ΑΠΕ-ΜΠΕ

09/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΗΜΑΡ: πιθανό το όχι στο πολυνομοσχέδιο

Το πέρασμα της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση βρίσκεται πολύ κοντά στην επισημοποίησή του με την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα της δόση.
      Pin It

Η Αγίου Κωνσταντίνου εμφανίζεται έτοιμη για το άλμα στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας αδιέξοδη την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Το πέρασμα της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση βρίσκεται πολύ κοντά στην επισημοποίησή του με την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα της δόσης.

 

Εγκυρες πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δίνοντας μέσω της «Εφ.Συν.» το στίγμα της στάσης που αναμένεται να κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στην επικείμενη ψηφοφορία, τόνιζαν ότι η αρνητική ψήφος του κόμματος είναι ένα «πολύ πιθανό ενδεχόμενο», το οποίο θα μετατραπεί σε βεβαιότητα, ιδίως αν η νομοθετική πρωτοβου- λία-εξπρές της κυβέρνησης έρθει προς έγκριση με τη μορφή του ενός άρθρου.

 

«Κινούμαστε σε τροχιά καταψήφισης και σίγουρα δεν θα ψηφίσουμε τη λύση-πακέτο, που δεν θα μας δώσει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τόσο τις διαφωνίες όσο και τις συμφωνίες μας με τις επιμέρους διατάξεις», διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές.

 

Σημείωναν, ωστόσο, ότι δεν έχουν πληροφόρηση για το τι θα περιλαμβάνει ακριβώς το πολυνομοσχέδιο και ως εκ τούτου θα πρέπει πρώτα να λάβουν στα χέρια τους το τελικό κείμενο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως η θέση τους, ενώ δεν παρέλειπαν να υπενθυμίσουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ασκεί δομική αλλά «προγραμματική αντιπολίτευση».

 

Σε κάθε περίπτωση, το έδαφος προς το «όχι» φαίνεται να έχει προετοιμαστεί και πιθανότητα καταψήφισης δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε αυτή τη φάση. Κι αυτό, διότι η Αγίου Κωνσταντίνου με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο κατέδειξε τις προηγούμενες ημέρες την αντιπολιτευτική προδιάθεση προς τους χειρισμούς της δικομματικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

 

«Η αποδοχή από την κυβέρνηση ενός διαρκούς συμβιβασμού, που δεν θέτει επί τάπητος το ζήτημα των τροποποιήσεων και αλλαγών στην οικονομική πολιτική, είναι μια πολιτική επιλογή που δεν θα δώσει διέξοδο», αναφερόταν σε μια από τις πλέον ενδεικτικές ανακοινώσεις του κόμματος, ενώ ακόμη πιο έντονα και κατηγορηματικά αποτυπώθηκε η αντίθεση της ΔΗΜΑΡ για τη σύνδεση του μέτρου της κινητικότητας με τις απολύσεις στο Δημόσιο, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε υπονόμευση της διοικητικής μεταρρύθμισης και «κυνική» αθέτηση της αρχικής συμφωνίας με τους δανειστές. «Κόκκινη γραμμή» θεωρείται εξάλλου και η προωθούμενη απελευθέρωση των απολύσεων.

 

Με αφορμή τις ευθύνες που καταλόγισε το ΠΑΣΟΚ στον τέως υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι πρόκειται για «προφάσεις εν αμαρτίαις», καθώς «ο κ. Μανιτάκης είχε ολοκληρώσει στο 99% την αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών του Δημοσίου που ενέπιπταν στην αρμοδιότητά του» και ήταν οι υπουργοί της Ν.Δ. που «δεν έδιναν στοιχεία». Παράλληλα, έβαζαν στο κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είχε τεθεί υπό την υψηλή εποπτεία του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά.

 

Ερώτημα πάντως αποτελεί αν το μέτωπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα διατηρηθεί αρραγές ή αν μεμονωμένοι βουλευτές θα εκφραστούν αυτονομημένα, επιλέγοντας με τα δικά τους κριτήρια την «υπεύθυνη» ψήφο έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα προς τους δανειστές.

 

[email protected]

Scroll to top