Pin It

Πλήρης φάκελος με στοιχεία για όσα είχαν σχεδιαστεί για την ΕΡΤ μέχρι και το 2014 υπήρχαν, αλλά η σημερινή κυβέρνηση και η διοίκηση που τοποθέτησε δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση αξιοποίησης όλων αυτών

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

54

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ολοκληρωμένο πενταετές σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΡΤ όχι απλά υπήρχε, αλλά το είχαν στη διάθεσή τους τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης όσο και οι διοικήσεις που τοποθέτησαν (με διευθύνοντες συμβούλους τους Νίκο Σίμο και Γκίκα Μάναλη) από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και τη στιγμή που έριξαν μαύρο στις συχνότητές της. Τα στοιχεία που διαθέτει η «Εφ.Συν.» αποδεικνύουν όσα έχουμε καταγράψει από τη στιγμή που μπήκε το λουκέτο.

 

Φόροι και εισφορές

 

Τα Δ.Σ. της ΕΡΤ επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή την περίοδο που πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είχε αναλάβει ο Θανάσης Παπαγεωργίου (ο επονομαζόμενος «γάτος»), είχαν προχωρήσει σε πενταετές σχέδιο στο οποίο προβλεπόταν το συμμάζεμα των οικονομικών, οι καταβολές στην κεντρική κυβέρνηση υπό μορφή φόρων/εισφορών, η σταδιακή μείωση προσωπικού, η διαμόρφωση των ψηφιακών μπουκέτων, η μείωση των περιφερειακών ραδιοσταθμών κ.ά.

 

Μελετώντας, μάλιστα, τα συγκεκριμένα στοιχεία, διακρίνει κανείς ότι η κατάσταση πήγαινε καλύτερα από τις προβλέψεις που είχαν γίνει.

 

Οι περιφερειακοί

 

Για παράδειγμα, ενώ προβλεπόταν ότι το προσωπικό (αορίστου χρόνου) θα έφτανε τους 2.929 το 2013, αυτό έχει φτάσει φέτος στους 2.654. Κάτι που σημαίνει ότι, αν υπολογιστούν οι συνταξιοδοτήσεις και ίσως κίνητρα για πρόωρες, θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη περισσότερο.Το σχέδιο προέβλεπε οι 19 περιφερειακοί σταθμοί να μειωθούν αρχικά σε 11 με προσεχώς τέσσερις «δορυφορικούς» (Ορεστιάδα, Φλώρινα, Λάρισα και Χανιά) και ανταποκριτές σε Καβάλα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πύργο, Ζάκυνθο και Καλαμάτα.

 

Οι ανύπαρκτες πωλήσεις του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», κατά τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Σίμο Κεδίκογλου, σύμφωνα με τα στοιχεία από το σχέδιο των διοικήσεων Παπαγεωργίου φαίνεται να αποφέρουν ετησίως 1.900.000 ευρώ. Από το 2011 και μετά δεν υπάρχει καμία ενίσχυση από το υπουργείο Οικονομικών αλλά ούτε καν η εκ του νόμου προβλεπόμενη για το δορυφορικό πρόγραμμα. Τα διαφημιστικά έσοδα μειώνονται αισθητά από το 2011 και μετά, φθάνοντας κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ, με το ανταποδοτικό τέλος να αποφέρει ετησίως περίπου 300 εκατ. ευρώ. Παρά τη μείωση των εσόδων, η ΕΡΤ καταφέρνει να βγάζει επιτέλους πρωτογενή πλεονάσματα, με αποτέλεσμα μέσα σε μια διετία να απομειώσει τις συσσωρευμένες ζημίες της από τα περίπου 175 εκατ. ευρώ κάτω από τα 65 εκατ. ευρώ.

 

Το μισθολόγιο

 

Σε αυτό το σχέδιο, μάλιστα, περιγράφονται αναλυτικά (ανά ειδικότητα, μορφωτικό επίπεδο, κατηγορία) οι μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού της ΕΡΤ που κινούνται μεταξύ 30% και 35% και η εξέλιξη της μισθολογικής δαπάνης με βάση το νέο μισθολόγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος μισθός το 2009 ήταν 2.856 ευρώ, τον Οκτώβριο του 2010 μειώθηκε στα 2.021 ευρώ και προβλεπόταν περαιτέρω μείωση στα 1.464 ευρώ με το νέο μισθολόγιο.

 

Στο σχέδιο καταγράφονται και καταβολές στην κεντρική κυβέρνηση περίπου 80 έως και 86 εκατ. ευρώ ετησίως (από το 2010 έως και το 2014) για: ΦΠΑ, ΦΜΥ, Ταμεία, παρακρατήσεις, εισφορές σε ΙΚΑ κ.ά. Δεν έχει υπολογιστεί βέβαια η πρόσθετη φετινή αφαίμαξη των περίπου 70 εκατ. ευρώ που πήγαν στο ΛΑΓΗΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ (25%).

 

Αναπάντητα «γιατί»

 

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν περαιτέρω αυτά τα σχέδια. Γιατί δεν σχεδιάστηκε ένα οργανόγραμμα έχοντας τα παραπάνω ως βάση με στόχο και τη μείωση του προσωπικού αλλά και την αλλαγή φυσιογνωμίας και λειτουργίας της ΕΡΤ; Γιατί, αντ’ αυτού, είχαμε προσλήψεις ειδικών συμβούλων και προσωπικού ειδικών θέσεων, με τους περισσότερους να μην προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο;

 

Γιατί άρχισαν εκ νέου τις μεικτές παραγωγές; Γιατί τελικά… οδήγησαν στην πραξικοπηματική ενέργεια να ρίξουν μαύρο στις συχνότητες της ΕΡΤ; Και αλήθεια, για όλα αυτά κανείς δεν είναι υπόλογος; Κανένας δεν έχει ευθύνες;

 

[email protected]

Scroll to top