05/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μανωλης Μητσιάς κορυφαίος του χορού σε αριστοφανική παράσταση του Κραουνάκη

Στη Μικρή Επίδαυρο μια φορά

      Pin It

 Δεν συνεργάζονται πρώτη φορά. Ο μεγάλος μας, όμως, τραγουδιστής, που έχει πει τα πάντα στην καριέρα του, παίρνει το βάπτισμα του πυρός σε ένα τρελό διονυσιακό ελληνικό γλέντι, που συνδέει την Αθήνα του Πελοποννησιακού πολέμου με την Αθήνα του ΔΝΤ

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

getFile (108)Η Λυσιστράτη μπλέκει με το ΔΝΤ, ο Πλούτος με την ύφεση, ο αριστοφανικός λόγος με τη σημερινή Ελλάδα, το χθες με τις μουσικές του Σταμάτη Κραουνάκη. Με μια παράσταση που ξεχειλίζει ορμή, getFile (110)τραγούδια και αιχμές εγκαινιάζονται απόψε οι εκδηλώσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Ο συνθέτης μαζί με την ομάδα του, τη Σπείρα Σπείρα, και με κορυφαίο του χορού τον Μανώλη Μητσιά, στήνουν μια γιορτή με τίτλο «Αριστοφάνης τώρα – το γλέντι της κωμωδίας».

 

Στόχος της παράστασης -η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί και στις ευρωπαϊκές σκηνές- είναι να απελευθερώσει την ανάμνηση ενός διαχρονικού διονυσιακού ελληνικού γλεντιού. Τις μουσικές έχουν συνθέσει οι Σταμάτης Κραουνάκης, Αρης Βλάχος και Κώστας Μπαλταζάνης, ενώ τα κατάλευκα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο Τάκης Χατούπης.

 

«Είμαι σε άγνωστα μονοπάτια και αυτό μου δημιουργεί μια σχετική ανασφάλεια», μας λέει ο Μανώλης Μητσιάς εν μέσω προβών και άγχους για τον ρόλο που θα κληθεί να ερμηνεύσει απόψε.

 

«Ευτυχώς ο Σταμάτης, με τη δουλειά που έχει κάνει, λύνει όλα τα προβλήματα ακόμα και για μένα που δεν έχω αναλάβει ποτέ στο παρελθόν τέτοιο ρόλο σε ζωντανή παράσταση. Το να τραγουδάς σε ένα θεατρικό δρώμενο έχει υψηλές απαιτήσεις. Νομίζω θα τα καταφέρω».

 

Στην πραγματικότητα ο συνθέτης έχει επιλέξει αποσπάσματα από εννέα κωμωδίες του Αριστοφάνη και με μια ιδιαίτερη συρραφή επιχειρεί να στήσει ένα αριστοφανικό γλέντι και να αναδείξει τη διαχρονικότητα των κειμένων. «Οι στίχοι και τα αποσπάσματα που έχουν επιλεγεί έχουν ως κοινό παρονομαστή τις αναφορές στο σήμερα. Είναι σκέψεις 3.000 ετών που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν χθες. Είναι κουβέντες που περιγράφουν την Ελλάδα του σήμερα, γι' αυτό και έχει τόση σημασία να τα ακούσουμε ξανά».

 

Και ποια σημερινά θέματα θα ακούσουμε; «Θα τραγουδήσουμε για τη φτώχεια, το ΔΝΤ, την οικονομική δυσχέρεια, την ύφεση σε όλους τους τομείς, τις καταστάσεις που υφίστανται οι άνθρωποι, τις ζωές που αλλάζουν, τους χαρακτήρες που βγαίνουν στην επιφάνεια», λέει ο Μανώλης Μητσιάς.

 

Τι λέει, όμως, ο Σταμάτης Κραουνάκης για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται αυτό το πέρασμά του από την Επίδαυρο; «Αθήνα: πόλεμος τότε, πόλεμος τώρα. Τότε Πελοποννησιακός, τώρα οικονομικός. Πάντα ο πόνος είναι ίδιος. Την εποχή της μεγάλης πτώσης, της ύψιστης στιγμής του ελληνισμού, η κωμωδία ανέλαβε το χρέος να κάνει το καρδιογράφημα της πτώσης και να αποτελέσουν αυτές οι έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του προγόνου μας τη μαρτυρία της ελληνικής “κατάρας”. Οπως σμίξανε τα έργα και εκτινάσσονται δυνατά οι στίχοι των παραβάσεων, θα έλεγε κανείς ότι το «Αριστοφάνης τώρα» –με όχημα τη μουσική– είναι ένας μεγάλος ύμνος στην πόλη, στη δημοκρατία, στον τόπο που γέννησε τους ποιητές και ένα σκληρό χαστούκι στη διαφθορά. Ολα μ’ ένα αθώο, μετέωρο χαμόγελο, σαν άναυδοι από το πιθανό θαύμα».

 

Στα τραγούδια που έχει συνθέσει βασικές του επιρροές παραμένουν διάφορα είδη της ελληνικής μουσικής: το παραδοσιακό τραγούδι, η βυζαντινή μουσική, η σύγχρονη λαϊκή, ακόμα και οι πιο ροκ ρυθμοί. «Βασικά η δεινότητα του Σταμάτη στο λαϊκό τραγούδι είναι αυτή που απογειώνει την παράσταση και την κάνει κατανοητή ακόμα και σε εκείνους που δεν καταλαβαίνουν ελληνικά», επισημαίνει ο Μανώλης Μητσιάς. «Υπάρχει βέβαια κι ένα κομμάτι που το απόλαυσα πολύ, το οποίο έχει βυζαντινές καταβολές. Πρόκειται για έναν πολύ ευφυή συνθέτη που δίνει παγκόσμιες διαστάσεις στον Αριστοφάνη».

 

INFO: Τη μετάφραση αλλά και προσαρμογή των στίχων έχουν επιμεληθεί οι Κ. Χ. Μύρης, Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτης Κραουνάκης. Χορογραφία, κίνηση: Αγγελική Στελλάτου. Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α: 25 ευρώ, Ζώνη Β: 20 ευρώ, Φοιτητικό/άνω των 65: 10 ευρώ, Ανέργων, ΑμεΑ: 5 ευρώ. Σήμερα και αύριο, 21.30.

 

Scroll to top