08/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναλαμβάνουν οι δικαστές

      Pin It

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: σε λίγες μέρες, με απόφαση της Βουλής, θα συγκροτηθεί το Δικαστικό Συμβούλιο που θα διερευνήσει τις ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Στα χέρια πέντε ανώτατων δικαστικών θα βρίσκεται σε μερικές ημέρες η μοίρα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προγραμματίζεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

 

Μετά εργασίες σχεδόν έξι μηνών, όπου κατέθεσαν 122 μάρτυρες, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες έγγραφα και σχηματίστηκε μια δικογραφία περίπου 15.000 σελίδων, η αυλαία της επιτροπής άφησε αλγεινές εντυπώσεις, καθώς με τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας δεν μοιράστηκε το –έτοιμο από καιρό– πόρισμα ούτε καν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, παρά κατατέθηκε με διαδικασίες-εξπρές στον πρόεδρο της Βουλής.

 

Με βάση το πόρισμα, στο οποίο η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καταλογίζουν στον πρώην υπουργό Οικονομικών δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος), το Κοινοβούλιο, όπως όλα δείχνουν, θα αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του με ευρύτατη πλειοψηφία.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι άμεσα ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγ. Μεϊμαράκης θα ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου όλα τα ονόματα των δικαστών και των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τα οποία, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής μερικές ημέρες αργότερα, θα γίνει κλήρωση πέντε τακτικών και τριών αναπληρωματικών μελών του Δικαστικού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο ορίζει ένα μέλος του ως ανακριτή που θα διεξάγει από την αρχή την κύρια ανάκριση (με όρους δικονομικούς και όχι κομματικούς, όπως στην προανακριτική επιτροπή που αποτελείται από βουλευτές) και άλλον ένα ως εισαγγελέα.

 

Από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στο υπόμνημα που είχε στείλει στην Επιτροπή της Βουλής, απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του κάνοντας λόγο για «διάτρητη διερεύνηση» και «προειλημμένη απόφαση» με δύο επιχειρήματα: «Κατηγορούμαι για νόθευση εγγράφου χωρίς να έχει βρεθεί καν το δήθεν νοθευμένο έγγραφο», δηλαδή το αρχικό USB που παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη. «Κατηγορούμαι ακόμη για απιστία, όταν εγώ έφερα τη λίστα στην Ελλάδα, εγώ ξεκίνησα την αξιοποίησή της και ενώ ούτε και η σημερινή κυβέρνηση έχει εισπράξει έστω και ένα ευρώ» από τους καταθέτες στην ελβετική HSBC της λίστας Λαγκάρντ.

 

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει για τον ρόλο και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου στην υπόθεση, ενώ για τον Γ. Παπακωνσταντίνου οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην επιτροπή σημειώνουν πως η κατηγορία της νόθευσης είναι λανθασμένη και πως ο πρώην υπουργός πρέπει να ελεγχθεί για τα αδικήματα της απιστίας, της πλαστογραφίας, της υπεξαγωγής εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.

 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της παραγραφής των πιθανών αδικημάτων του πρώην υπουργού, λόγω της Βουλής της μιας ημέρας ανάμεσα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012, η πρόσφατη νομολογία (απόφαση για την υπόθεση Βατοπεδίου) κάνει λόγο για ουσιαστική και όχι τυπική σύνοδο του Κοινοβουλίου, κλείνοντας έτσι τον δρόμο σε εύκολες παραγραφές λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

 

Scroll to top