το 2009, από τον Μάιο του 2010, το έχουμε κάνει μαζί με εμένα μπροστά από τον Ιούνιο του 2011», υπενθύμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του να σταματήσουν οι έριδες και οι αντιπαραθέσεις για τη συνεργασία με τη Ν.Δ, διότι όπως σημείωσε, «το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει τίποτα κρατώντας αποστάσεις ή γκρινιάζοντας. Κερδίζει όταν υπάρχουν αποτελέσματα για την οικονομία, τους πολίτες».

 

Μάλιστα, απαντώντας στην κριτική της ταύτισης με τη Συγγρού αμφισβήτησε το «κλασικό παραδοσιακό» δίπολο «Δεξιά-Αριστερά» με επίκληση στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τη θεώρηση του ΠΑΣΟΚ ότι «προοδευτικό είναι σήμερα το εθνικά υπεύθυνο».

 

Επίθεση σε Βορίδη – Πολύδωρα

 

Σε λόγους «εθνικής ευθύνης και ανάγκης» απέδωσε ωστόσο τη συμπόρευση με τη Ν.Δ., «με την οποία φυσικά έχουμε διαφορές», και για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κόντρας για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Μάκη Βορίδη και τον Βύρωνα Πολύδωρα κατονομάζοντάς τους και δηλώνοντας ότι «δεν περιμένουμε πιστοποιητικά ιστορικών φρονημάτων ή δημοκρατικής ή κοινωνικής επιτυχίας από κανέναν κ. Βορίδη και από κανέναν κ. Πολύδωρα». Αποκάλεσε δε τα στελέχη της γαλάζιας πλευράς «τους πιο χυδαίους εκπροσώπους της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής σκέψης που η κρίση τούς έχει επιτρέψει να νουθετούν τη δημοκρατία και να αμφισβητούν τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού».

 

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες έπλεξε το εγκώμιο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπογραμμίζοντας πως από κοινού με τον Ανδρέα Παπανδρέου αποτελούν αλληλοσυμπληρούμενους θεμελιωτές της εθνικής αυτής στρατηγικής της χώρας.

 

Με το χρονοδιάγραμμα οριστικοποίησης της νέας συμφωνίας της δικομματικής να παραμένει για ακόμη μία ημέρα αδιευκρίνιστο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για συμφωνία ενός γενικού πολιτικού πλαισίου με τον πρωθυπουργό και προγραμματική συμφωνία «που δεν μπορεί να είναι ρητορική, ένα κείμενο αρχών ή μια προεκλογική διακήρυξη, άρα θέλει δουλειά, επιμονή, σημασία στη λεπτομέρεια στην οποία κρύβεται ο διάβολος». Αναφέρθηκε επίσης σε επικαιροποίηση που θα εξειδικεύεται ανά νομοσχέδιο, δράση και πρωτοβουλία, δημιουργώντας την αίσθηση της περαιτέρω καθυστέρησης στην οριστική σύνταξη του οδικού χάρτη της δικομματικής, ενώ έθεσε υπόψη και την παράμετρο των θεσμικών εταίρων, των πιστωτών, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

 

Ανησυχίες βουλευτών

 

Πάντως, οι αιτιάσεις του κ. Βενιζέλου για το επίμαχο ζήτημα κατέστη εμφανές ότι δεν έπεισαν τους βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων, παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, εξέφρασαν ανησυχία για την αναβλητικότητα που παρατηρείται. Χαρακτηριστικότερη όλων η παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «δεν υπάρχει ακόμη γραπτό κείμενο για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας», ενώ παράλληλα τόνισε ότι η βαθύτερη κυβερνητική ανάμειξη του ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως άκριτη στήριξη και ψήφιση των πάντων. «Να προχωρούμε βήμα βήμα και να κρίνουμε κάθε φορά τι ψηφίζουμε ή όχι», εξήγησε, κατηγορώντας ανοιχτά τον Αντώνη Σαμαρά για επιλογή ρήξης στο ζήτημα της ΕΡΤ με σκοπό να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές «επειδή δεν βγαίνει το πρόγραμμα».

 

Αιχμές για όσους επικρίνουν δημοσίως την ηγεσία της Ιπποκράτους άφησε ο Απόστολος Κακλαμάνης, κάνοντας λόγο για «φιρφιρίκους που λένε στα κανάλια ότι ώς το 2011 όλα πήγαιναν καλά», μια αποστροφή που εκτιμάται ότι απευθυνόταν στον Γιάννη Ραγκούση.

 

Απουσία Γιώργου

 

Απόντος τελικά του Γιώργου Παπανδρέου και στη σκιά της ανακοίνωσης ότι παραλήφθηκε σφραγισμένο το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών για τη μαύρη τρύπα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε καμία παραπομπή στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να αποφευχθούν οι εσωκομματικές εντάσεις. Παρ’ όλα αυτά, με εύσχημο τρόπο στηλίτευσε την πολιτική τακτική του πρώην πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι το Κίνημα, στο σημείο που βρίσκεται ιστορικά, «δεν έχει περιθώρια για επιδείξεις ιδιαίτερου ρόλου ή δήθεν ιδιαίτερης ευαισθησίας». Τέλος, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου αντί εκδήλωσης για την 3η του Σεπτέμβρη όπου θα αξιολογηθούν η διαχρονική πορεία της παράταξης αλλά και τα πιο πρόσφατα γεγονότα, η περίοδος 2007–2009 και 2009-2011, όταν το τιμόνι της χώρας και του ΠΑΣΟΚ ανήκε στον κ. Παπανδρέου.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε αντίθεση με τη σκληρή στάση που τηρεί ο Φώτης Κουβέλης έναντι του ΠΑΣΟΚ μετά την έξοδο από την τρικομματική, κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, «ει δυνατόν χωρίς εξαιρέσεις», ώστε να συγκροτείται το μέγιστο δυνατό εύρος κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Scroll to top