07/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο big brother των big data

      Pin It

Επρεπε να γίνει πρωτοσέλιδο ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τους πάντες για να σοκαριστούμε. Κι όμως, όλοι το ξέραμε. Γιατί; Γιατί γίνεται. Και γιατί είμαστε εύκολα θύματα

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

getFil40eΚαι να που η τεχνολογία έγινε πρωτοσέλιδο. Οχι ακριβώς η ίδια, αλλά η χρήση της, αυτά που κουβεντιάζουμε κάθε εβδομάδα από αυτή τη σελίδα. Το αμερικανικό σύστημα παρακολούθησης Prism και το βρετανικό αντίστοιχό του Tempora έχουν εξοργίσει ολόκληρο τον πλανήτη. Οι διαμαρτυρίες πέφτουν βροχή σε διπλωματικό επίπεδο. Η Κίνα, που ήταν στο στόχαστρο εδώ και καιρό ως χώρα που δεν σεβόταν την ελευθερία του λόγου και ως χώρα που λογόκρινε το Διαδίκτυο, έχει ξεσπαθώσει. Η Ευρώπη είναι αποσβολωμένη. Πανικός παντού. Παρακολουθούσαν την Ε.Ε. Παρακολουθούσαν την Ελλάδα. Κι όχι ότι δεν το υποψιαζόμασταν…

 

Απ’ ό,τι φαίνεται λοιπόν, κάθε λέξη μας, ιδιαίτερα αυτές που ανεβάζουμε στις εφαρμογές web 2.0 αποθηκεύεται, εξετάζεται και αξιολογείται. Και όταν λέμε web 2.0 εννοούμε όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές. Και άρα και τα social media. Κάθε μας λέξη αποθηκεύεται στο υπολογιστικό νέφος (cloud) και από εκεί ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα, επεξεργάζεται από ειδικές εφαρμογές και τελικά μπορεί να μας στοιχίσει.

 

Οι περισσότεροι θυμώνουν. Οι εταιρείες το αρνούνται. Μη μασάτε. Ολοι το ξέραμε. Μα είναι δυνατόν ν’ ανεβάζεις κάτι στο δίκτυο και να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε να το επεξεργαστεί; Τη συμβουλή να έχω δικό μου σέρβερ για τα mails μου την πήρα από φίλο μου τεχνικό 20 χρόνια πριν. Να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας: καμία από τις σύγχρονες τεχνολογίες της επικοινωνίας δεν είναι ασφαλής. Εάν έχετε κάτι να κρύψετε, προτιμήστε ταχυδρομικά περιστέρια. Τα υπόλοιπα…

 

Οι κυβερνήσεις θέλουν να αποτρέψουν την τρομοκρατία. Να μην μπούμε καλύτερα στη συζήτηση εάν έχουν δίκιο – είναι μεγάλη. Μπορούν να μας παρακολουθούν οι εγχώριες μυστικές υπηρεσίες, για το καλό της χώρας; Ή μήπως είναι καλύτερο να το κάνουν οι αμερικανικές για την ασφάλεια όλου του πλανήτη; Τι είπατε, κανένας; Ε, τότε να βγαίνετε βόλτα με τους φίλους σας και να μην κάνετε chat στο facebook. Υπάρχουν λύσεις για όλα.

 

Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, θέλουν να πουλήσουν. Κι αυτές αναλύουν την κάθε μας λέξη, για να σχεδιάσουν το καταναλωτικό προφίλ μας και να μας πουλήσουν προϊόντα στοχευμένα. Να μας προτείνουν υπηρεσίες που χρειαζόμαστε. Κακό είναι; Κάκιστο, όλοι πρέπει να θυμώνουμε όταν κάποιος πάει να φτιάξει το ψυχογράφημά μας.

 

Κυβερνήσεις από τη μία, εταιρείες από την άλλη. Πώς να γλιτώσεις;

 

Ο ένας τρόπος είναι ν’ αντιδράσουμε ως πολίτες. Οι μέθοδοι γνωστές και δημοκρατικά κατοχυρωμένες, δεν θα τις εφεύρουμε εμείς. Και πρέπει να το κάνουμε. Ο άλλος είναι να βάλουμε μια και καλή στο κεφάλι μας ότι στο δίκτυο όλα είναι ΔΗΜΟΣΙΑ: η αλληλογραφία μας, ο αριθμός της πιστωτικής μας κάρτας, η συνομιλία με την κολλητή, τα έγγραφα που ανταλλάσσουμε… τα πάντα.

 

Οταν το κατανοήσουμε βαθιά, τότε θα αποκτήσουμε αυτόματα και τα εργαλεία για να αμυνθούμε. Γιατί όπως αποδεικνύεται καθημερινά, σ’ αυτόν τον κόσμο που ζούμε είμαστε απροστάτευτοι και ανοχύρωτοι. Δεν δίνω την πιστωτική μου κάρτα, βγάζω μια προπληρωμένη ειδικά για τις πληρωμές στο δίκτυο. Δεν αποκαλύπτω προσωπικά μου στοιχεία, πέρα από τα δημόσια. Δεν ανεβάζω φωτογραφίες που δεν θα μπορούσαν να δημοσιευτούν σε οποιοδήποτε περιοδικό. Δεν, δεν, δεν…

 

Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ζούμε σε, τύποις τουλάχιστον, δημοκρατικές κοινωνίες, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να το κλείσουμε το ρημάδι μας διά παντός για να μην καταλήξουμε σε κανένα μπουντρούμι…

 

…………………………………………………………………………………………………..

 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ

 

getFile42Από την 1η Ιουλίου 2013 ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περιαγωγή μείωσε τα ανώτατα όρια τιμών για τηλεφόρτωση δεδομένων κατά 36%, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μπορούν πολύ φτηνότερα να χρησιμοποιούν χάρτες, να βλέπουν βίντεο, να ελέγχουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα και να επικαιροποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η περιαγωγή δεδομένων θα είναι πλέον το 2013 έως 91% φτηνότερη σε σύγκριση με το 2007. Κατά την περίοδο αυτή ο όγκος της αγοράς περιαγωγής δεδομένων αυξήθηκε κατά 630%. Οι δύο αυτές τάσεις σημαίνουν ότι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν σημαντικές νέες ευκαιρίες χάρη στις προσπάθειες της Ε.Ε.

 

Η Ε.Ε. έχει επιτύχει μειώσεις των τιμών λιανικής πώλησης μεταξύ κλήσεων, σύντομων μηνυμάτων (SMS) και δεδομένων σε ποσοστό άνω του 80% από το 2007. Κάθε χρόνο εκατομμύρια Ευρωπαίοι επισκέπτονται την Κροατία, η οποία προσχώρησε στην Ε.Ε. την 1η Ιουλίου.

 

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Neelie Kroes, δήλωσε: «Η Ε.Ε. πρέπει να αφορά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι πρόσφατες περικοπές τιμών σημαίνουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη σας για το καλοκαίρι και αποτελούν σημαντικό βήμα προς την κατάργηση αυτών των πριμ μια για πάντα. Αυτό είναι καλό τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, διότι συμβάλλει στην εξάλειψη του φόβου και στη διεύρυνση της αγοράς».

 

Τα νέα ανώτατα όρια τιμών, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2013, είναι:

 

* Τηλεφόρτωση δεδομένων ή περιόδευση στο Διαδίκτυο — 45 λεπτά ανά MegaByte (MB) (η χρέωση γίνεται ανά kilobyte που χρησιμοποιείται) + ΦΠΑ (36% μείωση σε σχέση με το 2012).

 

* Πραγματοποίηση κλήσεων — 24 λεπτά/λεπτό + ΦΠΑ (μείωση 17% σε σχέση με το 2012).

 

* Λήψη κλήσης — 7 λεπτά/λεπτό + ΦΠΑ (12,5% μείωση σε σχέση με το 2012).

 

* Αποστολή γραπτού μηνύματος — 8 λεπτά + ΦΠΑ (μείωση 11% σε σύγκριση με το 2012).

 

Οι εταιρείες τηλεφωνίας είναι ελεύθερες να προσφέρουν φτηνότερες τιμές και ορισμένες έχουν ήδη αρχίσει να καταργούν συνολικά τα πριμ περιαγωγής για φωνητικές υπηρεσίες και SMS ή να προσφέρουν περιοχές ελεύθερης περιαγωγής σε διάφορα τμήματα της Ευρώπης. Ενημερωθείτε…

 

……………………………………………………………………………………

 

e-ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

getFile41Σε μια νέα σελίδα, στη διεύθυνση WeLiveSecurity.com, φιλοξενείται μια πληρέστατη πλατφόρμα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τον τομέα της ασφάλειας, αναλύσεις για κυβερνοαπειλές και χρήσιμες συμβουλές. Το WeLiveSecurity απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, καθώς συνδυάζει την τεχνογνωσία των εμπειρογνωμόνων με την αρθρογραφία απλών καταναλωτών που προσφέρουν πληροφορίες και εκπαίδευση πάνω στο θέμα της ασφάλειας.

 

Η πρωτοβουλία ανήκει στην εταιρεία ESET, η οποία επιστράτευσε ερευνητές malware και τους «research fellows», όπως οι Righard Zwienenberg, Pierre-Marc Bureau, David Harley, Alexandr Matrosov και Robert Lipovsky, για να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν τους αναγνώστες για θέματα διαδικτυακής ασφάλειας. Με καθημερινές ειδήσεις και άρθρα τύπου «how-to» για τους απλούς αναγνώστες, αλλά και με διεξοδικές αναλύσεις και white papers για τους πιο εξειδικευμένους αναγνώστες, το WeLiveSecurity.com αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο ενημέρωσης για όποιον ενδιαφέρεται και ασχολείται με το θέμα της ασφάλειας.

 

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές έχουν εργαστεί σε εκατοντάδες έργα, αποκαλύπτοντας γεγονότα που σχετίζονται με hackers και άλλες ενέργειες κυβερνο-εγκλήματος στην Ευρώπη, τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ, για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Αναλύοντας τη μεθοδολογία και εντοπίζοντας τη ρίζα καθώς και τη διάδοση του malware, έχουν βοηθήσει χρήστες, εταιρείες και κυβερνητικά ιδρύματα να προστατευτούν σε πολλές περιπτώσεις, όπως συνέβη με το ACAD/Medre.A των AutoCAD, το στρατιωτικό Georbot στη Γεωργία, το trojan Flashback που επιτέθηκε σε Mac, το backdoor Linux/Cdorked.A στους apache, κ.ά.

 

«To WeLiveSecurity.com θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση αναφορικά με τα ευρήματα από το παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών της ESET, όπως συνέβη και στην περίπτωση της στοχευμένης επίθεσης malware με στόχο την κλοπή δεδομένων στο Πακιστάν, που πρόσφατα αναλύθηκε από τον Jean-Ian Boutin, malware researcher της ESET. Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές μόλυνσης του κακόβουλου αυτού κώδικα, όπως binaries με πλαστές υπογραφές συνημμένα σε e-mail, βοηθά τις επιχειρήσεις και τους απλούς χρήστες να βελτιώνουν την προστασία τους», δήλωσε ο Στέφεν Κομπ, «Ευαγγελιστής Ασφάλειας» της ESET.

 

Η πλατφόρμα WeLiveSecurity.com είναι διαθέσιμη στα αγγλικά και αναμένεται η ισπανική της εκδοχή πριν από το τέλος του 2013. Μελλοντικά, το portal θα διατίθεται και σε άλλες γλώσσες, ανάλογα με τις ειδικές τοπικές ανάγκες.

 

Scroll to top