Της Ανθής Παζιάνου
Οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι του μικρού παραλιακού οικισμού της Νότιας Λέσβου ονομάζουν τη Δρώτα τελευταίο παράδεισο του νησιού και όχι άδικα λόγω του πράσινου των πεύκων, της αγριάδας των βουνών και της μαγευτικής της θέας.
Ο ιστοριοδίφης Μάκης Αξιώτης, στο βιβλίο του «Περπατώντας στη Λέσβο» (1992, Τόμος Β’, 618-620), εντοπίζει το μικρό χωριό σε κώδικες του 1762: «Ο Τάξης το 1909 την αναφέρει χωρίς κοινότητα και να κατοικείται από 15-20 οικογένειες […] Το 1936 έχει 180 εργάτες και αλιείς και 1 καφενείο».
Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Λέσβο στις αρχές Δεκεμβρίου απείλησαν να σβήσουν από τον οδικό χάρτη τον μεσαιωνικό οικισμό.
Η Μαρία Κουρτέλη, «του Γιώργου η γυναίκα», όπως συστήθηκε στην εφημερίδα μας, μένει από μικρό κορίτσι στη Δρώτα, «αφού ήμασταν από οικογένεια ψαράδων». «Εδώ ζήσαμε, εδώ θα πεθάνουμε», λέει με μαράζι γιατί ο οικισμός της έχει μείνει με 8 κατοίκους. «Δύο ζευγάρια είμαστε, ο άντρας μου είναι 90 χρονώ, άλλες 3 γυναίκες είναι και ένας νεαρός, 55 χρόνων».
Αυτοί οι ρωμαλέοι στην ψυχή κάτοικοι της Δρώτας έμειναν αποκλεισμένοι από την 1η Δεκεμβρίου, στο έλεος της ισχυρής νεροποντής και της… αυτοδιοίκησης, επί 10 ημέρες.
Ο χωματόδρομος εξαφανίστηκε από τα κομμάτια των βράχων που κατολίσθησαν, ενώ ο οικισμός έμεινε χωρίς νερό λόγω της διακοπής υδροδότησης, αλλά και χωρίς ψωμί και φάρμακα.
Χρειάστηκαν συνεχείς παρεμβάσεις του προέδρου της ευρύτερης κοινότητας Ακρασίου, Νίκου Καρπέλη, στον δήμο και την Περιφέρεια για την αποκατάσταση των 5 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, ενώ τα προβλήματα στο σύνολό τους αναμένεται να επιλυθούν σήμερα.
Μιλώντας για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, ο αν. καθηγητής και υπεύθυνος του ερευνητικού εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Καλαμποκίδης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «μία φορά στα 50 χρόνια παρατηρούνται τόσο έντονες καιρικές συνθήκες και τέτοιας έντασης βροχόπτωση».
Στον σταθμό του εργαστηρίου στην περιοχή, οι τιμές χτύπησαν κόκκινο: μέσα σε τρεις ώρες, από τις 4 έως τις 7 το απόγευμα της 1ης Δεκέμβρη, το ύψος της βροχής ανέβηκε στα 125 χιλιοστά. Βροχή ύψους 125 χιλιοστών σημαίνει ποσότητα νερού ίση με 125 κιλά σε επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου μέσα σε ένα απόγευμα!