Pin It

Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες μπλόκαραν την έκδοση ψηφίσματος. Ο Ν. Χουντής από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί «καλύπτει μια πρωτοφανή πράξη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα»

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Φιλολογική συζήτηση» πραγματοποιήθηκε χθες στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ. «Φιλολογική», επειδή το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες «μπλόκαραν» στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωοομάδων το ενδεχόμενο να εκδοθεί ψήφισμα για το θέμα. Ωστόσο οι Ελληνες ευρωβουλευτές ακολούθησαν πλήρως τις απόψεις των κομμάτων τους, με την αντιπαράθεση να συγκεντρώνεται ανάμεσα στον Νίκο Χουντή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ρόδη Κράτσα από τη Ν.Δ.

 

Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

 

Την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ υπερασπίστηκαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπανικολάου μίλησε για «ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που ταυτόχρονα συνιστά αναβάθμιση της δημοκρατίας» και έβαλε κατά όσων «δεν χάνουν την ευκαιρία να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε οτιδήποτε νέο». Ο ευρωβουλευτής κατηγόρησε μάλιστα τον επικεφαλής των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, για «ασύστολα ψεύδη και συκοφαντία», όταν ο τελευταίος υποστήριξε ότι διορίστηκαν 300 εργαζόμενοι από συγκεκριμένο ελληνικό χωριό τρεις εβδομάδες πριν από το κλείσιμο της ΕΡΤ.

 

Ο Νίκος Χουντής από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι «καλύπτει τη βάρβαρη, πραξικοπηματική, πρωτοφανή πράξη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Προσέθεσε ότι από αυτή την υπόθεση κερδίζουν «τα ιδιωτικά κανάλια και όσοι περιμένουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία», ενώ απεναντίας «χάνει η δημοκρατία, χάνει η ελευθερία του Τύπου, χάνει ο πολιτισμός, χάνει η σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, χάνουν οι εργαζόμενοι που απολύονται».

 

Η Ρόδη Κράτσα παρενέβη χρησιμοποιώντας την μπλε κάρτα για διευκρινιστικές ερωτήσεις, και κατηγόρησε για το «μαύρο» στην ΕΡΤ τους εργαζόμενους. «Το μαύρο επήλθε γιατί οι εργαζόμενοι δεν υπάκουσαν στην απόφαση και ήθελαν πειρατικά, οι ίδιοι, να εκπέμπουν» είπε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Ο Νίκος Χουντής απάντησε ότι ο ισχυρισμός της «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» και πως πρέπει η ελληνική κυβέρνηση «να συμμορφωθεί με την απόφαση των δικαστηρίων, με το πρωτόκολλο του Αμστερνταμ, με οδηγίες που απαγορεύουν ομαδικές απολύσεις, και να επανέλθει η νομιμότητα».

 

«Πρόταση του ΠΑΣΟΚ»

 

Από το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η Συλβάνα Ράπτη, λέγοντας πως «το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν απόφαση του πρωθυπουργού Σαμαρά και όχι της τότε τρικομματικής κυβέρνησης» και πως το σχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ βασίζεται σε πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο Δημήτρης Δρούτσας εμφανίστηκε πιο επικριτικός, σημειώνοντας ότι η επιλογή του πρωθυπουργού για την ΕΡΤ «καταδεικνύει και την ποιότητα της δημοκρατίας που οραματίζεται ο ίδιος για την Ελλάδα», ενώ έκανε λόγο για «πλασματικό “success story”».

 

«Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια πράξη αντιδημοκρατική κι αδιανόητη για ευρωπαϊκή χώρα» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους Πράσινους, ενώ ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, που ανήκει πλέον στην ευρωομάδα των Φιλελευθέρων, σημείωσε πως «η επανεκκίνηση της ΕΡΤ με χαμηλότερο κόστος είχε λογική», ωστόσο «μεταρρυθμιστικές προφάσεις για τη βίαιη διακοπή της δεν είχαν ούτε λογική ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση». Το μέλος των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίτων Αρσένης, δήλωσε πως «δεξιά δημαγωγία είναι η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να κλείσει, πουλήσει, διαλύσει δημόσια αγαθά και υπηρεσίες προκειμένου να επιδείξει αποφασιστικότητα».

 

* Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χθες με την ΠΟΣΠΕΡΤ και επανέλαβε ότι πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθεί η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου και επισήμανε πως «η ελληνική κρατική ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να ανοίξει, με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και χωρίς απολύσεις».

 

[email protected]

Scroll to top