Παρά τα πρώτα 30 εκατ. ευρώ που πήρε η «Ακτωρ» για την επέκταση της γραμμής του Μετρό στην Καλαμαριά, οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε υποχρεωτική άδεια μέχρι να στηθούν τα εργοτάξια
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Αλλα μέτρα και σταθμά για τους εργαζόμενους στο Μετρό και άλλα για τις κατασκευαστικές… Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση της γραμμής στην Καλαμαριά κι ενώ δεν έχει στηθεί καν εργοτάξιο, δόθηκαν ήδη 30 εκατομμύρια από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Στο μεταξύ, μετά από σχετική εντολή της κοινοπραξίας, σε υποχρεωτική άδεια βρέθηκαν από τις 3 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Η σύμβαση παραχώρησης του έργου επέκτασης της γραμμής προς την Καλαμαριά με την ανάδοχο εταιρεία «Ακτωρ ΑΤΕ» υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου. Το έργο, προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει πέντε νέους σταθμούς (νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Προβλέπονται επίσης κατασκευή υποδομών για τη μελλοντική επέκταση προς αεροδρόμιο και οργανωμένος χώρος μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές, ενώ προγραμματίζεται και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων.
Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018, ενδεχομένως δηλαδή νωρίτερα από την κύρια γραμμή. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εταιρεία «Ακτωρ» καθίσταται κυρίαρχος του έργου κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ. Πριν από μερικούς μήνες η «Ακτωρ» εισήλθε και στο έργο κατασκευής της κύριας γραμμής μέσω εξαγοράς της «ΑΕΓΕΚ», η οποία συμμετείχε στο σχήμα της αναδόχου κοινοπραξίας που εκτελεί το έργο της κύριας γραμμής.
Προκαταβολή
Εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση και «ψιθύρους» είναι το γεγονός ότι δόθηκαν ήδη στον ανάδοχο τα πρώτα 30 εκατ. ευρώ (περίπου το 6% του συνολικού προϋπολογισμού), προτού μάλιστα στηθεί το πρώτο εργοτάξιο. Η απόφαση για την εκταμίευση του ποσού υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
Η δυνατότητα προκαταβολής στους αναδόχους δημοσίων έργων, ίσης με το ποσό της εγγυητικής επιταγής που υποβάλλουν για την καλή εκτέλεση του έργου, προβλέπεται σε νόμο ο οποίος ψηφίστηκε προ μηνών στη Βουλή, προκειμένου -όπως τονίστηκε- να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας ακόμη και μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.
Αμέσως μετά την υπογραφή για την εκταμίευση των πρώτων 30 εκατ. ευρώ ο ανάδοχος μετέφερε στον χώρο του τερματικού σταθμού της Μίκρας έναν εκσκαφέα και ένα φορτηγό, εκτελώντας κάποιες χωματουργικές εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα ουσιαστικά έργα δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τα τέλη του 2013.
Στο μεταξύ, κι ενώ το χρήμα έχει αρχίσει να… ρέει, μετά από σχετική εντολή της κοινοπραξίας, σε υποχρεωτική άδεια βρέθηκαν από την Τετάρτη 3 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Στα εργοτάξια οι εργασίες σταμάτησαν και παρέμεινε για φύλαξη μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Επισήμως, αυτό έγινε εν όψει αναδιοργάνωσης του έργου, η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, με αιτιολογικό τις πρόσφατες εταιρικές αλλαγές.