Pin It

Τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προανακριτική επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ελεγχθεί για όλα όσα προσάπτονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο εξακολουθεί να «δείχνει» ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τονίζοντας πως πρέπει να ελεγχθεί για όλα όσα προσάπτονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου, πλην του αδικήματος της πλαστογραφίας. Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει σοβαρούς προβληματισμούς για τον τρόπο που συντάσσεται το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών (αντιδικονομικό κλείσιμο εργασιών της Επιτροπής, αδίκημα νόθευσης που δεν στοιχειοθετείται, απουσία αδικημάτων υπεξαγωγής και πλαστογραφίας).

 

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι βουλευτές – μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας και Σταύρος Κοντονής ανέλυσαν το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως θέλουν μια επιτροπή βουλευτών και όχι κομμάτων με διαφορετικά πορίσματα και για τον λόγο αυτό δεν θα καταθέσουν δικό τους πόρισμα, αλλά μια πολυσέλιδη «εμπεριστατωμένη γνώμη», στην οποία καταγράφεται πλήρως το ιστορικό της υπόθεσης και οι ευθύνες των εμπλεκόμενων προσώπων.

 

3 κακουργήματα

 

Ζητούν ακόμη να συνεδριάσει εκ νέου η προανακριτική, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα λάβουν τις σχετικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στον Γ. Παπακωνσταντίνου προσάπτουν τρία κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία, πλαστογραφία και υπεξαγωγή εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος). Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) του καταλογίζονται δύο κακουργήματα (απιστία και νόθευση εγγράφου) και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Οπως εξήγησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, «το πραγματικό αδίκημα είναι η πλαστογραφία, γιατί η νόθευση προϋποθέτει αλλοίωση του αρχικού CD, το οποίο δεν έχει καν βρεθεί». «Η πλειοψηφία δεν συμπεριέλαβε και το αδίκημα της υπεξαγωγής, γιατί τότε θα έπρεπε να ήταν κατηγορούμενος και ο κ. Βενιζέλος», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

 

Αναφερόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «εκπεφρασμένη δήλωση της πλειοψηφίας να συγκαλυφθούν και να μην αναζητηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου», οι οποίες, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι: απιστία στην υπηρεσία, υπεξαγωγή εγγράφου και παράβαση καθήκοντος. Συμπλήρωσε μάλιστα πως πρέπει να διαβιβαστούν τα πρακτικά από τις δύο καταθέσεις του στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ στην τακτική Δικαιοσύνη και ότι «είναι ερευνητέα η ποινική του ευθύνη για το διάστημα που είχε στην προνομιακή του κατοχή τη λίστα (Μάρτιος – Οκτώβριος 2012) χωρίς να είναι υπουργός Οικονομικών».

 

Για τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως «ενισχύθηκαν τα στοιχεία ευθύνης του για την υπόθεση και δεν επιτρέπεται να μη συζητηθούν».Ο Θ. Δρίτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει διερευνήσει μέχρι σήμερα τα υπόλοιπα 2.059 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ.

 

Οι υπογραφές

 

Την απορία του για ποιο λόγο υπάρχουν οκτώ υπογραφές βουλευτών στο πόρισμα της πλειοψηφίας, ενώ είναι επτά οι εκπρόσωποι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Στ. Κοντονής, κατηγορώντας παράλληλα για εκτροπή τον πρόεδρο της προανακριτικής Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος δεν έδωσε καν στον ΣΥΡΙΖΑ το «προκατασκευασμένο» πόρισμα.

 

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ακόμη πως πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω «η συμμετοχική δράση Παπακωνσταντίνου – Καπελέρη – Διώτη», αλλά και με βάση τα emails Διώτη – Παπακωνσταντίνου να διερευνηθεί «η ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων περί την υπηρεσία και την απονομή της δικαιοσύνης».

 

Με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας, αλλά και τη σύσταση ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου με αυξημένες αρμοδιότητες για το ίδιο ζήτημα.

Scroll to top