Pin It

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα, μοιράζοντας για πρώτη φορά ποσοστιαία όσα αναλογούν από τις αναπαραγωγές και αναδημοσιεύσεις της εργασίας συντακτών αλλά και εκδοτών

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Για πρώτη φορά θα γίνει διανομή των λεγόμενων «δικαιωμάτων εύλογης αμοιβής» σε δημοσιογράφους και έντυπα από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Σε αυτή τη φάση θα διανεμηθούν συνολικά 793.720 ευρώ στον Τύπο για την πενταετία 2007-2011, εκ των οποίων τα 472.450 ευρώ σε εκδότες και τα 321.270 ευρώ σε δημοσιογράφους.

 

Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό βήμα του Οργανισμού σχετικά με τα συγκεκριμένα δικαιώματα που αφορούν το 4% που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι εισαγωγείς φωτοτυπικών μηχανημάτων και χαρτιού σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 2121/93. Ο ΟΣΔΕΛ έχει προχωρήσει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σε αμειβολόγιο (με βάση τα ελληνικά δεδομένα) για τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλουν βιβλιοθήκες, σχολεία, πανεπιστήμια, εμπορικές επιχειρήσεις, διαδίκτυο, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου κ.ά. Πρόκειται ουσιαστικά για τα ποσά που πρέπει να καταβάλλονται από κάθε κατηγορία χρήστη για τη χρήση, αναδημοσίευση, επιστημονικών κειμένων, βιβλίων, δημοσιογραφικών δημοσιεύσεων.

 

Οπως εξήγησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Καραζάνος, εκ των νομικών συμβούλων του ­ΟΣΔΕΛ, έχουν γίνει σχετικές δίκες ενώ αναμένονται και άλλες καθώς βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με πέντε πανεπιστήμια (Πειραιά, Γεωπονικό, Καποδιστριακό, Πολυτεχνείο και Πάτρας). Επισήμανε μάλιστα ότι δεν υπάρχει άρνηση σχετικά με τη νομιμότητα του αιτήματος, καθώς είναι υποχρεωμένοι εκ της νομοθεσίας. Αλλωστε το έχουν θέσει και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αλλά βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η «φόρμουλα» στην οποία θα καταλήξουν.

 

Οταν ρωτήθηκαν για το αν σε περίοδο οικονομικής κρίσης πανεπιστήμια, σχολές κ.ά. βρίσκονται σε δυσχερή θέση ώστε να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα, οι υπεύθυνοι του ΟΣΔΕΛ επισήμαναν ότι τα προηγούμενα χρόνια τα ελληνικά πανεπιστήμια πλήρωναν κανονικά ποσά που άγγιζαν τα 36 εκατ. ευρώ στα ξένα επιστημονικά περιοδικά, ενώ δεν κατέβαλλαν τίποτα στα ελληνικά.

 

Μάλιστα και για την περίοδο της κρίσης έχουν προβλεφθεί 11 εκατ. ευρώ για τη χρήση ξένων επιστημονικών περιοδικών μέσω ΕΣΠΑ, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για τα ελληνικά. Ο ΟΣΔΕΛ ουσιαστικά ζητάει την ίδια αντιμετώπιση και εντός συνόρων, ώστε να καταβάλλονται τα προβλεπόμενα δικαιώματα.

 

Η συστηματική δουλειά που έχει γίνει από τον ­ΟΣΔΕΛ αρχίζει να αποδίδει και ο Οργανισμός θα προχωρήσει στη διανομή των δικαιωμάτων με απόλυτα οργανωμένο τρόπο. Ολα θα λειτουργήσουν βάσει δηλώσεων των δικαιούχων με καταληκτική ημερομηνία 31/10/13 καθώς αμέσως μετά τα δεδομένα θα κατατεθούν σε συμβολαιογράφο. Στόχος του οργανισμού είναι να ξεκινήσει η διανομή μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υπογράψουν «Σύμβαση Ανάθεσης για τα Δικαιώματα του Τύπου» (υπάρχει αναρτημένη στο www.osdel.gr όπου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα). Η απόδοση δικαιωμάτων γίνεται σε δύο διακριτές κατηγορίες (εκδότες – συγγραφείς δημοσιευμάτων) με διακριτούς κανόνες για κάθε κατηγορία (υπάρχει ειδική κλίμακα και για τα free press) ενώ δεν αφορά δημοσιεύματα ή έντυπα σε ηλεκτρονική μορφή (ψηφιακά μέσα).

 

[email protected]

Scroll to top