Asmussen-Joerg

09/07/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΑΚΟΜΑ

Ήρθαν για να μείνουν τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

Η τρέχουσα επιτοκιακή πολιτική έχει μακροπρόθεσμη ισχύ δήλωσε ο Γιοργκ Άσμουσεν, μελος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
      Pin It

Η σημερινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά το βασικό της επιτόκιο, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, θα διαρκέσει περισσότερο από 12 μήνες, ενώ το διοικητικό της συμβούλιο δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Την πληροφορία έδωσε το μέλος της ΕΚΤ και ένας από τους διαμορφωτές της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, Γιοργκ Άσμουσεν.

Πάνω από 12 μήνες

Εγκαταλείποντας την πάγια πολιτική της να μη δεσμεύεται εκ των προτέρων σε ό,τι αφορά το επίπεδο των επιτοκίων της μελλοντικά, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να διατηρήσει τα επιτόκιά της στο σημερινό ή σε κατώτερο επίπεδο για μια «παρατεταμένη περίοδο», πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ερωτηθείς τι σημαίνει «παρατεταμένη περίοδος», ο Άσμουσεν απάντησε πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι δεν είναι 6 μήνες, δεν είναι ούτε 12, θα συνεχιστεί και πέραν αυτού» του χρονικού διαστήματος.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ανέφερε ο ίδιος, εξέτασε το ενδεχόμενο να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκιά της, αλλά τελικά αποφάσισε να τα διατηρήσει αμετάβλητα.

Ανοιχτό το θέμα των τραπεζών

Ερωτηθείς εάν αποκλείει το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες για την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις τράπεζες (LTRO), ο Άσμουσεν απάντησε: «Δεν το αποκλείω. Έχουμε ένα ευρύ φάσμα έκτακτων εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιούνται αν και όταν προκύπτει ανάγκη».

Ακόμη, ο Άσμουσεν είπε πως η ΕΚΤ αναμένει να αναλάβει το ρόλο ρυθμιστικού φορέα που αναμένεται να επέχει στον τραπεζικό τομέα στην ευρωζώνη από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο του 2014 και πρόσθεσε ότι θέλει το ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση ή την εκκαθάριση των τραπεζών επίσης να λειτουργεί τότε.

Ο Άσμουσεν είπε ότι η Επιτροπή θα καλέσει να ιδρυθεί το ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από εισφορές των τραπεζών, ώστε να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος και «σκληρός ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης, ο οποίος θα μπορεί να αναλαμβάνει άμεσα δράση. Η ΕΚΤ θα ήταν ευτυχής» εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο ίδιος.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top