07/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε

      Pin It

Κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν στο πακέτο των απολύσεων και προσπαθούν να διαχειριστούν τον χρόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

22getFileΜετά μια πλήρη περιστροφή γύρω από το τραπέζι των συζητήσεων, η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα συνέκλιναν στο πακέτο της συμφωνίας και σήμερα αναμένεται να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες. Η κατάληξη είχε προδιαγραφεί -όπως πάντα, παρά την ατμόσφαιρα θρίλερ- από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με δηλώσεις επί δηλώσεων για την πορεία του προγράμματος και θετικές εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

 

Μέχρι το επόμενο ραντεβού με την τρόικα, τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει όλα τα μέτωπα που έχει ανοιχτά, με πρώτο και κρισιμότερο αυτό της ΕΡΤ, και να δώσει την αίσθηση ότι κινείται με σχέδιο και σταθερά βήματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει χωρίς κοινωνικές εντάσεις μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία. Την ίδια αγωνία, άλλωστε, δείχνουν και οι κυβερνητικοί παράγοντες στο Βερολίνο, από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε μέχρι και τα μέλη του συμβουλίου των οικονομικών, που τις τελευταίες μέρες σπεύδουν με κάθε ευκαιρία να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Σαμαρά.

 

Το πολυνομοσχέδιο

 

Τα νέα μέτρα θα πάρουν τη μορφή πολυνομοσχεδίου που θα παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και την επομένη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν υπάρχει η παραμικρή ανησυχία για την υπερψήφιση του νέου πακέτου, παρά το γεγονός ότι και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. και αυτή του ΠΑΣΟΚ είναι μουδιασμένες και πολλοί βουλευτές επιφυλάσσονται να μιλήσουν μετά την κατάθεση του σχεδίου.

 

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, το νέο πακέτο «εξειδικεύει τα προαπαιτούμενα της προηγούμενης συμφωνίας με την τρόικα και δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα». Ωστόσο οι απολύσεις, απομακρύνσεις και μετακινήσεις εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να προκαλέσουν νέο κοινωνικό σοκ και αντιδράσεις. Στο μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι το πρόγραμμα έτσι όπως έχει καταρτιστεί από τα υπουργεία που εμπλέκονται «είναι το ηπιότερο που θα μπορούσε να γίνει», ωστόσο αυτή η αναφορά παραπέμπει στα χρονοδιαγράμματα και όχι στον αριθμό των υπαλλήλων που θα απολυθούν ή θα περάσουν με τη διαθεσιμότητα στον προθάλαμο της απόλυσης (αναλυτικά ρεπορτάζ στις σελ. 68, 69).

 

Αυτό που επιζητούσε από την αρχή των συζητήσεων με την τρόικα η κυβέρνηση ήταν η μετάθεση της έναρξης του προγράμματος. Και όπως προκύπτει από όλες τις πληροφορίες, κατάφερε να πάρει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, προκειμένου οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του προγράμματος να ξεκινήσουν μετά τον Σεπτέμβριο. Σε αντάλλαγμα υπήρξε από πλευράς υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης η δέσμευση ότι θα επισπευσθούν οι απολύσεις, κάτι που θα πρέπει να αποτυπωθεί με σαφήνεια και στο πολυνομοσχέδιο, με οδικό χάρτη απολύσεων ανά μήνα.

 

Ανάλογη τακτική διαχείρισης του χρόνου δείχνει να ακολουθεί και το Eurogroup, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο θα δώσει τη Δευτέρα το πράσινο φως για τη δόση, αλλά η εκταμίευση θα γίνει σταδιακά με το μεγαλύτερο μέρος να μετατίθεται το φθινόπωρο. Αυτή η ιδιότυπη συμφωνία καθιστά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου ορόσημο και για την πολιτική της Ε.Ε. αλλά και για τις επόμενες κινήσεις του Αντ. Σαμαρά. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο βλέπουν ότι μέρα με τη μέρα η κοινωνική κατάσταση επιδεινώνεται και πολλοί φοβούνται ότι μετά το θέρος τα όποια αποθέματα ανοχής για την πολιτική αυτή θα εξανεμιστούν.

 

Διάλογος για το χρέος το φθινόπωρο

 

Εντούτοις προσβλέπουν ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές θα αρχίσει ο διάλογος για την επαναδιατύπωση της πολιτικής της Ε.Ε. έναντι της κρίσης χρέους. Σήμα προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δοθεί με επίσπευση των διαδικασιών για την τραπεζική ενοποίηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η κατάληξη αυτών των συζητήσεων είναι πολύ νωρίς για να προδιαγραφεί, όπως και οι επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα. Πλην όμως και η έναρξη της διαδικασίας, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, δίνει στην κυβέρνηση περιθώρια πολιτικών ελιγμών. Διαφορετικά ούτε οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν λόγο να πιστεύουν στη συνέχιση του προγράμματος, αφού όλα τα βασικά μεγέθη της οικονομίας επιδεινώνονται.

 

● «Η νέα κυβέρνηση των προθύμων κάνει παζάρια στις πλάτες του ελληνικού λαού, δρομολογώντας νέες απολύσεις, χαράτσια, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει ότι «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα γαντζωθούν στις καρέκλες τους και πώς θα υλοποιήσουν στο ακέραιο τις απαιτήσεις της τρόικας».

Scroll to top