Σύμφωνα με δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διασφαλίζει χαμηλά επιτόκια και ο μηχανισμός παρέμβασης της τράπεζας στις αγορές ομολόγων (ΟΜΤ) είναι απολύτως έτοιμος να ενεργοποιηθεί
→Η σχετική ηρεμία απειλήθηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία, των μετέωρων διαπραγματεύσεων για τη δόση του δανείου στην Ελλάδα και της ανόδου του πριμ ανάληψης κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές κρατικών ομολόγων της Ιταλίας
Του Μπάμπη Μιχάλη
Τη διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο υποσχέθηκε χθες ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, σε μια πρωτόγνωρη για την τράπεζα της ευρωζώνης κίνηση, που στόχο είχε να ηρεμήσει τις αγορές πριν είναι αργά.
Από τη σύστασή της πριν από 15 χρόνια –και σε αντίθεση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου– η ΕΚΤ είχε «διά ροπάλου» αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα κατευθύνσεις για τη νομισματική πολιτική και την πορεία των επιτοκίων της στο μέλλον. Με τη χθεσινή κίνηση ο Ντράγκι στέλνει επί της ουσίας μήνυμα για συνέχεια της παροχής εύκολου και φτηνού χρήματος στις ταραγμένες τον τελευταίο καιρό κεφαλαιαγορές. Η σχετική ηρεμία απειλήθηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία, των μετέωρων διαπραγματεύσεων για τη δόση του δανείου στην Ελλάδα, την άνοδο του πριμ ανάληψης κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και των άλλων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.
Με τη δέσμευση ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ χαμηλά για αρκετό καιρό ακόμη, ο Ντράγκι διαβεβαιώνει επί της ουσίας τους επενδυτές ότι μπορούν να ποντάρουν στο εύκολο χρήμα της ΕΚΤ. Υπογράμμισε μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για διευκρινίσεις σχετικά με τον ακριβή χρόνο της «παρατεταμένης περιόδου», ότι δεν πρόκειται «ούτε για 6 αλλά ούτε για 12 μήνες». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διασφαλίζει αφθονία ρευστότητας στο σύστημα και ότι ο μηχανισμός παρέμβασης της τράπεζας στις αγορές ομολόγων (ΟΜΤ) είναι απολύτως έτοιμος να ενεργοποιηθεί. Επανέλαβε παράλληλα ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική για όσο διάστημα χρειαστεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί λίγο νωρίτερα και ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ. Στην πρώτη του συνεδρίαση ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας ο Καναδός τραπεζίτης έσπασε και αυτός συνήθειες του παρελθόντος τονίζοντας ότι δεν επίκειται μεσοπρόθεσμα αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία.
Οι κινήσεις των δύο κεντρικών τραπεζιτών έρχονται σε αντίθεση με την προ μηνός ανακοίνωση του προέδρου της αμερικανικής Fed Μπεν Μπερνάνκι για επικείμενο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης ΙΙΙ και σταδιακή ελαχιστοποίηση των αγορών κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Συνετέλεσαν στην πτώση του ευρώ σε νέο χαμηλό πέντε εβδομάδων -ενδοσυνεδριακά κάτω και από τα 1,29 δολάρια- ενώ ενίσχυσαν τις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων και έδωσαν ώθηση στα χρηματιστήρια.
Το ευρώ υποχώρησε συγκεκριμένα ώς τα 1,2883 δολάρια, η στερλίνα υποχώρησε στα 1,5074 δολάρια – το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Μαΐου. Επίσης οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,6%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις και των ισπανικών και των ιταλικών τίτλων. Μικρή αποκλιμάκωση περίπου 20 μονάδων βάσης, στο 7,32%, σημείωσαν και οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων Οι ευρωπαϊκές μετοχές, από την άλλη πλευρά, εκτοξεύθηκαν 3,1% υψηλότερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και έναν μήνα.