ecofin-stournaras-slider

05/07/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Ευρωπαϊκά «όχι» σε νέο «κούρεμα»

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσονται γνωστοί Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, προειδοποιώντας για ολέθριες συνέπειες.
      Pin It

«Μια γενναία απομείωση του δημοσίου χρέους είναι ικανή να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη» υποστηρίζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του προς την Berliner Zeitung, ο Πέτερ Μπόφινγκερ υπογραμμίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες στους πιστωτές. Σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στα συρτάρια τους ομόλογα κρατών μελών της ευρωζώνης ύψους τριών τρισ. ευρώ. Ο φόβος των απωλειών θα προκαλούσε μαζική φυγή κεφαλαίων.

Ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος αντιπροτείνει την υιοθέτηση της λύσης των «ευρωομολόγων», κάτι που ως γνωστόν απορρίπτει στη φάση αυτή το Βερολίνο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η έκδοση κοινών κρατικών ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση του μεταρρυθμιστικού ζήλου των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης.

Ο κ. Μπόφινγκερ υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις προς τις χώρες της κρίσης και θα καταστήσει ευνοϊκότερη την αναχρηματοδότησή τους. Πέραν τούτου, επισημαίνει ο κ. Μπόφινγκερ, θα μπορούσε η ΕΚΤ να προβεί σε μαζική αγορά κρατικών ομολόγων και να συμβάλει έτσι στη μείωση των επιτοκίων τους.

«Η αναδιάρθρωση δεν θα βοηθήσει»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών ZEW Κλέμενς Φούεστ, σε συνέντευξή του στη γερμανική Ραδιοφωνία, υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Τελικά, το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα λιτότητας που είχε δεσμευθεί από την αρχή και σε αυτό γίνονται πολύ λίγα», σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι μακροπρόθεσμα «οι πιστωτές θα πρέπει να πάνε στην κυβέρνηση στην Αθήνα και να την εξυπηρετήσουν, καθώς το χρέος, όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για πολύ καιρό». Ο κ. Φούεστ, ωστόσο, δεν θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε λύση, καθώς θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Scroll to top