04/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδιόρθωτα προκλητικός

      Pin It

Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου αρνήθηκε χθες να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών. Νέο ενδοκυβερνητικό εμφύλιο προκαλεί ο Σ. Αναστασιάδης της Ν.Δ. κάνοντας λόγο για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων του 2009

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

getFile1Προκλητική εμφάνιση πραγματοποίησε χθες στη Βουλή ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου, δεχόμενος ομοβροντία πυρών τόσο από την αντιπολίτευση, που ζήτησε την απομάκρυνσή του, όσο και από βουλευτές της Ν.Δ., που άφησαν αιχμές εις βάρος του τωρινού κυβερνητικού τους εταίρου (ΠΑΣΟΚ) για τα στατιστικά στοιχεία του 2009. Ο κ. Γεωργίου, από την πλευρά του, αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια είναι η αμοιβή του στη δημόσια θέση που κατέχει, ενώ παραδέχτηκε ότι και δήλωση «πόθεν έσχες» δεν υποβάλλει αλλά και από τις ασφαλιστικές εισφορές έχει –άγνωστο πώς– απαλλαγή!

 

«Ποια παραίτηση;»

 

Ακόμη και για την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του για τα κακουργήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και ψευδούς βεβαίωσης εις βάρος του Δημοσίου αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία (έλλειμμα και δημόσιο χρέος) του 2009, ο –πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ– κ. Γεωργίου δεν δίστασε να επιτεθεί και στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι η δίωξη «ασκήθηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας και της ποινικής δικονομίας, καθώς δεν κλήθηκαν οι μάρτυρες» που είχε προτείνει. Για το θέμα δε της παραίτησής του για ηθικούς λόγους, ούτε καν το συζητούσε…

 

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης έβαλε μία ακόμη «φωτιά» στη συνεργασία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το κόμμα του θεωρεί πως έγινε παραποίηση των στατιστικών στοιχείων του 2009, υπονοώντας δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ -με το οποίο συγκυβερνούν διαρκώς από τον Νοέμβριο του 2011- τα «φούσκωσε» για να μπει η χώρα στο Μνημόνιο. Ο κ. Γεωργίου τού υπενθύμισε πως η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αποδεχθεί επίσημα τα στατιστικά αυτά και πρόσθεσε με ελαφρά ειρωνεία: «Αν τα στοιχεία δεν είναι σωστά και είναι λιγότερα, τότε πήραμε ως Ελλάδα χρήματα που δεν χρειαζόμασταν, άρα μήπως να τα επιστρέφαμε;».

 

Σημείο τριβής στις λογομαχίες με τους βουλευτές αποτέλεσε η δήλωση που καλούνται να υπογράψουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ με την οποία τους απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν στοιχεία της υπηρεσίας «σε οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον φορολογικών, δικαστικών, αστυνομικών, στρατιωτικών ή άλλων αρχών».

 

Την αρχή έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) ζητώντας από τον κ. Γεωργίου εξηγήσεις για την επαγγελματική του σχέση με το ΔΝΤ, τις δικαστικές του περιπέτειες αλλά και για το έγγραφο των υπαλλήλων: «Ζηλέψατε τον Ομπάμα και δεν θέλετε Σνόουντεν στις ελληνικές υπηρεσίες;».

 

Η ερώτηση αυτή άγχωσε τον μέχρι τότε ψύχραιμο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος για αρκετά λεπτά έψαχνε τα χαρτιά του για να απαντήσει. Τη σκυτάλη από τον κ. Τσακαλώτο πήραν τόσο η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Μ. Χρυσοβελώνη όσο και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μίνα Ξηροτύρη. «Ημουν 25 χρόνια δημόσιος υπάλληλος, τέτοια έγγραφα κανείς δεν έχει διανοηθεί να ζητήσει μετά τη δικτατορία», σχολίασε η κ. Ξηροτύρη.

 

Αντιφάσεις για το ΔΝΤ

 

Απαντώντας ο κ. Γεωργίου επισήμανε ότι αυτό προβλέπεται από τον νόμο και από τον κώδικα ορθής πρακτικής των ευρωπαϊκών στατιστικών.

 

Είπε ακόμη ότι παραιτήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 16 Ιουλίου 2010 και ανέλαβε τα καθήκοντά του στην ΕΛΣΤΑΤ στις 2 Αυγούστου 2010. Ωστόσο μετά θυμήθηκε ότι από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2010 είχε άδεια άνευ αποδοχών από το ΔΝΤ. «Αρα επί έξι μήνες ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά είχε όλες τις δεσμεύσεις ενός υπαλλήλου του ΔΝΤ», σχολίαζαν βουλευτές μετά τη συνεδρίαση της χθεσινής επιτροπής της Βουλής.

 

Για το ζήτημα του «πόθεν έσχες» ανέφερε ότι απηύθυνε ερώτημα στην αρμόδια αρχή για το μαύρο χρήμα και ο πρόεδρός της Π. Νικολούδης τού απάντησε πως δεν είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να υποβάλλει δήλωση. Οσο για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών επισήμανε πως έκανε αίτηση εξαίρεσης, γιατί «δεν θα λάμβανε ποτέ όφελος από αυτή την εισφορά», χωρίς ωστόσο να πει περισσότερα.

Scroll to top