Ο υπαινιγμός συνηγόρου πολιτικής αγωγής περί ανοίγματος μπουκαλιών σαμπάνιας στο γραφείο του Τσοχατζόπουλου, όταν έκλεισε η συμφωνία για τα γερμανικά υποβρύχια, άναψε τα αίματα χθες στη δίκη
Της Κατερίνας Κατή
«Ολα τα έγγραφα που προσκομίσαμε δένουν με τη δικογραφία. Φαίνεται η διασύνδεση με τη μίζα και το μαύρο χρήμα. Δεν άνοιγα εγώ σαμπάνιες στο γραφείο μου, όταν πήραν τα γερμανικά υποβρύχια».
Και μόνον αυτή η φράση συνηγόρου πολιτικής αγωγής (Ελληνικό Δημόσιο), για να καταδείξει μεθόδευση στην επιλογή της κατασκευάστριας εταιρείας (HDW) για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, αρκούσε για να «ανάψει τα αίματα», χθες, στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του.
Ο πρώτος που αντέδρασε, βεβαίως, ήταν ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, που πετάχτηκε από το εδώλιο για να χαρακτηρίσει «πρωτοφανή» τον ισχυρισμό της πολιτικής αγωγής.
Τσοχατζόπουλος: «Από πού κι ώς πού αντλούν το δικαίωμα και αμφισβητούν την εγκυρότητα θεσμοθετημένων οργάνων. Πάνε να συνδέσουν τη θεσμική δουλειά με κάποιον τρίτο. Εμένα. Επιβαρύνουν το δικαστήριο με άσχετα πράγματα».
Πρόεδρος: «Μην αντιδράτε με οτιδήποτε. Αυτή είναι η κατηγορία. Θα την ακούτε συνέχεια».
Τσοχατζόπουλος: «Δεν υπάρχει κατηγορία. Είναι ανύπαρκτη».
Πρόεδρος: «Για σας δεν υπάρχει».
Παγορόπουλος (συνήγορος Τσοχατζόπουλου): «Πώς είναι δυνατόν να πει ο Τσοχατζόπουλος -και να συνεργαστεί το ΚΥΣΕΑ- “ας βάλουμε μπροστά τα Ναυπηγεία για να κάνουμε τη δουλειά”;».
Κοτσαλής (συνήγορος Τσοχατζόπουλου): «Αύριο θα καταθέσουμε μελέτη που δείχνει ότι το κατηγορητήριο είναι αστήριχτο. Ασχολείται με χρήματα που δεν τον ακουμπούν. Η δική μας θέση από την αρχή είναι ότι δεν υπάρχει δωροδοκία. Το δικαστήριο επέλεξε να μην ασχοληθεί. Το Δημόσιο συνεβλήθη με τα Ελληνικά Ναυπηγεία και τα Ναυπηγεία με την HDW».
Πολιτική αγωγή: «Από τα έγγραφα φαίνεται η διασύνδεση, η μίζα και η ροή του “μαύρου” χρήματος».
Τσοχατζόπουλος: «Τι λέει κ. πρόεδρε;»
Πρόεδρος: «Αυτή είναι η κατηγορία. Αν δεν την αντέχετε, αποχωρήστε».
Τσοχατζόπουλος: «Πρέπει να σταματήσετε το θέατρο. Τα έγγραφα που διαβάζονται είναι τα επίσημα του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Μέχρι να φτάσουν στον υπουργό ελέγχονται από θεσμικά όργανα πέντε φορές. Επειδή οι κυρίες της πολιτικής αγωγής δεν έχουν ιδέα πώς γίνονται αυτά τα πράγματα, διατυπώνουν κατηγορητήριο που δεν έχει καμία σχέση. Κατασκευασμένο κατηγορητήριο για επικοινωνιακούς λόγους».
Πολιτική αγωγή: «Ενώ υπήρχαν πέντε τύποι υποβρυχίων επέλεξαν τα συγκεκριμένα. Η μεθόδευση έγινε εκ του πονηρού».
Στην ίδια λογική ήταν και η παρέμβαση του Γιάννη Σμπώκου, ο οποίος υποστήριξε πως τα έγγραφα που επικαλείται η πολιτική αγωγή και τα οποία, αν και απόρρητα, έχουν γίνει φέιγ-βολάν, επιδιώκουν μόνο τον αποπροσανατολισμό.
Σμπώκος: «Αποσπασματικά επιλέγονται έγγραφα. Λέει το κατηγορητήριο ότι προκειμένου να επιλεγεί η HDW δόθηκαν χρήματα τα οποία μετακυλίστηκαν στο κόστος των συμβάσεων και επιβάρυναν το Δημόσιο. Το δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί επί της δωροδοκίας, ποιος είναι ο ρόλος καθενός. Για την ανάθεση των υποβρυχίων υπήρξαν τέσσερις πόλοι λήψης αποφάσεων. Πού είναι η μεθόδευση; Μπορεί να έγινε σε επίπεδο Ναυτικού; Να τη δούμε. Μπορεί να έγινε σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ; Σε 15 υπουργούς;».
Αίσθηση προκάλεσε πάντως -για άλλη μια φορά- παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου, που «δανείστηκε» -εν είδει ειρωνείας- μια επίκαιρη φράση για να σχολιάσει ισχυρισμούς του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Τσοχατζόπουλος: «Μας συκοφαντεί η πολιτική αγωγή. Ο κ. Σμπώκος περιέγραψε επακριβώς πώς γίνεται η διαδικασία. Η Εθνική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας με πρόεδρο τον κ. Σημίτη σε συνεργασία με το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας αυτά να γίνονται στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Αυτό συνέβη το 1997, περίπου την ίδια περίοδο που υπεγράφη η σύμβαση της ΕΝΑΕ με την HDW. Την ίδια περίοδο ανταγωνίστριες εταιρείες έλεγαν για επηρεασμό στρατιωτικής ηγεσίας… Ολο αυτό το story αναπτύχθηκε και δυστυχώς την πάτησαν και οι δικαστικές αρχές».
Πρόεδρος: «Success story είναι αυτό».